Jablečný litý koláč se skořicovou drobenkou
Dlouhé podzimní večery, počasí plné mlhy a deště, a následně chuť na sladké jako lék na případnou depresi vyvolanou dříve vyjmenovanými jevy.. Pokud je Vám to povědomé, nebo Vás jen honí mlsná a přitom se Vám nechce vytvářet nic světaborného, hrnkový jablečný koláč provoněný skořicí je dnešní recept pro Vás :)
Vláčný, trochu navinulý, skořičový... Myslím, že Vám bude chutnat :)
Příprava | Pečení | Porcí |
35 min | 25 - 30 min | cca 35 kostiček |
Ingredience:
Těsto:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 3/4 hrnku krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 sáček prášku do pečiva
- 1 lžička skořice
- špetka soli
- 2 vejce
- 2 kelímky zakysané smetany
- 1 hrnek oleje
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 hrsti rozinek
- cca 5 středně velkých jablek
Drobenka (viz poznámky):
- 200 g másla
- 150 g krupicového cukru (nebo podle chuti)
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička skořice
- 160 g polohrubé mouky
Postup:
- Troubu předehřejeme na 180 st. Celsia a velký vyšší plech o rozměrech cca 30 x 40 cm vymažeme máslem a vysypeme moukou (viz poznámky).
- Jako první si připravíme drobenku. V menším rendlíku rozpustíme máslo, přidáme mouku, skořici a oba cukry a dobře promícháme. Pár minut takto smažíme až se drobenka krásně rozvoní a trošku zezlátne. Dáme stranou.
- Ve velké míse smícháme sypké ingredience na těsto - mouku, cukr, vanilkový cukr, prášek do pečiva, skořici a sůl. Vmícháme 2 hrsti rozinek (určitě je lze vynechat, ale nám uvnitř těsta moc chutnají).
- V jiné míse rozkvedláme vejce, přidáme zakysanou smetanu, olej a vanilkové aroma a dobře spolu rozmícháme.
- Mokrou směs vlijeme k sypké a dobře promícháme do spojení všech ingrediencí. Těsto rovnoměrně rozprostřeme na připravený plech.
- Jablka oloupeme a nakrájíme na tenké plátky (není potřeba, aby byly plátky stejně velké, ale měly by být přibližně stejně široké, aby se rovnoměrně propekly, cca 3 - 4 mm). Následně je poklademe rovnoměrně na povrch koláče, s malým překryvem (viz poznámky).
- Povrch koláče rovnoměrně posypeme připravenou drobenkou a pečeme cca 25 - 30 minut do zlatova a do doby než špejle nebo párátko vyjde z těsta čisté.
Poznámky:
- Koláč je možné udělat i do menší kulaté formy a péct z poloviční dávky. Výše uvedené ingredience vyjdou na opravdu velký plech (30 x 40 cm).
- Po první jablečné vrstvě na koláči mi ještě část jablek zbyla, kterou jsem následně pocházela více méně rovnoměrně a vytvořila tak druhou jablečnou vrstvu, už ne tak hustou.
- Pokud máte osvědčený recept na drobenku/žmolenku, určitě jej můžete použít. Jen opravdu doporučuji přidat skořici, která k jablkům prostě pasuje.
Ať Vám chutná!