Vanilkovo-mandlové Biscotti

 
 
V současnosti velmi populární, původem italské sušenky se vyznačují svou křupavostí a absencí jakéhokoli tuku. Jsou velmi trvanlivé (až několik týdnů) a mají nespočet variant.
 
Dnes vyzkoušíme základní a asi i nejznámější variantu Biscotti - vanilkové s mandlemi. Krásně voní, křupou a jsou ideální přílohou k odpolední (samozřejmě i dopolední a večerní či jakékoli) kávě :)
 
 
Příprava Pečení Porcí
20 min 35 min + 2x10 min 1 plný plech
Ingredience:
  • 100 g mandlí (loupaných či neloupaných)
  • 260 g hladké mouky
  • 60 g krupicového cukru
  • 2 vanilkové cukry
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 3 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
Postup:
  • Troubu předehřejeme na 180 st. Celsia a celé mandle vysypeme na plech, který vložíme do rozpálené trouby a mandle na sucho opražíme (cca 8 minut do doby, než mandle zezlátnou a rozvoní se). 
  • Upražené mandle necháme vychladnout a přepůlíme. Teplotu trouby snížíme na 150 st. Celsia.
  • Ve větší míse smícháme mouku s cukry, práškem do pečiva a solí. Dále přimícháme půlené mandle.
  • V jiné míse metlou prošleháme vejce s vanilkovým extraktem.
  • Vaječnou směs nalijeme k sypké a promícháme vařečkou jak to půjde, poté doprohněteme rukama. Pokud bude těsto ve výsledku trochu lepivé (záleží na velikosti vajec), nic se neděje, to zpravíme později.
  • Těsto přendáme na silně pomoučený vál a ještě chvilku propracováváme tak, aby se moc nelepilo. Pokud se stále lepí, přidáme ještě trochu mouky.
  • Těsto rozdělíme na dvě stejně velké části a z každé vytvarujeme váleček cca 18 cm dlouhý. Oba válečky přendáme na plech vyložený pečícím papírem s dostatečným odstupem - válečky se trochu zvětší. 
  • Válečky pečeme cca 30-35 minut do doby, než budou na pvrchu pevné. Barva zůstane více méně stejná.
  • Necháme je chvilku vychladnout a poté krájíme na cca 1 cm silné proužky. Můžeme je krájet diagonálně - nůž při řezu trochu nakloníme a tudíž řez nevedeme kolmo dolů, ale na šikmo.
  • Biscotti vyskládáme vedle sebe na plech s pečícím papírem a sušíme v troubě cca 10-15 minut (viz poznámky) po každé straně.
Poznámky:
  • Doba sušení sušenek záleží na tom, jak křupavé (tvrdé) je chcete mít. Čím déle je budeme sušit, tím tvrdší budou.
  • Sušenky sladujeme v uzavřené nádobě až několik týdnů.
 
Ať Vím chutná!