Obrácený banánový koláč
Takzvané obrácené (upside-down) koláče, kdy se ovoce poklade na dno pečící formy a následně se po upečení a vyklopení koláče objeví na jeho povrchu, jsou v Americe velmi oblíbené. Tradiční je ananasový, výborný je však také např. brusinkový nebo banánový, který si dnes upečeme.
Obrácený banánový koláč je krásně voňavý díky kombinaci skořice a banánů, krásně vláčný díky obsahu zakysané smetany a třešničkou na dortu je karamel, kterým jsou banány obalené a povrch koláče nasáklý. Prostě mňam!!
Příprava | Pečení | Porcí |
30 min | 40 min | 12 |
Ingredience:
- 3 větší zralé banány
- trochu citrónové šťávy
- 30 g másla na karamel
- 100 g třtinového cukru na karamel
- 1 lžička skořice na karamel
- 110 g másla
- 140 g cukru krupice
- 2 vejce
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 240 g zakysané smetany
- 280 g hladké mouky
- 1 lžička přášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- špetka soli
Postup:
- Troubu předehřejeme na 180 st. Celsia a připravíme si kulatou koláčovou formu o průměru 23 cm. Není potřeba ji vymazávat ani vysypávat.
- Banány oloupeme a nakrájíme na stejně velká kolečka. Pokapeme je citrónovou šťávou, promícháme a dáme stranou.
- Připravíme si karamel. Do rendlíku dáme 30 g másla, třtinový cukr a skořiči a mícháme, dokud se máslo nerozpustí a vše se nespojí. Směs přendáme do připravené formy a rozprostřeme po celém dnu. Na karamel naskládáme těsně vedle sebe připravená banánová kolečka.
- V míse smícháme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
- V jiné míse utřeme máslo s krupicovým cukrem, přidáme po jednom vejce a vanilkový extrakt. Na závěr vmícháme zakysanou smetanu.
- Do mokré směsi vmícháme postupně sypkou, a mícháme jen do té doby, než se všechny ingredience spojí.
- Těsto opatrně přendáme na banány a povrch uhladíme. Těsto je trochu hustší, což je v pořádku. Určitě se nejedná o lité těsto.
- Pečeme cca 40 minut do doby, než povrch koláče zezlátne a špejle či párátko vyjde z těsta čisté.
- Koláč necháme chladnout ve formě cca 10 minut, poté nožem uvolníme koláč po celém obvodu od stěn formy a opatrně překlopíme na servírovací talíř. Necháme úplně vychladnout.
Poznámky:
- Banány promícháváme s citrónovou či limetkovou šťávou z toho důvodu, aby nám nezhnědly.
- Obrácený koláč je moc dobrý jen tak samotný, nebo třeba se šlehačkou, nebo vanilkovou zmrzlinou, nebo s obojím!
Ať Vám chutná!