Medový koláč banánovo-ořechový
Určitě znáte tu chvíli, kdy je prostě potřeba upéct či vytvořit něco banánového. "Unavené" banány, které už mají na mále a jsou těsně před cestou do koše (protože ty skvrnité, nahnědlé už doma nikdo nechce) je ale tak trochu škoda úplně zlikvidovat. Ba naopak! Na pečení jsou přesně takové banány v posledním tažení ty nejlepší!
Zralé, až přezrálé banány mají výraznou chuť a dobře se rozmačkávají, což je většinou potřeba. Skořice je skoro neodmyslitelnou ingrediencí banánových dezertů a tento koláč ještě obohatí med a křupavé ořechy.
Medový koláč s banány a ořechy - rychlá klasika tak trochu jinak.
Příprava | Pečení | Porí |
15 min | 45 min | 12 |
Ingredience:
- 180 g celozrnné mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička skořice
- špetka muškátového oříšku (možno vynechat)
- špetka hřebíčku (možno vynechat)
- špetka soli
- 3 velké zralé (i přezrálé) banány
- 1 vejce
- 75 ml oleje
- 25 g třtinového cukru
- 80 ml medu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 90 g nasekaných vlašských ořechů (nebo podle chuti)
- moučkový cukr na ozdobu
Postup:
- Troubu předehřejeme na 180 st. Celsia a kulatou dortovou formu o průměru 23 cm vymažeme máslem a dno vyložíme pečícím papírem. Můžeme použít formu na hřbet.
- V míse smícháme všechny sypké ingredience - celozrnnou mouku, jedlou sodu, skořici, koření a sůl.
- V jiné míse vidličkou rozmačkáme banány, přidáme vejce, olej, třtinový cukr, med a vanilkový extrakt a dobře promícháme.
- K banánovo-medové směsi přidáme směs sypkou a promícháme, jen do doby, než se všechny ingredience spojí.
- Na závěr vmícháme nasekané ořechy, nalijeme (těsto bude řidčí) do připravené formy a pečeme cca 45 minut, do doby než povrch koláče zezlátne a špejle či párátko vyjde z těsta čisté.
Poznámky:
- Zakrytý koláč (například alobalem) vydrží v pokojové teplotě vláčný několik dní.
Ať Vám chutná!