Třešňové muffiny s ricottou

 
 
Ricotta je lehký, syrovátkový sýr, který dodá těmto muffinům vláčnost a skvělou strukturu. Třešně lze vyměnit za jakékoli jiné ovoce, ale v tuto roční dobu jsou ideální ingrediencí. A když je chuť v zimě, i mražené ovoce splní svůj účel na 100 procent!
 
 
Příprava Pečení Porcí
15 min cca 25 min 12 ks
Ingredience:
  • 260 g hladké mouky
  • 60 g krupicového cukru
  • 1 + 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • citrónová kůra z jednoho citrónu
  • 200 g ricotty
  • 2 vejce
  • 240 ml mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • šťáva z jednoho citrónu
  • 60 g rozpuštěného, zchladlého másla
  • 300 g třešní, vypeckovaných (lze použít čerstvé, nebo mražené)
Postup:
  • Troubu předehřejeme na 180 st. Celsia a formu na 12 muffinů vyložíme papírovými košíčky nebo vymažeme důkladně máslem.
  • Ve velké míse smícháme mouku s cukrem, práškem do pečiva, jedlou sodou, solí a citrónovou kůrou.
  • V jiné míse lžící rozmícháme ricottu, po jednom vmícháme vejce, přidáme mléko, vanilkový extrakt, citrónovou šťávu a rozpuštěné a zchladlé máslo. Vše dobře promícháme.
  • Tekuté ingredience přilijeme k sypkým a promícháme. Těsto bude poměrně dost tekuté.
  • Na závěr opatrně vmícháme třešně a těsto rovnoměrně rozdělíme do připravené formy.
  • Pečeme cca 25 minut do doby, než špejle nebo párátko vyjde z těsta čisté. Muffiny budou v tuto dobu pořád hezky světlé.
Poznámky:
  • Tekuté ingredience promícháváme se sypkými vždy jen do doby, než se vše spojí. Pokud bychom míchali zbytečně déle, vysledné těsto by mohlo být tuhé. 
 
Ať Vám chutná!