Jablečno-skořicové muffiny

   
 
 
Jablka a skořice tvoří klasickou, neodolatelnou chuťovou kombinaci, kterou tyto muffiny naplňují na jedničku. A aby byla skořicová chuť zaručena, obsahují ještě jednu vychytávku - křupavou krustu ze škořicového cukru. 
 
Zejména do zimního počasí jsou tyto, na přípravu jednoduché a chuťově báječné, muffiny povinnou výbavou!
 
 
Příprava Pečení Porcí
30 min 20-25 min 12
Ingredience:
  • 280 g hladké mouky
  • 1 + 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky skořice
  • 2 středně velká jablka
  • 110 g změklého másla
  • 170 g cukru krystal
  • 2 vejce
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 120 ml mléka
Skořicová krusta:
  • 60 g cukru krupice
  • 2 lžíce skořice
  • 60 g rozpuštěného másla
Postup:
  • Troubu předehřejeme na 190 st. Celsia a formu na muffiny vymažeme máslem a vysypeme hladkou moukou.
  • Změklé máslo utřeme s cukrem, po jednom vmícháme vejce a vanilkový extrakt.
  • Do jiné mísy prosejeme mouku, prášek do pečiva, sůl a skořici. 
  • Jablka nakrájíme na menší kostičky a promícháme je se lžičkou hladké mouky a můžeme i s trochou skořice.
  • Do máslové směsi přidáváme postupně sypkou směs a mléko. Zhruba na třikrát. Promícháme jen tak, aby bylo vše spojené. Na závěr vmícháme do těsta jablka. 
  • Těsto rozdělíme rovnoměrně do formy na muffiny a pečeme cca 20 - 25 minut do doby, než nám špejle nebo párátko vyjde z těsta čisté. 
  • Zatímco se muffiny pečou, připravíme si krustu. Máslo rozpustíme a přelijeme do menší mističky. Cukr smícháme se skořicí v jiné mističce stejné velikosti.
  • Muffiny po upečení necháme chvilku vychladnout ve formě a jakmile nás nebudou pálit, ponoříme jejich vršek nejdříve do rozpuštěného másla a následně do skořicového cukru.
Poznámky:
  • Kostičky jablek promícháváme s trochou mouky z toho důvodu, aby nám ovoce při pečení nekleslo na dno, ale zůstalo hezky rozprostřené po celém těstě.
  • Těsto na muffiny je důležité "nepřemíchat", tzn. že mícháme jen do té doby, než se mokré ingredience spojí se suchými. Jinak bychom mohli narušit strukturu těsta a nemuselo by tak dobře v troubě vzejít. 
 
Ať Vám chutná!