Litý banánový koláč s drobenkou

 
 
A zase ty banány. Nic na plat, pokud chcete mít neuvěřitelně krásně provoněný byt (a tím vyvolat závist u sousedů), což jsem dnes chtěla, upečte něco banánového. Třeba tento výborný, vláčný a jednoduchý banánový koláč s drobenkou. 
 
 
Příprava Pečení Porcí
15 min 20 min 24 kostek
Ingredience:
  • 260 g hladké mouky
  • 1 + 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 100 g krupicového cukru
  • 4 střední (nebo 3 velké) zralé banány
  • 115 g másla, rozpuštěného 
  • 2 vejce
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 150 g bílého jogurtu
Na drobenku:
  • 55 g másla
  • 85 g hladké mouky
  • 40 g třtinového cukru
Postup:
  • Troubu předehřejeme na 180 st. Celsia a pekáč či plech s vyšším okrajem o rozměrech 23 x 33 cm vymažeme důkladně máslem.
  • Připravíme si drobenku. Do rendlíku dáme máslo a necháme rozpustit. Přidáme mouku a cukr a promícháme aby se vše spojilo a vytvořili se drobné hrudky. Chvíli dál mícháme a odstavíme z plotýnky.
  • V míse smícháme mouku s práškem do pečiva, jedlou sodou, solí a cukrem.
  • V jiné míse vidličkou rozmačkáme banány na kaši (pokud nám zůstanou malé kousky, nevadí), přidáme rozpuštěné (ne horké) máslo, lehce prošlehaná vejce, vanilkový extrakt a bílý jogurt. Dobře promícháme.
  • K mokré směsi vmícháme směs sypkou a promícháme jen do doby, než se vše spojí. Těsto vlijeme na připravený plech, uhladíme a povrch posypeme rovnoměrně drobenkou.
  • Pečeme cca 20 minut do doby, než špejle nebo párátko vyjde z těsta čisté.
Poznámky:
  • Při spojování mokrých a suchých ingrediencí mícháme jen do doby, než se všechny ingredience spojí. Pokud bychom těsto propracovávali déle, výsledný dezert by mohl být tužší.
 
Ať Vám chutná!