Citrónový koláč s brusinkami
Vláčný a navinulý. Přesně takto lze popsat citrónový koláč s brusinkami. Šťavnaté brusinky a vůně citrónové kůry jsou perfektní kombinací, kterou završí citrónová poleva. A ta jasně žlutá barva! Velikonoce se blíží, tak proč se už velikonočně nenaladit :)
A jako vždy, velkou výhodou této dobroty je její jednoduchá příprava!
Příprava | Pečení | Porcí |
20 min | 35 - 40 min | 10 |
Ingredience:
- 225 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 110 g změklého másla
- 170 g cukru krupice
- 4 vejce
- 80 g zakysané smetany
- citrónová kůra ze dvou citrónů
- citrónová šťáva ze dvou citrónů
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 150 g sušených brusinek
Citrónová poleva:
- šťáva z jednoho citrónu
- cukr moučka podle potřeby
Postup:
- Troubu předehřejeme na 160 st. Celsia a máslem vymažeme koláčovou formu o průměru 23 cm (dno i strany). Dno ještě vyložíme pečícím papírem.
- V míse smícháme hladkou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
- V jiné míse utřeme máslo s cukrem a vmícháme po jednom vejce.
- V třetí misce smícháme zakysanou smetanu s citrónovou kůrou a šťávou a vanilkovým extraktem.
- Do máslové směsi vmícháme nejdříve polovinu mouky a polovinu zakysané smetany a po promíchání přidáme zbylou mouku a směs ze zakysané smetany. Mícháme jen do doby, než se všechny ingredience spojí.
- Na závěr do těsta opatrně vmícháme sušené brusinky.
- Těsto přendáme do připravené formy, uhladíme povrch a pečeme cca 35 - 40 minut, do doby než povrch koláče zezlátne a špejle či párátko vyjde z těsta čisté.
- Necháme chladnout cca 10 minut ve formě, poté přendáme na servírovací talíř a necháme úplně vychladnout.
- Připravíme si citrónovou polevu smícháním citrónové šťávy a cukru moučky - konzistence polevy by měla být hustá, ale stalé tekutá, abychom ji mohli nalít na koláč.
- Povrch vychladlého koláče polijeme připravenou citrónovou polevou a můžeme servírovat.
Poznámky:
- Místo sušených brusinek je možné použít brusinky čerstvé.
Ať Vám chutná!