Ovesné cookies s rozinkami

 
Americké cookies 100x jinak - a tentokrát s ovesnými vločkami a rozinkami. Díky obsahu melasy jsou tyto cookies opět krášně žvýkavé a nevysušené, a přesto sem tam křupavé díky ovesným vločkám. 
 
Zdravá svačinka plná energie nejen do školy, práce, na výlet.. Dobrou chuť!
 
 
Příprava Pečení Porcí
20 min cca 7 min cca 30 malých ks
Ingredience:
  • 100 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 115 g másla, změklého
  • 75 g hnědého cukru (75 g krupicového cukru + 1 vrchovatá lžička melasy)
  • 15 g krupicového cukru
  • 1 vejce
  • 130 g ovesných vloček
  • 90 g rozinek
Postup:
  • Troubu předehřejeme na 180 st. Celsia a dva plechy vyložíme pečícím papírem.
  • V mísce smícháme mouku se sodou a solí.
  • V jiné míse ušleháme máslo s hnědým cukrem (krupicový cukr dobře promícháme s melasou a vznikne nám cukrová směs o konzistenci mokrého písku viz "poznámky") a krupicovým cukrem. Následně zašleháme vejce.
  • Do máslové směsi přidáme moučnou směs a promícháme do spojení. Na závěr zamícháme ovesné vločky a rozinky.
  • Pomocí dvou malých lžiček tvarujeme bochánky, které klademe s dostatečným odstupem na plech s pečícím papírem. 
  • Pečeme cca 7 minut do zezlátnutí cookies, při zmáčknutí povrchu cookies však bude krásně měkké. Čím déle budeme péct, tím křupavější cookies budou.
Poznámky:
  • Tento hnědý cukr (krupicový cukr smíchaný s melasou - v Americe známý jako Light/Dark Brown Sugar) je klíčovou ingrediencí při výrobě měkkých žvýkavých cookies. Díky tomuto cukru jsou měkké a odlišné od "klasické" "suché" sušenky. Při delším pečení v troubě se však tato vlastnost hnědého cukru vytrácí a cookies se vysušují. Je tedy na naší chuti, jakou konzistenci cookies chceme mít.
 
Ať Vám chutná!