Čokoládový koláč
Tento nejčokoládovější čokoládový koláč je jasnou volbou pro milovníky čokolády. Neobsahuje totiž skoro nic jiného.
Jeho příprava je přitom až neuvěřitelně jednoduchá a klíčem k úspěchu jsou pouze dvě podmínky: kvalitní čokoláda a nepřepečení koláče.
Příprava | Pečení | Porcí |
20 min | 20 - 25 min | min. 12 |
Ingredience:
- 200 g kvalitní hořké čokolády (která by vám chutnala samotná jen tak)
- 200 g másla
- 230 g cukru krystal (lze přidat či ubrat podle chuti)
- 5 vajec
- 4 g hladké mouky
Postup:
- Troubu předehřejeme na 190 st. C a koláčovou formu o průměru 23 cm vymažeme dobře máslem (dno i strany).
- Teplu vzdornou misku umístíme na hrnec s trochou vařící vody a do misky nasypeme na drobno nakrájenou čokoládu a na kostičky nakrájené máslo.
- Čokoládu s máslem promícháváme, až se rozpustí a spojí. Potom přidáme cukr a pár minut mícháme. Cukr se určitě nestihne rozpustit, jen trošku "povolí".
- Misku sundáme z hrnce a necháme směs trošku vychladnout (5-10min).
- Potom po jednom vmícháme dřevěnou vařečkou vejce. Další vejce přidáváme vždy až když je předchozí zcela promícháno.
- Na závěr vmícháme mouku a těsto vlijeme do připravené formy.
- Pečeme po dobu cca 20 - 25 minut. Tento koláč je důležité tzv. nepřepéct, tz. že koláč je hotový jakmile vidlička vložená do středu koláče vyjde ven trošičku mokrá a s drobečky.
- Po 10 minutách chladnutí, uvolníme koláč od stěn formy (vložíme nůž mezi koláč a stěnu formy a uvolníme po obvodu) a vyklopíme na mřížku. Necháme chladnout dalších 15 minut a poté překlopíme na servírovací talíř a necháme kompletně vychladnout.
- Koláč je nejlepší servírovat až druhý den, minimálně však 3 hodiny po upečení.
- Vyníkající je samotný, nebo s trochou zakysané smetany, šlehačky, čerstvým ovocem, ovocnou omáčkou.. Fantazii a chutím se meze nekladou!
Poznámky:
- V tomto receptu není vhodné používat dortovou formu s odnímatelným dnem, protože by těsto mohlo protéci.
- Pro rozpuštění másla a čokolády stačí mít v hrnci jen trochu vody (cca 2 cm), důležitá je pára, kterou vařící voda vytváří a která nám pomalu vše rozpustí. Důležité je, aby se dno misky v žádném případě nedotýkalo vroucí vody, jinak bychom čokoládu mohli spálit.
Ať Vám chutná!