Mramorový koláč

 
 
Vanilkový koláč a čokoládový koláč v jednom. Co více si přát? No, je to jasné, přejeme si mramorový koláč, který v tomto případě přesně splňuje naše požadavky :)
 
Mramorový koláč je poměrně klasika i v českých zemích. Tato varianta je jednoduchá na přípravu a úžasně vláčná díky obsahu zakysané smetany. A navíc, čokoládová část je tvořena kvalitní čokoládou, která tento mramorový koláč povyšuje na nedělní dezert pro návštěvy..
 
Vanilka a čokoláda jdou prostě dohromady.. Tak jdeme na to!
 
 
Příprava Pečení Porcí
40 min cca 35 min 12
Ingredience:
  • 120 g kvalitní hořké čokolády
  • 2 lžíce kávového likéru (např. Kahlúa), nebo 2 lžíce silné kávy
  • 200 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 115 g změklého másla
  • 170 g krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 140 g zakysané smetany
Postup:
  • Troubu předehřejeme na 180 st. Celsia a koláčovou formu o průměru 23 cm vymažeme důkladně máslem a dno vyložíme pečícím papírem. Můžeme také použít formu na srnčí hřbet, v takovém případě se trochu prodlouží doba pečení (viz "Poznámky").
  • Na páře rozpustíme čokoládu spolu s dvěmi lžícemi kávového likéru (viz "Poznámky"). Čokoládu dáme stranou vychladnout na pokojovou teplotu.
  • V míse smícháme mouku s práškem do pečiva a solí.
  • V jiné míse utřeme máslo s cukrem, po jednom vmícháme vejce a vanilkový extrakt. Nakonec vmícháme zakysanou smetanu.
  • Do máslové směsi postupně přidáváme směs sypkou a mícháma do doby, než se vše spojí.
  • Menší polovinu těsta přidáme k rozpuštěné čokoládě a promícháme. Vznikne nám tak jedno těsto vanilkové a jedno čokoládové.
  • Polévkovými lžícemi tvoříme z obou těst bochánky, které střídavě klademe vedle sebe na dno formy. Vytváříme šachovnicový vzor, který nám vytvoří základ pro mramorový vzhled koláče. Těsto vyjde na pokrytí celého dna formy. 
  • Následně párátkem "zajedeme" do těst a kruhovými pohyby vytváříme mramorování. Čím déle kroužíme, tím výraznější mramorování bude.
  • Koláč pečeme cca 35 minut, ale pečlivě hlídáme, abychom jej nepřepekli a tím pádem zbytečně vysušili. Koláč je hotový, jakmile vyjde špejle nebo párátko z těsta čisté.
  • Necháme chladnout ve formě cca 10 minut, proté vyklopíme na mřížku a necháme dochladnout.
  • Koláč vydrží vláčný několik dní.
Poznámky:
  • Pokud použijeme formu na srnčí hřbet, doba pečení se prodlouží na cca 50 minut. 
  • Postup pro rozpuštění čokolády: Do menšího hrnce dáme cca 2 cm vody, přivedeme k varu a na hrnec umístíme horkuvzdornou misku s čokoládou a likérem. Stahneme plamen na minimum, směs mícháme a pára nám postupně čokoládu rozpustí. 
 
Ať Vám chutná!