Máslové sušenky - Butter Cookies

 
 
Tyhle máslové sušenky jsou snad ty nejjednodušší sušenky na světě! 5 ingrediení, úžasná vůně a struktura. Za všechno může máslo - jedna z nejlepších pečících ingrediencí. A ten "křup", který uslyšíte při kousnutí do sušenky, je zaručen pořádným vychlazením těsta před rozválením a poté ještě před samotným pečením.
 
S těstem se krásně pracuje, skoro se nelepí a upečené jsou sušenky raz dva. Škoda, že i snědené jsou stejně rychle...
 
 
Příprava Pečení Porcí
10 min + min 1 hod chlazení cca 15 min 1 velký plech
Ingredience:
  • 260 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 90 g studeného másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 100 g šlehačky
Postup:
  • Do mísy dáme mouku a promícháme se špetkou soli.
  • Studené máslo nakrájíme na malé kostičky, které přidáme do mísy k mouce. Prsty máslo zapracujeme na velmi drobnou žmolenku. Pracujeme rychle, máslo se nesmí moc roztéct.
  • Uprostřed uděláme ďůlek do kterého nasypeme cukr a nalijeme šlehačku. Ručně zpracujeme kompaktní těsto, ale opět se snažíme pracovat co nejrychleji.
  • Bochánek těsta zabalíme do potravinářské fólie, trochu zploštíme a necháme v lednici odpočinout minimálně 1 hodinu, klidně i přes noc.
  • Troubu předehřejeme na 180 st. Celsia a velký plech (nebo dva menší) vyložíme pečícím papírem.
  • Když je těsto vychlazené, na pomoučeném vále vyválíme tenkou placku (cca jako na linecké cukroví) a vykrajujeme tvary. 
  • Sušenky přendáme na připravený plech, propícháme vidličkou a i s plechem přemístíme na cca 2 minuty do mrazáku. Poté pečeme cca 15 minut do lehkého zezlátnutí okrajů.
Poznámky:
  • Přendání sušenek před pečením na chvíli do mrazáku nám zaručí krásnou křupavost a křehkost.
 
Ať Vám chutná!