Tradiční Cookies s kousky čokolády

 
 
Američané milují cookies. Je to jedna z tradičních sladkostí, kterou seženete naprosto všude. Úplným základem jsou tzv. Chocolate Chip Cookies - cookies s kousky čokolády (chocolate chips se běžně prodávají v obchodech a připomínají malé jehlany). V Čechách jsou k sehnání hůře a proto je lze bez problémů nahradit nasekanou čokoládou. 
 
Další "tajnou" ingrediencí výborných cookies je tzv. Light Brown Sugar - hnědý mokrý cukr, který konzistencí připomíná mokrý písek a na vzduchu vysychá a tvrdne. Jedná se o krupicový cukr smíchaný s melasou. V Americe se prodává v sáčcích, ale tady si ho můžeme jednoduše vyrobit sami doma. 
 
Díky cukru smíchanému s melasou jsou výsledné cookies neuvěřilně měkké a žvýkavé - přesně takové, jaké mají ty pravé americké být.
 
 
Příprava Pečení Porcí
20 min cca 7 min 24 ks
Ingredience:
  • 115 g změklého másla
  • 55 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 80 g hnědého cukru (80 g krupicového cukru + 1 vrchovatá lžička melasy)
  • 1 vejce
  • 150 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 160 g hořké čokolády nasekané na středně velké kousky
Postup:
  • Troubu předehřejeme na 190 st. Celsia a dva plechy vyložíme pečícím papírem.
  • V mističce smícháme krupicový cukr s melasou - vznikne nám mokrý cukr, jehož konzistence připomíná mokrý písek. 
  • Ve velké míse utřeme máslo se všemi třemi cukry (krupicový, vanilkový a výsledný hnědý) a dobře vmícháme vejce.
  • V jiné misce smícháme mouku s jedlou sodou a solí.
  • Moučnou směs přidáme k máslové, promícháme a těsně před spojením všech ingrediencí přisypeme nasekanou čokoládu a vše dobře promícháme.
  • Pokud je těsto hodně měkké a špatně by se tvarovaly bochánky, dáme těsto na chvíli do lednice trochu ztuhnout.
  • Pomocí dvou lžiček tvarujeme z těsta bochánky, které klademe na plech s pečícím papírem s dostatečnými odstupy.
  • Pečeme cca 7 minut do zezlátnutí. Pozor na přepečení, cookies by potom ztratily svou měkkost. Žvýkací cookies jsou hotové, když je vyndáme z trouby a střed je při doteku prstem měkký. 
Poznámky:
  • Pokud nechceme, aby se cookies při pečení hodně roztekly, pracujeme s chladným a tužším těstem z lednice. Čím teplejší a měkčí těsto je, tím více a rychleji se placičky roztečou.
 
Ať Vám chutná!