Pomerančové muffiny s datlemi

 
 
Netradiční, zato však vynikající kombinace navinulého pomeranče a sladkých datlí. Ořechy jsou už navíc pro ty, kteří je mají rádi (jako já). 
 
Opět velmi jednoduchá záležitost (velká přednost většiny muffinů) a perfektní pro přenášení do školy, práce, piknik.. Cokoli Vás napadne. Tak jdeme na to!
 
 
Příprava Pečení Porcí
25 min cca 15 min 12 ks
Ingredience:
  • 130 g hladké mouky
  • 130 g celozrnné mouky
  • 110 g třtinového cukru
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • špetka soli
  • pomerančová kůra z jednoho pomeranče
  • 160 ml podmáslí
  • čerstvá pomerančová šťáva z jednoho pomeranče (cca 70-80 ml)
  • 60 g rozpuštěného másla (ne horkého)
  • 1 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 100 g nakrájených sušených a vypeckovaných datlí
  • 100 g nasekaných vlašských či pekanových ořechů (já pekla s pekanovými)
Postup:
  • Troubu předehřejeme na 200 st. Celsia a formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky, nebo vymažeme máslem a vysypeme moukou.
  • V míse smícháme hladkou a celozrnnou mouku, třtinový cukr, přášek do pečiva, jedlou sodu, skořici, pomerančovou kůru a sůl.
  • V jiné míse smícháme podmáslí, pomerančovou šťávu, máslo, prošlehané vejce a vanilkový extrakt.
  • Do mokré směsi vmícháme suchou a mícháme jen do doby, než se všechny ingredience spojí a nezůstané nám žádná suchá mouka.
  • Na závěr vmícháme datle a ořechy.
  • těsto rozdělíme rovnoměrně do připravené formy a pečeme cca 15 minut do doby, než muffiny zezlátnou a špejle či páratko vyjde z těsta suché.
Poznámky:
  • Vždy nejdříve strouháme kůru z citrusových plodů a následně vymačkáváme šťávu. Opačně by to šlo velmi obtížně.
  • Mokré a suché ingredience smícháváme dohromady jen do doby, než se všechno krásně spojí. Pokud bychom míchali dlouho a usilovně, výsledné těsto by nebylo krásně nadýchané. 
 
 
Ať Vám chutná!