Vanilkový shortbread s pekanovými ořechy
Shortbread je původně skotký recept na sušenky, které jsou podobné sušenkám z lineckého těsta. Obsahují hodně másla a proto jsou krásně křehké a chuťově výborné. Prostě máslové sušenky... Aaachchchch... Pokud je máte rádi, určitě vyzkoušejte tuto vanilkovou variantu s opraženými pekanovými ořechy. Stojí opravdu za to!
Příprava | Pečení | Porcí |
15 min | 20 - 25 min | 24 větších kostek |
Ingredience:
- 120 g pekanových ořechů (lze nahradit vlašskými)
- 200 g másla, změklého
- 100 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- kůra z jednoho citrónu
- 325 g hladké mouky
- 1 - 2 lžíce třtinového cukru na posypání
Postup:
- Troubu předehřejeme na 180 st. Celsia a jakmile je nahřátá, nasypeme ořechy na plech a pečeme je zhruba 7 - 10 minut do doby, než začnou krásně vonět. Tak poznáme, že je hotovo. Ořechy necháme chladnout a troubu nevypínáme.
- Plech nebo pekáč o rozměrech cca 23 x 33 cm vymažeme máslem a připravíme si těsto.
- V míse utřeme máslo s cukrem a vanilkovým cukrem, přidáme citrónovou kůru a mouku. Těsto se nespojí do jedné hmoty, spíše bude připomínat hrudky.
- Opečené ořechy nasekáme a vmícháme do těsta.
- Hotové těsto přesypeme na připravený plech a rukou upěchujeme do jednolité, stejně vysoké vrstvy. Přendáme do lednice na 15 minut chladit.
- Poté pečeme v troubě na 180 st. Celsia cca 20 - 25 minut (záleží na tloušťce těsta) a těsně před koncem můžeme posypat třtinovým cukrem. Chvíli necháme chladnout a poté nakrájíme na libovolně velké kostky.
- Tyto máslové sušenky vydrží skladované v suchu a chladu až měsíc.
Ať Vám chutná!