Čokoládový lávový koláček
Čoládový lávový koláček. Slova "čokoládový" a "koláček" jasně popisují, o co tu běží. Ale proč "lávový"?? Název "lávový" vznikl od faktu, že po zaboření vidličky či lžičky či jiného jídelního nástroje do koláčku, vnitřek vyteče ven jako láva..
Jedná se o čokoládový božský požitek - pevná kůrka koláčku a tekutý čokoládový vnitřek..
A ještě jeden superlativ - velice rychlá a praktická záležitost vhodná jako dezert pro návštěvy a samozřejmě pro milovníky čokolády. Čokoládový lávový koláček je totiž čokoládou přímo přeplněný :)
Příprava | Pečení | Porcí |
15 min | 8-10 min | 6 ks |
Ingredience:
- 55 g změklého másla + na vymazání formiček
- 70 g cukru krupice + na vysypání formiček
- 3 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 45 g hladké mouky
- 230 g hořké kvalitní čokolády
- moučkový cukr na ozdobu
Postup:
- Troubu předehřejeme na 200 st. Celsia a formu na muffiny vymažeme důkladně máslem. Z tohoto množství budeme mít 6 koláčků, takže vymažeme pouze 6 prostředních formiček v muffinové formě. Ty také vysypeme krupicovým cukrem a přebytek cukru vyhodíme.
- Do hrnce nalijeme trochu vody a přivedeme k varu. Na hrnec umístíme horku vzdornou misku do které nasypeme nalámanou čokoládu. Pomalu rozpustíme a dáme stranou.
- V jiné míse utřeme změklé máslo s krupicovým cukrem do pěny a zesvětlání másla. Přidáme po jednom vejce a vanilkový extrakt.
- Potom do směsi vmícháme mouku a na závěr rozpuštěnou čokoládu. Pokud bude ještě teplá, nevadí. Nesmí však být horká, aby nám neuvařila vejce.
- Hodně řídké těsto rozdělíme do připravených formiček a naplníme až k okraji.
- Pečeme cca 8-10 minut do doby, než budou okraje koláčků pevné, a prostředek se bude jen trochu "třást".
- Necháme chladnout ve formě cca 10 minut, poté opatrně překlopíme na prkénko, pocukrujeme moučkovým cukrem a servírujeme.
Poznámky:
- Čokoládové koláčky můžeme podávat jen tak samotné, nebo jsou výborné se šlehačkou či zmrzlinou.
Ať Vám chutná!