Celozrnný kokosovo-pomerančový koláč
Kokosovo-pomerančový koláč je nejen zdravější variantou dezertu díky velkému podílu celozrnné mouky, ale také velmi osvěžující dobrota. Křupavý kokos a pomerančová kůra, která dodá koláči "šmrnc", jdou krásně dohromady, ale pokud by někdo potřeboval ještě výraznější pomerančovou chuť, na řadu přichází pomerančová poleva.
Prostě další z řady rychlých a nenáročných dezertů.
Tak dobrou chuť!
Příprava | Pečení | Porcí |
30 min | 25 min | 12 |
Ingredience:
- 140 g celozrnné mouky
- 70 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička skořice
- špetka soli
- 280 g bílého jogurtu
- 70 g cukru
- 3 vejce
- 140 g strouhaného kokosu
- 1 lžíce pomerančové kůry
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 80 ml oleje
Na pomerančovou polevu:
- 60 g moučkového cukru
- 1 lžíce pomerančové šťávy
Postup:
- Troubu předehřejeme na 180 st. Celsia a kulatou koláčovou formu o průměru 23 cm vymažeme důkladně máslem.
- V míse smícháme celozrnnou a hladkou mouku s práškem do pečiva, skořicí a solí.
- V jiné míse promícháme do hladké tekutější hmoty jogurt, cukr, vejce, kokos, pomerančovou kůru, vanilkový extrakt a olej.
- Tekutou směs vlijeme do sypké a promícháme do spojení všech ingrediencí.
- Těsto přendáme do připravené formy (nebude moc tekuté), uhladíme povrch a pečeme cca 25 minut, do doby než špejle nebo párátko vyjde z těsta čisté.
Poznámky:
- Místo kulaté koláčové formy lze použít formu na srnčí hřbet. Postup bude úplně stejný, jen doba pečení se prodlouží.
- Sypkou směs promícháváme s mokrou jen do doby, než se všechny ingredience spjí. Pokud bychom míchali déle, těsto koláče by mohlo být zbytečně tužší.
Ať Vám chutná!