Rebarborový koláč s mandlemi a mandlovou drobenkou
Rebarbora je úžasná jarní plodina, krásně navinulá, která ozvláštní každý dezert, do kterého ji použijeme. Tradiční jsou kynuté koláče, lité koláče, pie, kompot.. V Americe je rebarbora v sezóně velmi oblíbená, takže receptů a inspirace je tu možné nalézt mnoho.
Tentokrát vyzkoušíme koláč s kombinací rebarbory a mandlí a aby nebylo mandlí málo, přidáme navrch ještě mandlovou drobenku.
Příprava | Pečení | Porcí |
30 min | cca 40 min | 6 - 8 |
Ingredience:
- 300 g rebarbory
- 160 g hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 90 g třtinového cukru
- 80 ml oleje
- 1 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 120 ml mléka
- 60 g plátků mandlí
Na drobenku:
- 55 g másla
- 85 g mouky
- 40 g krupicového cukru
- 35 g plátků mandlí
Postup:
- Troubu předehřejeme na 180 st. Celsia a kulatou koláčovou formu o průměru 23 cm vyžeme důkladně máslem.
- Z pečícího papíru vystřihneme 12 cm široký pruh dostatečně dlouhý na to, aby nám po vložení do formy několik cm z formy na obou stranách vyčnívalo. Dále ještě dno vyložíme kolem vystřiženým z pečícího papíru (viz poznámky).
- Připravíme si drobenku. Máslo rozpustíme v rendlíku nebo pánvičce. Přidáme mouku a cukr, zamícháme a několik minut restujeme do slabě zlatava. Sundáme z plotýnky a vmícháme mandle. Necháme chladnout a připravíme si těsto na koláč. (viz poznámky)
- Rebarboru umyjeme, oloupáme a nakrájíme na malé plátky.
- V míse smícháme mouku s jedlou sodou a solí.
- V jiné velké míse metlou prošleháme cukr, olej, vejce a vanilkový extrakt.
- Do tekuté směsi vmícháme střídavě směs sypkou a mléko. Vznikne nám řídké hladké těsto, do kterého vmícháme rebarboru a plátky mandlí.
- Těsto přendáme do připravené formy a pečeme cca 40 minut do doby, než bude koláč zlatavě hnědý a špejle nebo párátko vyjde ze středu těsta čisté.
- Necháme chladnout ve formě asi 10 minut, poté pomocí "uší" z pečícího papíru koláč opatrně vyjmeme z formy a přendáme na mřížku, kde jej necháme úplně vychladnout.
Poznámky:
- Obvykle vykládáme pečícím papírem pouze dno koláčové formy, v tomto případě ale pečeme koláč s drobenkou, takže jej po upečení nemůžeme otočit a nechat chladnout na mřížce - všechna drobenka by nám opadala. Proto dnes kromě kola z pečícího papíru vystřihujeme také pruh, který položíme do formy nejdříve tak, aby nám kus na obou stranách z formy přesahoval (tím si vytvoříme šikovné úchytky, díky kterým upečený koláč z formy krásně vyjmeme bez potřeby ho překlopit), následně ještě vložíme i vystřižené kolo.
- Toto množství žmolenky je poměrně velké, zakryje nám celý koláč poměrně velkou vrstvou. Pokud nemáte rádi tolik žmolenky, můžete množství ingrediencí snížit na polovinu.
Ať Vám chutná!