Maminčina tvarohová bábovka

 
 
Tentokrát trochu netradičně nic tradičního amerického. Zato tradičně českého! Tvarohová bábovka. Česká klasika, kterou není třeba představovat. 
 
Při této příležitosti - výrobě českého dezertu - bych se s Vámi ráda podělila o rodinný recept. Jinou tvarohovou bábovku totiž pravděpodobně ani zkoušet nebudu. A proč? Je to jednoduché - tvarohová bábovka mojí mamky je totiž ta nejlepší tvarohová bábovka na světě!
 
 
Příprava Pečení Porcí
30 min 40 - 50 min cca 24 ks
Ingredience:
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • citrónová kůra
  • 5 vajec (žloutky a bílky oddělené)
  • 220 g moučkového cukru
  • 250 g másla, rozpuštěného
  • 250 g měkkého tvarohu v kostce
Postup:
  • Troubu předehřejeme na 160 st. Celsia a formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme moukou.
  • V misce smícháme mouku s práškem do pečiva.
  • V jiné velké míse vyšleháme žloutky s cukrem do světle žluté až bílé barvy. Přidáme citrónovou kůru a promícháme. 
  • Do žloutků s cukrem přilijeme máslo a přidáme tvaroh. Trochu promícháme a přisypeme moučnou směs. Dobře promícháme do spojení všech ingrediencí.
  • Na závěr ušleháme tuhý sníh z bílků, který opatrně zamícháme do těsta.
  • Těsto přendáme do připravené formy, uhladíme povrh a pečeme cca 40 - 50 minut do doby, než povrch krásně zezlátne a špejle nebo párátko vyjde z těsta čisté (viz poznámky).
Poznámky:
  • Každá trouba peče jinak, proto je důležité bábovku hlídat. Pokud by rychle na povrchu tmavla, ale vnitřek ještě nebyl hotový, přikryjte povrch alobalem.
  • Další faktor, který ovlivňuje dobu pečení, je materiál, ze kterého je forma vyrobená. Osobně mám nejlepší zkušenosti s nepřilnavými povrchy forem. 
 
Ať Vám chutná!