Brusinkové obrácené muffiny

 
 
Navinulé brusinky, pomerančová a rumová vůně. Muffiny s brusinkovým dnem a následně vrchem jsou voňavé, vláčné a nejlepší hned po upečení. Dobrou chuť!
 
 
Příprava Pečení Porcí
20 min cca 15 min 12 ks
Ingredience:
  • 170 g sušených brusinek
  • kůra z jednoho menšího pomeranče
  • cca 3 - 4 lžíce pomerančové šťávy
Na těsto:
  • 260 g hladké mouky
  • 60 g krupicového cukru
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 vejce
  • 240 ml mléka
  • 60 g másla, rozpuštěného
  • 1 lžíce rumu
Postup:
  • Troubu předehřejeme na 200 st. Celsia a formu na 12 muffinů vymažeme máslem.
  • Do mešího rendlíku nasypeme brusinky (viz poznámky), pomerančovou kůru a pomerančovou šťávu. Na mírném plameni zahříváme, dokud brusinky nenasáknou pomerančovou šťávu. Ještě chvilku mícháme a odstavíme.
  • V misce smícháme mouku s cukrem, práškem do pečiva a solí.
  • V jiné míse prošleháme vejce, přidáme mléko, rozpuštěné máslo a rum.
  • Sypké ingredience přidáme k tekutým a promícháme do spojení všech ingrediencí. Nemícháme zbytečně déle, jinak by těsto bylo po upečení tuhé.
  • Na dno muffinů rovnoměrně rozdělíme brusinky a na vrh těsto.
  • Pečeme cca 15 minut do zezlátnutí a do doby než špejle nebo párátko vyjde z těsta čisté.
  • Necháme chvíli vychladnout ve formě a poté překlopíme na mřížku. 
Poznámky:
  • U nás se většinou sušené brusinky prodávají již oslazené, není tedy potřeba přidávat cukr. Pokud byste však měli neslazené brusinky, doporučuji přidat cukr podle chuti. 
 
Ať Vám chutná!