Čokoládový koláč

 

Tento nejčokoládovější čokoládový koláč je jasnou volbou pro milovníky čokolády. Neobsahuje totiž skoro nic jiného. 

Jeho příprava je přitom až neuvěřitelně jednoduchá a klíčem k úspěchu jsou pouze dvě podmínky: kvalitní čokoláda a nepřepečení koláče.

 

Příprava Pečení Porcí
20 min 20 - 25 min min. 12

Ingredience:

  • 200 g kvalitní hořké čokolády (která by vám chutnala samotná jen tak)
  • 200 g másla
  • 230 g cukru krystal (lze přidat či ubrat podle chuti)
  • 5 vajec
  • 4 g hladké mouky

Postup:

  • Troubu předehřejeme na 190 st. C a koláčovou formu o průměru 23 cm vymažeme dobře máslem (dno i strany). 
  • Teplu vzdornou misku umístíme na hrnec s trochou vařící vody a do misky nasypeme na drobno nakrájenou čokoládu a na kostičky nakrájené máslo.
  • Čokoládu s máslem promícháváme, až se rozpustí a spojí. Potom přidáme cukr a pár minut mícháme. Cukr se určitě nestihne rozpustit, jen trošku "povolí".
  • Misku sundáme z hrnce a necháme směs trošku vychladnout (5-10min). 
  • Potom po jednom vmícháme dřevěnou vařečkou vejce. Další vejce přidáváme vždy až když je předchozí zcela promícháno. 
  • Na závěr vmícháme mouku a těsto vlijeme do připravené formy.
  • Pečeme po dobu cca 20 - 25 minut. Tento koláč je důležité tzv. nepřepéct, tz. že koláč je hotový jakmile vidlička vložená do středu koláče vyjde ven trošičku mokrá a s drobečky. 
  • Po 10 minutách chladnutí, uvolníme koláč od stěn formy (vložíme nůž mezi koláč a stěnu formy a uvolníme po obvodu) a vyklopíme na mřížku. Necháme chladnout dalších 15 minut a poté překlopíme na servírovací talíř a necháme kompletně vychladnout. 
  • Koláč je nejlepší servírovat až druhý den, minimálně však 3  hodiny po upečení. 
  • Vyníkající je samotný, nebo s trochou zakysané smetany, šlehačky, čerstvým ovocem, ovocnou omáčkou.. Fantazii a chutím se meze nekladou!

Poznámky:

  • V tomto receptu není vhodné používat dortovou formu s odnímatelným dnem, protože by těsto mohlo protéci.
  • Pro rozpuštění másla a čokolády stačí mít v hrnci jen trochu vody (cca 2 cm), důležitá je pára, kterou vařící voda vytváří a která nám pomalu vše rozpustí. Důležité je, aby se dno misky v žádném případě nedotýkalo vroucí vody, jinak bychom čokoládu mohli spálit.
 
Ať Vám chutná!