Pomerančové muffiny s datlemi
Netradiční, zato však vynikající kombinace navinulého pomeranče a sladkých datlí. Ořechy jsou už navíc pro ty, kteří je mají rádi (jako já).
Opět velmi jednoduchá záležitost (velká přednost většiny muffinů) a perfektní pro přenášení do školy, práce, piknik.. Cokoli Vás napadne. Tak jdeme na to!
Příprava | Pečení | Porcí |
25 min | cca 15 min | 12 ks |
Ingredience:
- 130 g hladké mouky
- 130 g celozrnné mouky
- 110 g třtinového cukru
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička skořice
- špetka soli
- pomerančová kůra z jednoho pomeranče
- 160 ml podmáslí
- čerstvá pomerančová šťáva z jednoho pomeranče (cca 70-80 ml)
- 60 g rozpuštěného másla (ne horkého)
- 1 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 100 g nakrájených sušených a vypeckovaných datlí
- 100 g nasekaných vlašských či pekanových ořechů (já pekla s pekanovými)
Postup:
- Troubu předehřejeme na 200 st. Celsia a formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky, nebo vymažeme máslem a vysypeme moukou.
- V míse smícháme hladkou a celozrnnou mouku, třtinový cukr, přášek do pečiva, jedlou sodu, skořici, pomerančovou kůru a sůl.
- V jiné míse smícháme podmáslí, pomerančovou šťávu, máslo, prošlehané vejce a vanilkový extrakt.
- Do mokré směsi vmícháme suchou a mícháme jen do doby, než se všechny ingredience spojí a nezůstané nám žádná suchá mouka.
- Na závěr vmícháme datle a ořechy.
- těsto rozdělíme rovnoměrně do připravené formy a pečeme cca 15 minut do doby, než muffiny zezlátnou a špejle či páratko vyjde z těsta suché.
Poznámky:
- Vždy nejdříve strouháme kůru z citrusových plodů a následně vymačkáváme šťávu. Opačně by to šlo velmi obtížně.
- Mokré a suché ingredience smícháváme dohromady jen do doby, než se všechno krásně spojí. Pokud bychom míchali dlouho a usilovně, výsledné těsto by nebylo krásně nadýchané.
Ať Vám chutná!