Mandlový shortbread

 
 
Shortbread, skotská máslová sušenka, která se postupně rozšířila po světě. Není divu, krásně křupavá a voňavá díky máslu. A že je ohromně jednoduchá už asi ani nemusím dodávat.. Tentokrát si upečeme mandlovou variantu. 
 
 
Příprava Pečení Porcí
20 min 50 min 16 ks
Ingredience:
  • 130 g hladké mouky
  • 70 g mletých mandlí
  • 22 g kukuřičného/bramborového škrobu
  • špetka soli
  • 170 g másla, změklého
  • 60 g krupicového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • cca 15 ks mandlí na ozdobu
Postup:
  • Troubu předehřejeme na 150 st. Celsia a připravíme si kulatou dortovou formu o průměru 23 cm.
  • V míse smícháme mouku s mletými mandlemi, škrobem a solí.
  • V jiné míse utřeme máslo s cukrem a přimícháme vanilkový extrakt.
  • Do máslové směsi přidáme směs sypkou a dobře promícháme do spojení všech ingrediencí.
  • Těsto přendáme do formy (viz poznámky) a rovnoměrně uhladíme povrch. Nožem si lehce v těstě naznačíme budoucí řezy (kolo jsem rozdělila na 16 dílků) a každý dílek ozdobíme nasekanými mandlemi dle fantazie. 
  • Shortbread pečeme cca 50 minut do zlatova. 
  • Shotbread krájíme až po úplném vychladnutí.
Poznámky:
  • Jelikož je shortbread máslová sušenka, není potřeba formu vymazávat. Obsah másla v těstě poslouží k tomu, že se shortbread nepřichytí k formě. 
 
Ať Vám chutná!