Jablečný litý koláč se skořicovou drobenkou

 
 
Dlouhé podzimní večery, počasí plné mlhy a deště, a následně chuť na sladké jako lék na případnou depresi vyvolanou dříve vyjmenovanými jevy.. Pokud je Vám to povědomé, nebo Vás jen honí mlsná a přitom se Vám nechce vytvářet nic světaborného, hrnkový jablečný koláč provoněný skořicí je dnešní recept pro Vás :)
 
Vláčný, trochu navinulý, skořičový... Myslím, že Vám bude chutnat :)  
 
 
Příprava Pečení Porcí
35 min 25 - 30 min cca 35 kostiček
Ingredience:
Těsto:
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 3/4 hrnku krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 1 lžička skořice
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • 2 kelímky zakysané smetany
  • 1 hrnek oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 hrsti rozinek
  • cca 5 středně velkých jablek
Drobenka (viz poznámky):
  • 200 g másla
  • 150 g krupicového cukru (nebo podle chuti)
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička skořice
  • 160 g polohrubé mouky
Postup:
  • Troubu předehřejeme na 180 st. Celsia a velký vyšší plech o rozměrech cca 30 x 40 cm vymažeme máslem a vysypeme moukou (viz poznámky).
  • Jako první si připravíme drobenku. V menším rendlíku rozpustíme máslo, přidáme mouku, skořici a oba cukry a dobře promícháme. Pár minut takto smažíme až se drobenka krásně rozvoní a trošku zezlátne. Dáme stranou.  
  • Ve velké míse smícháme sypké ingredience na těsto - mouku, cukr, vanilkový cukr, prášek do pečiva, skořici a sůl. Vmícháme 2 hrsti rozinek (určitě je lze vynechat, ale nám uvnitř těsta moc chutnají).
  • V jiné míse rozkvedláme vejce, přidáme zakysanou smetanu, olej a vanilkové aroma a dobře spolu rozmícháme.
  • Mokrou směs vlijeme k sypké a dobře promícháme do spojení všech ingrediencí. Těsto rovnoměrně rozprostřeme na připravený plech.
  • Jablka oloupeme a nakrájíme na tenké plátky (není potřeba, aby byly plátky stejně velké, ale měly by být přibližně stejně široké, aby se rovnoměrně propekly, cca 3 - 4 mm). Následně je poklademe rovnoměrně na povrch koláče, s malým překryvem (viz poznámky). 
  • Povrch koláče rovnoměrně posypeme připravenou drobenkou a pečeme cca 25 - 30 minut do zlatova a do doby než špejle nebo párátko vyjde z těsta čisté. 
Poznámky:
  • Koláč je možné udělat i do menší kulaté formy a péct z poloviční dávky. Výše uvedené ingredience vyjdou na opravdu velký plech (30 x 40 cm).
  • Po první jablečné vrstvě na koláči mi ještě část jablek zbyla, kterou jsem následně pocházela více méně rovnoměrně a vytvořila tak druhou jablečnou vrstvu, už ne tak hustou.
  • Pokud máte osvědčený recept na drobenku/žmolenku, určitě jej můžete použít. Jen opravdu doporučuji přidat skořici, která k jablkům prostě pasuje.
 
Ať Vám chutná!