Rebarborové muffiny se skořicí
Rebarbora je nakyslá, jarní, pravděpodobně zelenina (o to, zda se jedná o zeleninu nebo ovoce se vedou spory..), která se ale vesměs v kuchyni používá jako ovoce. Je velmi oblíbená zejména ve sladkém pečení, protože dodá dezertům krásně navinulou chuť.
Báječně se k ní hodí skořice, a proto také skořice v dnešních rebarborových muffinech rozhodně chybět nebude! Tyto muffiny jí obsahují hned dvojitou dávku - v samotném těstě a potom také ve skořicové krustě. Jaká se z trouby line vůně při jejich pečení je asi nemožné vysvětlit.. Prostě je musíte vyzkoušet a zažít to na vlastní nos! :)
Příprava | Pečení | Porcí |
20 min | cca 20 min | 12 |
Ingredience:
- 180 g hladké mouky
- 80 g celozrnné mouky
- 70 g krupicového cukru
- 2 + 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička skořice
- špetka soli
- 280 g zakysané smetany
- 110 g másla, rozpuštěného
- 2 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 325 g rebarbory
+
- 3 lžíce krupicového cukru
- 1/2 lžičky skořice
Postup:
- Troubu předehřejeme na 180 st. Celsia a formu na 12 muffinů vymažeme máslem, nebo ji vyložíme papírovými košíčky.
- Rebarboru omyjeme, osušíme, oloupeme a nakrájíme na cca 0,5 cm silné plátky.
- V míse smícháme obě mouky s cukrem, práškem do pečiva, jedlou sodou, skořící a solí.
- V jiné míse smícháme zakysanou smetanu s rozpuštěným máslem, vejci a vanilkovým extraktem.
- K sypké směsi přidáme směs se zakysanou smetanou a promícháme. Těsto bude trochu hutnější. Na závěr jemně vmícháme rebarboru.
- V mističce promícháme krupicový cukr se skořicí, těsto rovnoměrně rozdělíme do připravené formy a každý muffin skořicovým cukrem posypeme.
- Muffiny pečeme cca 20 minut do doby, než špejle nebo párátko vyjde z těsta čisté.
Ať Vám chutná!