Tradiční Cookies s kousky čokolády
Američané milují cookies. Je to jedna z tradičních sladkostí, kterou seženete naprosto všude. Úplným základem jsou tzv. Chocolate Chip Cookies - cookies s kousky čokolády (chocolate chips se běžně prodávají v obchodech a připomínají malé jehlany). V Čechách jsou k sehnání hůře a proto je lze bez problémů nahradit nasekanou čokoládou.
Další "tajnou" ingrediencí výborných cookies je tzv. Light Brown Sugar - hnědý mokrý cukr, který konzistencí připomíná mokrý písek a na vzduchu vysychá a tvrdne. Jedná se o krupicový cukr smíchaný s melasou. V Americe se prodává v sáčcích, ale tady si ho můžeme jednoduše vyrobit sami doma.
Díky cukru smíchanému s melasou jsou výsledné cookies neuvěřilně měkké a žvýkavé - přesně takové, jaké mají ty pravé americké být.
Příprava | Pečení | Porcí |
20 min | cca 7 min | 24 ks |
Ingredience:
- 115 g změklého másla
- 55 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 80 g hnědého cukru (80 g krupicového cukru + 1 vrchovatá lžička melasy)
- 1 vejce
- 150 g hladké mouky
- 1/2 lžičky jedlé sody
- špetka soli
- 160 g hořké čokolády nasekané na středně velké kousky
Postup:
- Troubu předehřejeme na 190 st. Celsia a dva plechy vyložíme pečícím papírem.
- V mističce smícháme krupicový cukr s melasou - vznikne nám mokrý cukr, jehož konzistence připomíná mokrý písek.
- Ve velké míse utřeme máslo se všemi třemi cukry (krupicový, vanilkový a výsledný hnědý) a dobře vmícháme vejce.
- V jiné misce smícháme mouku s jedlou sodou a solí.
- Moučnou směs přidáme k máslové, promícháme a těsně před spojením všech ingrediencí přisypeme nasekanou čokoládu a vše dobře promícháme.
- Pokud je těsto hodně měkké a špatně by se tvarovaly bochánky, dáme těsto na chvíli do lednice trochu ztuhnout.
- Pomocí dvou lžiček tvarujeme z těsta bochánky, které klademe na plech s pečícím papírem s dostatečnými odstupy.
- Pečeme cca 7 minut do zezlátnutí. Pozor na přepečení, cookies by potom ztratily svou měkkost. Žvýkací cookies jsou hotové, když je vyndáme z trouby a střed je při doteku prstem měkký.
Poznámky:
- Pokud nechceme, aby se cookies při pečení hodně roztekly, pracujeme s chladným a tužším těstem z lednice. Čím teplejší a měkčí těsto je, tím více a rychleji se placičky roztečou.
Ať Vám chutná!