Citrónový koláč s brusinkami

 
 
Vláčný a navinulý. Přesně takto lze popsat citrónový koláč s brusinkami. Šťavnaté brusinky a vůně citrónové kůry jsou perfektní kombinací, kterou završí citrónová poleva. A ta jasně žlutá barva! Velikonoce se blíží, tak proč se už velikonočně nenaladit :) 
 
A jako vždy, velkou výhodou této dobroty je její jednoduchá příprava!
 
 
Příprava Pečení Porcí 
20 min 35 - 40 min 10
Ingredience:
  • 225 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 110 g změklého másla
  • 170 g cukru krupice
  • 4 vejce
  • 80 g zakysané smetany
  • citrónová kůra ze dvou citrónů
  • citrónová šťáva ze dvou citrónů
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 150 g sušených brusinek
Citrónová poleva:
  • šťáva z jednoho citrónu
  • cukr moučka podle potřeby
Postup:
  • Troubu předehřejeme na 160 st. Celsia a máslem vymažeme koláčovou formu o průměru 23 cm (dno i strany). Dno ještě vyložíme pečícím papírem. 
  • V míse smícháme hladkou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
  • V jiné míse utřeme máslo s cukrem a vmícháme po jednom vejce.
  • V třetí misce smícháme zakysanou smetanu s citrónovou kůrou a šťávou a vanilkovým extraktem.
  • Do máslové směsi vmícháme nejdříve polovinu mouky a polovinu zakysané smetany a po promíchání přidáme zbylou mouku a směs ze zakysané smetany. Mícháme jen do doby, než se všechny ingredience spojí.
  • Na závěr do těsta opatrně vmícháme sušené brusinky.
  • Těsto přendáme do připravené formy, uhladíme povrch a pečeme cca 35 - 40 minut, do doby než povrch koláče zezlátne a špejle či párátko vyjde z těsta čisté.
  • Necháme chladnout cca 10 minut ve formě, poté přendáme na servírovací talíř a necháme úplně vychladnout. 
  • Připravíme si citrónovou polevu smícháním citrónové šťávy a cukru moučky - konzistence polevy by měla být hustá, ale stalé tekutá, abychom ji mohli nalít na koláč. 
  • Povrch vychladlého koláče polijeme připravenou citrónovou polevou a můžeme servírovat.
Poznámky:
  • Místo sušených brusinek je možné použít brusinky čerstvé. 
 
Ať Vám chutná!