Rebarborový koláč s mandlemi a mandlovou drobenkou

 
 
Rebarbora je úžasná jarní plodina, krásně navinulá, která ozvláštní každý dezert, do kterého ji použijeme. Tradiční jsou kynuté koláče, lité koláče, pie, kompot.. V Americe je rebarbora v sezóně velmi oblíbená, takže receptů a inspirace je tu možné nalézt mnoho.
 
Tentokrát vyzkoušíme koláč s kombinací rebarbory a mandlí a aby nebylo mandlí málo, přidáme navrch ještě mandlovou drobenku. 
 
 
Příprava Pečení Porcí
30 min cca 40 min 6 - 8
Ingredience:
  • 300 g rebarbory
  • 160 g hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 90 g třtinového cukru
  • 80 ml oleje
  • 1 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 120 ml mléka
  • 60 g plátků mandlí
Na drobenku:
  • 55 g másla
  • 85 g mouky
  • 40 g krupicového cukru
  • 35 g plátků mandlí
Postup:
  • Troubu předehřejeme na 180 st. Celsia a kulatou koláčovou formu o průměru 23 cm vyžeme důkladně máslem. 
  • Z pečícího papíru vystřihneme 12 cm široký pruh dostatečně dlouhý na to, aby nám po vložení do formy několik cm z formy na obou stranách vyčnívalo. Dále ještě dno vyložíme kolem vystřiženým z pečícího papíru (viz poznámky). 
  • Připravíme si drobenku. Máslo rozpustíme v rendlíku nebo pánvičce. Přidáme mouku a cukr, zamícháme a několik minut restujeme do slabě zlatava. Sundáme z plotýnky a vmícháme mandle. Necháme chladnout a připravíme si těsto na koláč. (viz poznámky)
  • Rebarboru umyjeme, oloupáme a nakrájíme na malé plátky.
  • V míse smícháme mouku s jedlou sodou a solí.
  • V jiné velké míse metlou prošleháme cukr, olej, vejce a vanilkový extrakt. 
  • Do tekuté směsi vmícháme střídavě směs sypkou a mléko. Vznikne nám řídké hladké těsto, do kterého vmícháme rebarboru a plátky mandlí.
  • Těsto přendáme do připravené formy a pečeme cca 40 minut do doby, než bude koláč zlatavě hnědý a špejle nebo párátko vyjde ze středu těsta čisté.
  • Necháme chladnout ve formě asi 10 minut, poté pomocí "uší" z pečícího papíru koláč opatrně vyjmeme z formy a přendáme na mřížku, kde jej necháme úplně vychladnout. 
Poznámky:
  • Obvykle vykládáme pečícím papírem pouze dno koláčové formy, v tomto případě ale pečeme koláč s drobenkou, takže jej po upečení nemůžeme otočit a nechat chladnout na mřížce - všechna drobenka by nám opadala. Proto dnes kromě kola z pečícího papíru vystřihujeme také pruh, který položíme do formy nejdříve tak, aby nám kus na obou stranách z formy přesahoval (tím si vytvoříme šikovné úchytky, díky kterým upečený koláč z formy krásně vyjmeme bez potřeby ho překlopit), následně ještě vložíme i vystřižené kolo.
  • Toto množství žmolenky je poměrně velké, zakryje nám celý koláč poměrně velkou vrstvou. Pokud nemáte rádi tolik žmolenky, můžete množství ingrediencí snížit na polovinu.
 
Ať Vám chutná!