Jablečno-skořicové muffiny
Jablka a skořice tvoří klasickou, neodolatelnou chuťovou kombinaci, kterou tyto muffiny naplňují na jedničku. A aby byla skořicová chuť zaručena, obsahují ještě jednu vychytávku - křupavou krustu ze škořicového cukru.
Zejména do zimního počasí jsou tyto, na přípravu jednoduché a chuťově báječné, muffiny povinnou výbavou!
Příprava | Pečení | Porcí |
30 min | 20-25 min | 12 |
Ingredience:
- 280 g hladké mouky
- 1 + 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžičky skořice
- 2 středně velká jablka
- 110 g změklého másla
- 170 g cukru krystal
- 2 vejce
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 120 ml mléka
Skořicová krusta:
- 60 g cukru krupice
- 2 lžíce skořice
- 60 g rozpuštěného másla
Postup:
- Troubu předehřejeme na 190 st. Celsia a formu na muffiny vymažeme máslem a vysypeme hladkou moukou.
- Změklé máslo utřeme s cukrem, po jednom vmícháme vejce a vanilkový extrakt.
- Do jiné mísy prosejeme mouku, prášek do pečiva, sůl a skořici.
- Jablka nakrájíme na menší kostičky a promícháme je se lžičkou hladké mouky a můžeme i s trochou skořice.
- Do máslové směsi přidáváme postupně sypkou směs a mléko. Zhruba na třikrát. Promícháme jen tak, aby bylo vše spojené. Na závěr vmícháme do těsta jablka.
- Těsto rozdělíme rovnoměrně do formy na muffiny a pečeme cca 20 - 25 minut do doby, než nám špejle nebo párátko vyjde z těsta čisté.
- Zatímco se muffiny pečou, připravíme si krustu. Máslo rozpustíme a přelijeme do menší mističky. Cukr smícháme se skořicí v jiné mističce stejné velikosti.
- Muffiny po upečení necháme chvilku vychladnout ve formě a jakmile nás nebudou pálit, ponoříme jejich vršek nejdříve do rozpuštěného másla a následně do skořicového cukru.
Poznámky:
- Kostičky jablek promícháváme s trochou mouky z toho důvodu, aby nám ovoce při pečení nekleslo na dno, ale zůstalo hezky rozprostřené po celém těstě.
- Těsto na muffiny je důležité "nepřemíchat", tzn. že mícháme jen do té doby, než se mokré ingredience spojí se suchými. Jinak bychom mohli narušit strukturu těsta a nemuselo by tak dobře v troubě vzejít.
Ať Vám chutná!