Čokoládový lávový koláček

 
 
Čoládový lávový koláček. Slova "čokoládový" a "koláček" jasně popisují, o co tu běží. Ale proč "lávový"?? Název "lávový" vznikl od faktu, že po zaboření vidličky či lžičky či jiného jídelního nástroje do koláčku, vnitřek vyteče ven jako láva.. 
 
Jedná se o čokoládový božský požitek - pevná kůrka koláčku a tekutý čokoládový vnitřek.. 
 
A ještě jeden superlativ - velice rychlá a praktická záležitost vhodná jako dezert pro návštěvy a samozřejmě pro milovníky čokolády. Čokoládový lávový koláček je totiž čokoládou přímo přeplněný :)
 
 
Příprava Pečení Porcí
15 min 8-10 min 6 ks
Ingredience:
  • 55 g změklého másla + na vymazání formiček
  • 70 g cukru krupice + na vysypání formiček
  • 3 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 45 g hladké mouky
  • 230 g hořké kvalitní čokolády
  • moučkový cukr na ozdobu
Postup:
  • Troubu předehřejeme na 200 st. Celsia a formu na muffiny vymažeme důkladně máslem. Z tohoto množství budeme mít 6 koláčků, takže vymažeme pouze 6 prostředních formiček v muffinové formě. Ty také vysypeme krupicovým cukrem a přebytek cukru vyhodíme.
  • Do hrnce nalijeme trochu vody a přivedeme k varu. Na hrnec umístíme horku vzdornou misku do které nasypeme nalámanou čokoládu. Pomalu rozpustíme a dáme stranou.
  • V jiné míse utřeme změklé máslo s krupicovým cukrem do pěny a zesvětlání másla. Přidáme po jednom vejce a vanilkový extrakt. 
  • Potom do směsi vmícháme mouku a na závěr rozpuštěnou čokoládu. Pokud bude ještě teplá, nevadí. Nesmí však být horká, aby nám neuvařila vejce.
  • Hodně řídké těsto rozdělíme do připravených formiček a naplníme až k okraji.
  • Pečeme cca 8-10 minut do doby, než budou okraje koláčků pevné, a prostředek se bude jen trochu "třást".
  • Necháme chladnout ve formě cca 10 minut, poté opatrně překlopíme na prkénko, pocukrujeme moučkovým cukrem a servírujeme.
Poznámky:
  • Čokoládové koláčky můžeme podávat jen tak samotné, nebo jsou výborné se šlehačkou či zmrzlinou.
 
 
Ať Vám chutná!