Mandlový shortbread
Shortbread, skotská máslová sušenka, která se postupně rozšířila po světě. Není divu, krásně křupavá a voňavá díky máslu. A že je ohromně jednoduchá už asi ani nemusím dodávat.. Tentokrát si upečeme mandlovou variantu.
Příprava | Pečení | Porcí |
20 min | 50 min | 16 ks |
Ingredience:
- 130 g hladké mouky
- 70 g mletých mandlí
- 22 g kukuřičného/bramborového škrobu
- špetka soli
- 170 g másla, změklého
- 60 g krupicového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- cca 15 ks mandlí na ozdobu
Postup:
- Troubu předehřejeme na 150 st. Celsia a připravíme si kulatou dortovou formu o průměru 23 cm.
- V míse smícháme mouku s mletými mandlemi, škrobem a solí.
- V jiné míse utřeme máslo s cukrem a přimícháme vanilkový extrakt.
- Do máslové směsi přidáme směs sypkou a dobře promícháme do spojení všech ingrediencí.
- Těsto přendáme do formy (viz poznámky) a rovnoměrně uhladíme povrch. Nožem si lehce v těstě naznačíme budoucí řezy (kolo jsem rozdělila na 16 dílků) a každý dílek ozdobíme nasekanými mandlemi dle fantazie.
- Shortbread pečeme cca 50 minut do zlatova.
- Shotbread krájíme až po úplném vychladnutí.
Poznámky:
- Jelikož je shortbread máslová sušenka, není potřeba formu vymazávat. Obsah másla v těstě poslouží k tomu, že se shortbread nepřichytí k formě.
Ať Vám chutná!