Ovesné cookies s rozinkami
Americké cookies 100x jinak - a tentokrát s ovesnými vločkami a rozinkami. Díky obsahu melasy jsou tyto cookies opět krášně žvýkavé a nevysušené, a přesto sem tam křupavé díky ovesným vločkám.
Zdravá svačinka plná energie nejen do školy, práce, na výlet.. Dobrou chuť!
Příprava | Pečení | Porcí |
20 min | cca 7 min | cca 30 malých ks |
Ingredience:
- 100 g hladké mouky
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 115 g másla, změklého
- 75 g hnědého cukru (75 g krupicového cukru + 1 vrchovatá lžička melasy)
- 15 g krupicového cukru
- 1 vejce
- 130 g ovesných vloček
- 90 g rozinek
Postup:
- Troubu předehřejeme na 180 st. Celsia a dva plechy vyložíme pečícím papírem.
- V mísce smícháme mouku se sodou a solí.
- V jiné míse ušleháme máslo s hnědým cukrem (krupicový cukr dobře promícháme s melasou a vznikne nám cukrová směs o konzistenci mokrého písku viz "poznámky") a krupicovým cukrem. Následně zašleháme vejce.
- Do máslové směsi přidáme moučnou směs a promícháme do spojení. Na závěr zamícháme ovesné vločky a rozinky.
- Pomocí dvou malých lžiček tvarujeme bochánky, které klademe s dostatečným odstupem na plech s pečícím papírem.
- Pečeme cca 7 minut do zezlátnutí cookies, při zmáčknutí povrchu cookies však bude krásně měkké. Čím déle budeme péct, tím křupavější cookies budou.
Poznámky:
- Tento hnědý cukr (krupicový cukr smíchaný s melasou - v Americe známý jako Light/Dark Brown Sugar) je klíčovou ingrediencí při výrobě měkkých žvýkavých cookies. Díky tomuto cukru jsou měkké a odlišné od "klasické" "suché" sušenky. Při delším pečení v troubě se však tato vlastnost hnědého cukru vytrácí a cookies se vysušují. Je tedy na naší chuti, jakou konzistenci cookies chceme mít.
Ať Vám chutná!