Medový koláč banánovo-ořechový

 
 
Určitě znáte tu chvíli, kdy je prostě potřeba upéct či vytvořit něco banánového. "Unavené" banány, které už mají na mále a jsou těsně před cestou do koše (protože ty skvrnité, nahnědlé už doma nikdo nechce) je ale tak trochu škoda úplně zlikvidovat. Ba naopak! Na pečení jsou přesně takové banány v posledním tažení ty nejlepší!
 
Zralé, až přezrálé banány mají výraznou chuť a dobře se rozmačkávají, což je většinou potřeba. Skořice je skoro neodmyslitelnou ingrediencí banánových dezertů a tento koláč ještě obohatí med a křupavé ořechy. 
 
Medový koláč s banány a ořechy - rychlá klasika tak trochu jinak.
 
 
Příprava Pečení Porí
15 min 45 min 12
Ingredience:
  • 180 g celozrnné mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • špetka muškátového oříšku (možno vynechat)
  • špetka hřebíčku (možno vynechat)
  • špetka soli
  • 3 velké zralé (i přezrálé) banány
  • 1 vejce
  • 75 ml oleje
  • 25 g třtinového cukru
  • 80 ml medu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 90 g nasekaných vlašských ořechů (nebo podle chuti)
  • moučkový cukr na ozdobu
Postup:
  • Troubu předehřejeme na 180 st. Celsia a kulatou dortovou formu o průměru 23 cm vymažeme máslem a dno vyložíme pečícím papírem. Můžeme použít formu na hřbet. 
  • V míse smícháme všechny sypké ingredience - celozrnnou mouku, jedlou sodu, skořici, koření a sůl.
  • V jiné míse vidličkou rozmačkáme banány, přidáme vejce, olej, třtinový cukr, med a vanilkový extrakt a dobře promícháme. 
  • K banánovo-medové směsi přidáme směs sypkou a promícháme, jen do doby, než se všechny ingredience spojí. 
  • Na závěr vmícháme nasekané ořechy, nalijeme (těsto bude řidčí) do připravené formy a pečeme cca 45 minut, do doby než povrch koláče zezlátne a špejle či párátko vyjde z těsta čisté.
Poznámky:
  • Zakrytý koláč (například alobalem) vydrží v pokojové teplotě vláčný několik dní.
 
 
Ať Vám chutná!