Obrácený banánový koláč

 
 
Takzvané obrácené (upside-down) koláče, kdy se ovoce poklade na dno pečící formy a následně se po upečení a vyklopení koláče objeví na jeho povrchu, jsou v Americe velmi oblíbené. Tradiční je ananasový, výborný je však také např. brusinkový nebo banánový, který si dnes upečeme. 
 
Obrácený banánový koláč je krásně voňavý díky kombinaci skořice a banánů, krásně vláčný díky obsahu zakysané smetany a třešničkou na dortu je karamel, kterým jsou banány obalené a povrch koláče nasáklý. Prostě mňam!!
 
 
Příprava Pečení Porcí
30 min 40 min 12
Ingredience:
  • 3 větší zralé banány
  • trochu citrónové šťávy
  • 30 g másla na karamel
  • 100 g třtinového cukru na karamel
  • 1 lžička skořice na karamel
  • 110 g másla
  • 140 g cukru krupice
  • 2 vejce
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 240 g zakysané smetany
  • 280 g hladké mouky
  • 1 lžička přášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
Postup:
  • Troubu předehřejeme na 180 st. Celsia a připravíme si kulatou koláčovou formu o průměru 23 cm. Není potřeba ji vymazávat ani vysypávat.
  • Banány oloupeme a nakrájíme na stejně velká kolečka. Pokapeme je citrónovou šťávou, promícháme a dáme stranou.
  • Připravíme si karamel. Do rendlíku dáme 30 g másla, třtinový cukr a skořiči a mícháme, dokud se máslo nerozpustí a vše se nespojí. Směs přendáme do připravené formy a rozprostřeme po celém dnu. Na karamel naskládáme těsně vedle sebe připravená banánová kolečka.
  • V míse smícháme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
  • V jiné míse utřeme máslo s krupicovým cukrem, přidáme po jednom vejce a vanilkový extrakt. Na závěr vmícháme zakysanou smetanu.
  • Do mokré směsi vmícháme postupně sypkou, a mícháme jen do té doby, než se všechny ingredience spojí.
  • Těsto opatrně přendáme na banány a povrch uhladíme. Těsto je trochu hustší, což je v pořádku. Určitě se nejedná o lité těsto.
  • Pečeme cca 40 minut do doby, než povrch koláče zezlátne a špejle či párátko vyjde z těsta čisté.
  • Koláč necháme chladnout ve formě cca 10 minut, poté nožem uvolníme koláč po celém obvodu od stěn formy a opatrně překlopíme na servírovací talíř. Necháme úplně vychladnout.
Poznámky:
  • Banány promícháváme s citrónovou či limetkovou šťávou z toho důvodu, aby nám nezhnědly.
  • Obrácený koláč je moc dobrý jen tak samotný, nebo třeba se šlehačkou, nebo vanilkovou zmrzlinou, nebo s obojím!
 
Ať Vám chutná!