Maminčina tvarohová bábovka
Tentokrát trochu netradičně nic tradičního amerického. Zato tradičně českého! Tvarohová bábovka. Česká klasika, kterou není třeba představovat.
Při této příležitosti - výrobě českého dezertu - bych se s Vámi ráda podělila o rodinný recept. Jinou tvarohovou bábovku totiž pravděpodobně ani zkoušet nebudu. A proč? Je to jednoduché - tvarohová bábovka mojí mamky je totiž ta nejlepší tvarohová bábovka na světě!
Příprava | Pečení | Porcí |
30 min | 40 - 50 min | cca 24 ks |
Ingredience:
- 250 g polohrubé mouky
- 1 balíček prášku do pečiva
- citrónová kůra
- 5 vajec (žloutky a bílky oddělené)
- 220 g moučkového cukru
- 250 g másla, rozpuštěného
- 250 g měkkého tvarohu v kostce
Postup:
- Troubu předehřejeme na 160 st. Celsia a formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme moukou.
- V misce smícháme mouku s práškem do pečiva.
- V jiné velké míse vyšleháme žloutky s cukrem do světle žluté až bílé barvy. Přidáme citrónovou kůru a promícháme.
- Do žloutků s cukrem přilijeme máslo a přidáme tvaroh. Trochu promícháme a přisypeme moučnou směs. Dobře promícháme do spojení všech ingrediencí.
- Na závěr ušleháme tuhý sníh z bílků, který opatrně zamícháme do těsta.
- Těsto přendáme do připravené formy, uhladíme povrh a pečeme cca 40 - 50 minut do doby, než povrch krásně zezlátne a špejle nebo párátko vyjde z těsta čisté (viz poznámky).
Poznámky:
- Každá trouba peče jinak, proto je důležité bábovku hlídat. Pokud by rychle na povrchu tmavla, ale vnitřek ještě nebyl hotový, přikryjte povrch alobalem.
- Další faktor, který ovlivňuje dobu pečení, je materiál, ze kterého je forma vyrobená. Osobně mám nejlepší zkušenosti s nepřilnavými povrchy forem.
Ať Vám chutná!