Litý banánový koláč s drobenkou
A zase ty banány. Nic na plat, pokud chcete mít neuvěřitelně krásně provoněný byt (a tím vyvolat závist u sousedů), což jsem dnes chtěla, upečte něco banánového. Třeba tento výborný, vláčný a jednoduchý banánový koláč s drobenkou.
Příprava | Pečení | Porcí |
15 min | 20 min | 24 kostek |
Ingredience:
- 260 g hladké mouky
- 1 + 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 100 g krupicového cukru
- 4 střední (nebo 3 velké) zralé banány
- 115 g másla, rozpuštěného
- 2 vejce
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 150 g bílého jogurtu
Na drobenku:
- 55 g másla
- 85 g hladké mouky
- 40 g třtinového cukru
Postup:
- Troubu předehřejeme na 180 st. Celsia a pekáč či plech s vyšším okrajem o rozměrech 23 x 33 cm vymažeme důkladně máslem.
- Připravíme si drobenku. Do rendlíku dáme máslo a necháme rozpustit. Přidáme mouku a cukr a promícháme aby se vše spojilo a vytvořili se drobné hrudky. Chvíli dál mícháme a odstavíme z plotýnky.
- V míse smícháme mouku s práškem do pečiva, jedlou sodou, solí a cukrem.
- V jiné míse vidličkou rozmačkáme banány na kaši (pokud nám zůstanou malé kousky, nevadí), přidáme rozpuštěné (ne horké) máslo, lehce prošlehaná vejce, vanilkový extrakt a bílý jogurt. Dobře promícháme.
- K mokré směsi vmícháme směs sypkou a promícháme jen do doby, než se vše spojí. Těsto vlijeme na připravený plech, uhladíme a povrch posypeme rovnoměrně drobenkou.
- Pečeme cca 20 minut do doby, než špejle nebo párátko vyjde z těsta čisté.
Poznámky:
- Při spojování mokrých a suchých ingrediencí mícháme jen do doby, než se všechny ingredience spojí. Pokud bychom těsto propracovávali déle, výsledný dezert by mohl být tužší.
Ať Vám chutná!