Vanilkovo-mandlové Biscotti
V současnosti velmi populární, původem italské sušenky se vyznačují svou křupavostí a absencí jakéhokoli tuku. Jsou velmi trvanlivé (až několik týdnů) a mají nespočet variant.
Dnes vyzkoušíme základní a asi i nejznámější variantu Biscotti - vanilkové s mandlemi. Krásně voní, křupou a jsou ideální přílohou k odpolední (samozřejmě i dopolední a večerní či jakékoli) kávě :)
Příprava | Pečení | Porcí |
20 min | 35 min + 2x10 min | 1 plný plech |
Ingredience:
- 100 g mandlí (loupaných či neloupaných)
- 260 g hladké mouky
- 60 g krupicového cukru
- 2 vanilkové cukry
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- 3 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup:
- Troubu předehřejeme na 180 st. Celsia a celé mandle vysypeme na plech, který vložíme do rozpálené trouby a mandle na sucho opražíme (cca 8 minut do doby, než mandle zezlátnou a rozvoní se).
- Upražené mandle necháme vychladnout a přepůlíme. Teplotu trouby snížíme na 150 st. Celsia.
- Ve větší míse smícháme mouku s cukry, práškem do pečiva a solí. Dále přimícháme půlené mandle.
- V jiné míse metlou prošleháme vejce s vanilkovým extraktem.
- Vaječnou směs nalijeme k sypké a promícháme vařečkou jak to půjde, poté doprohněteme rukama. Pokud bude těsto ve výsledku trochu lepivé (záleží na velikosti vajec), nic se neděje, to zpravíme později.
- Těsto přendáme na silně pomoučený vál a ještě chvilku propracováváme tak, aby se moc nelepilo. Pokud se stále lepí, přidáme ještě trochu mouky.
- Těsto rozdělíme na dvě stejně velké části a z každé vytvarujeme váleček cca 18 cm dlouhý. Oba válečky přendáme na plech vyložený pečícím papírem s dostatečným odstupem - válečky se trochu zvětší.
- Válečky pečeme cca 30-35 minut do doby, než budou na pvrchu pevné. Barva zůstane více méně stejná.
- Necháme je chvilku vychladnout a poté krájíme na cca 1 cm silné proužky. Můžeme je krájet diagonálně - nůž při řezu trochu nakloníme a tudíž řez nevedeme kolmo dolů, ale na šikmo.
- Biscotti vyskládáme vedle sebe na plech s pečícím papírem a sušíme v troubě cca 10-15 minut (viz poznámky) po každé straně.
Poznámky:
- Doba sušení sušenek záleží na tom, jak křupavé (tvrdé) je chcete mít. Čím déle je budeme sušit, tím tvrdší budou.
- Sušenky sladujeme v uzavřené nádobě až několik týdnů.
Ať Vím chutná!