Krajkové placičky

   
 
 
Krajkové placičky (cookies). Úžasná směs másla, třtinového cukru a ovesných vloček. Karamelová chuť, vanilková vůně, vláčné a měkké ovesné vločky. To vše jsou krajkové placičky. 
 
A proč vlastně krajkové? Při pečení se máslová směs kolem ovesných vloček rozteče na tenkou placičku a bublá a bublá, až se probublá na samé dno a vytvoří v placičce drobné otvory, které ve výsledném efektu připomínají krajku. Musím se přiznat, že při pohledu na toto výborné cukroví mi název přijde víc než příznačný!
 
 
Příprava Pečení Porcí
10 min 5 min 70 ks

Ingredience:
  • 225 g másla
  • 225 g ovesných vloček
  • 370 g nerafinovaného třtinového cukru
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 vejce, lehce prošlehané
  • 1 lžička vanilkového extraktu
Postup:
  • Troubu předehřejeme na 190 st. C a vyložíme dva plechy pečícím papírem.
  • Máslo nakrájíme na menší kousky (aby se lépe rozpustilo) a společně s cukrem jej v hrnci zahříváme na středním plameni dokud se máslo nerozpustí. Spojením másla a cukru se vytvoří hladká hnědá hustší hmota. 
  • Sundáme z plotýnky a vmícháme ovesné vločky, hladkou mouku, sůl, vejce a vanilkový extrakt. Dobře vše promícháme.
  • Čajovou lžičkou tvoříme bochánky na pečící papír a pečeme zhruba 5 minut. Záleží na tom, jestli chceme mít placičky spíše křupavé, nebo více žvýkací. Jakmile jsou světle hnědé, je hotovo.
  • Vyndáme z trouby a necháme chvilku vychladnout na plechu. Potom přendáme na mřížku ke konečnému vychladnutí.
Poznámky:
  • Při tvoření bochánků na pečící papír jsou důležité velké, minimálně 5ti centimetrové rozestupy, bochánky se hodně roztečou na tenkou placičku.
  • Pečou se velice rychle, takže je potřeba je opravdu pečlivě hlídat, abychom je moc nevysušili. Zkoušela jsem obě varianty - jak placičky spíše křupavé, tak i žvýkací a ty žvýkací nám chutnají více. Vynikne více chuť vloček a jemná chuť karamelu. 
  • Hned po vyndání z trouby placičky nejdou přendat z plechu na mrížku, protože jsou hodně měkké. Po krátkém pobytu na vzduchu však začnout tvrdnou a dobře se s nimi manipuluje. 
 
Ať Vám chutná!