Třešňové muffiny s ricottou
Ricotta je lehký, syrovátkový sýr, který dodá těmto muffinům vláčnost a skvělou strukturu. Třešně lze vyměnit za jakékoli jiné ovoce, ale v tuto roční dobu jsou ideální ingrediencí. A když je chuť v zimě, i mražené ovoce splní svůj účel na 100 procent!
Příprava | Pečení | Porcí |
15 min | cca 25 min | 12 ks |
Ingredience:
- 260 g hladké mouky
- 60 g krupicového cukru
- 1 + 1/2 lžičky prášku do pečiva
- špetka jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- citrónová kůra z jednoho citrónu
- 200 g ricotty
- 2 vejce
- 240 ml mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
- šťáva z jednoho citrónu
- 60 g rozpuštěného, zchladlého másla
- 300 g třešní, vypeckovaných (lze použít čerstvé, nebo mražené)
Postup:
- Troubu předehřejeme na 180 st. Celsia a formu na 12 muffinů vyložíme papírovými košíčky nebo vymažeme důkladně máslem.
- Ve velké míse smícháme mouku s cukrem, práškem do pečiva, jedlou sodou, solí a citrónovou kůrou.
- V jiné míse lžící rozmícháme ricottu, po jednom vmícháme vejce, přidáme mléko, vanilkový extrakt, citrónovou šťávu a rozpuštěné a zchladlé máslo. Vše dobře promícháme.
- Tekuté ingredience přilijeme k sypkým a promícháme. Těsto bude poměrně dost tekuté.
- Na závěr opatrně vmícháme třešně a těsto rovnoměrně rozdělíme do připravené formy.
- Pečeme cca 25 minut do doby, než špejle nebo párátko vyjde z těsta čisté. Muffiny budou v tuto dobu pořád hezky světlé.
Poznámky:
- Tekuté ingredience promícháváme se sypkými vždy jen do doby, než se vše spojí. Pokud bychom míchali zbytečně déle, vysledné těsto by mohlo být tuhé.
Ať Vám chutná!