Vanilkový shortbread s pekanovými ořechy

 
 
Shortbread je původně skotký recept na sušenky, které jsou podobné sušenkám z lineckého těsta. Obsahují hodně másla a proto jsou krásně křehké a chuťově výborné. Prostě máslové sušenky... Aaachchchch... Pokud je máte rádi, určitě vyzkoušejte tuto vanilkovou variantu s opraženými pekanovými ořechy. Stojí opravdu za to! 
 
 
Příprava Pečení Porcí 
15 min 20 - 25 min 24 větších kostek
Ingredience:
  • 120 g pekanových ořechů (lze nahradit vlašskými)
  • 200 g másla, změklého
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • kůra z jednoho citrónu
  • 325 g hladké mouky
  • 1 - 2 lžíce třtinového cukru na posypání
Postup:
  • Troubu předehřejeme na 180 st. Celsia a jakmile je nahřátá, nasypeme ořechy na plech a pečeme je zhruba 7 - 10 minut do doby, než začnou krásně vonět. Tak poznáme, že je hotovo. Ořechy necháme chladnout a troubu nevypínáme.
  • Plech nebo pekáč o rozměrech cca 23 x 33 cm vymažeme máslem a připravíme si těsto.
  • V míse utřeme máslo s cukrem a vanilkovým cukrem, přidáme citrónovou kůru a mouku. Těsto se nespojí do jedné hmoty, spíše bude připomínat hrudky. 
  • Opečené ořechy nasekáme a vmícháme do těsta.
  • Hotové těsto přesypeme na připravený plech a rukou upěchujeme do jednolité, stejně vysoké vrstvy. Přendáme do lednice na 15 minut chladit.
  • Poté pečeme v troubě na 180 st. Celsia cca 20 - 25 minut (záleží na tloušťce těsta) a těsně před koncem můžeme posypat třtinovým cukrem. Chvíli necháme chladnout a poté nakrájíme na libovolně velké kostky.
  • Tyto máslové sušenky vydrží skladované v suchu a chladu až měsíc.
 
Ať Vám chutná!