Celozrnný kokosovo-pomerančový koláč

 
 
Kokosovo-pomerančový koláč je nejen zdravější variantou dezertu díky velkému podílu celozrnné mouky, ale také velmi osvěžující dobrota. Křupavý kokos a pomerančová kůra, která dodá koláči "šmrnc", jdou krásně dohromady, ale pokud by někdo potřeboval ještě výraznější pomerančovou chuť, na řadu přichází pomerančová poleva.
 
Prostě další z řady rychlých a nenáročných dezertů.
 
Tak dobrou chuť!
 
 
Příprava Pečení Porcí
30 min 25 min 12
Ingredience:
  • 140 g celozrnné mouky
  • 70 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička skořice
  • špetka soli
  • 280 g bílého jogurtu
  • 70 g cukru
  • 3 vejce
  • 140 g strouhaného kokosu
  • 1 lžíce pomerančové kůry
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 80 ml oleje
Na pomerančovou polevu:
  • 60 g moučkového cukru
  • 1 lžíce pomerančové šťávy
Postup:
  • Troubu předehřejeme na 180 st. Celsia a kulatou koláčovou formu o průměru 23 cm vymažeme důkladně máslem.
  • V míse smícháme celozrnnou a hladkou mouku s práškem do pečiva, skořicí a solí.
  • V jiné míse promícháme do hladké tekutější hmoty jogurt, cukr, vejce, kokos, pomerančovou kůru, vanilkový extrakt a olej.
  • Tekutou směs vlijeme do sypké a promícháme do spojení všech ingrediencí. 
  • Těsto přendáme do připravené formy (nebude moc tekuté), uhladíme povrch a pečeme cca 25 minut, do doby než špejle nebo párátko vyjde z těsta čisté.
Poznámky:
  • Místo kulaté koláčové formy lze použít formu na srnčí hřbet. Postup bude úplně stejný, jen doba pečení se prodlouží.
  • Sypkou směs promícháváme s mokrou jen do doby, než se všechny ingredience spjí. Pokud bychom míchali déle, těsto koláče by mohlo být zbytečně tužší.
 
Ať Vám chutná!