Brusinkové obrácené muffiny
Navinulé brusinky, pomerančová a rumová vůně. Muffiny s brusinkovým dnem a následně vrchem jsou voňavé, vláčné a nejlepší hned po upečení. Dobrou chuť!
Příprava | Pečení | Porcí |
20 min | cca 15 min | 12 ks |
Ingredience:
- 170 g sušených brusinek
- kůra z jednoho menšího pomeranče
- cca 3 - 4 lžíce pomerančové šťávy
Na těsto:
- 260 g hladké mouky
- 60 g krupicového cukru
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 1 vejce
- 240 ml mléka
- 60 g másla, rozpuštěného
- 1 lžíce rumu
Postup:
- Troubu předehřejeme na 200 st. Celsia a formu na 12 muffinů vymažeme máslem.
- Do mešího rendlíku nasypeme brusinky (viz poznámky), pomerančovou kůru a pomerančovou šťávu. Na mírném plameni zahříváme, dokud brusinky nenasáknou pomerančovou šťávu. Ještě chvilku mícháme a odstavíme.
- V misce smícháme mouku s cukrem, práškem do pečiva a solí.
- V jiné míse prošleháme vejce, přidáme mléko, rozpuštěné máslo a rum.
- Sypké ingredience přidáme k tekutým a promícháme do spojení všech ingrediencí. Nemícháme zbytečně déle, jinak by těsto bylo po upečení tuhé.
- Na dno muffinů rovnoměrně rozdělíme brusinky a na vrh těsto.
- Pečeme cca 15 minut do zezlátnutí a do doby než špejle nebo párátko vyjde z těsta čisté.
- Necháme chvíli vychladnout ve formě a poté překlopíme na mřížku.
Poznámky:
- U nás se většinou sušené brusinky prodávají již oslazené, není tedy potřeba přidávat cukr. Pokud byste však měli neslazené brusinky, doporučuji přidat cukr podle chuti.
Ať Vám chutná!