Rebarborové muffiny se skořicí

 
 
Rebarbora je nakyslá, jarní,  pravděpodobně zelenina (o to, zda se jedná o zeleninu nebo ovoce se vedou spory..), která se ale vesměs v kuchyni používá jako ovoce. Je velmi oblíbená zejména ve sladkém pečení, protože dodá dezertům krásně navinulou chuť.
 
Báječně se k ní hodí skořice, a proto také skořice v dnešních rebarborových muffinech rozhodně chybět nebude! Tyto muffiny jí obsahují hned dvojitou dávku - v samotném těstě a potom také ve skořicové krustě. Jaká se z trouby line vůně při jejich pečení je asi nemožné vysvětlit.. Prostě je musíte vyzkoušet a zažít to na vlastní nos! :) 
 
 
Příprava Pečení Porcí
20 min cca 20 min 12
Ingredience:
  • 180 g hladké mouky
  • 80 g celozrnné mouky
  • 70 g krupicového cukru
  • 2 + 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • špetka soli
  • 280 g zakysané smetany
  • 110 g másla, rozpuštěného
  • 2 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 325 g rebarbory
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 1/2 lžičky skořice
Postup:
  • Troubu předehřejeme na 180 st. Celsia a formu na 12 muffinů vymažeme máslem, nebo ji vyložíme papírovými košíčky.
  • Rebarboru omyjeme, osušíme, oloupeme a nakrájíme na cca 0,5 cm silné plátky.
  • V míse smícháme obě mouky s cukrem, práškem do pečiva, jedlou sodou, skořící a solí.
  • V jiné míse smícháme zakysanou smetanu s rozpuštěným máslem, vejci a vanilkovým extraktem. 
  • K sypké směsi přidáme směs se zakysanou smetanou a promícháme. Těsto bude trochu hutnější. Na závěr jemně vmícháme rebarboru. 
  • V mističce promícháme krupicový cukr se skořicí, těsto rovnoměrně rozdělíme do připravené formy a každý muffin skořicovým cukrem posypeme.  
  • Muffiny pečeme cca 20 minut do doby, než špejle nebo párátko vyjde z těsta čisté.  
 
Ať Vám chutná!