Máslové sušenky - Butter Cookies
Tyhle máslové sušenky jsou snad ty nejjednodušší sušenky na světě! 5 ingrediení, úžasná vůně a struktura. Za všechno může máslo - jedna z nejlepších pečících ingrediencí. A ten "křup", který uslyšíte při kousnutí do sušenky, je zaručen pořádným vychlazením těsta před rozválením a poté ještě před samotným pečením.
S těstem se krásně pracuje, skoro se nelepí a upečené jsou sušenky raz dva. Škoda, že i snědené jsou stejně rychle...
Příprava | Pečení | Porcí |
10 min + min 1 hod chlazení | cca 15 min | 1 velký plech |
Ingredience:
- 260 g hladké mouky
- špetka soli
- 90 g studeného másla
- 50 g moučkového cukru
- 100 g šlehačky
Postup:
- Do mísy dáme mouku a promícháme se špetkou soli.
- Studené máslo nakrájíme na malé kostičky, které přidáme do mísy k mouce. Prsty máslo zapracujeme na velmi drobnou žmolenku. Pracujeme rychle, máslo se nesmí moc roztéct.
- Uprostřed uděláme ďůlek do kterého nasypeme cukr a nalijeme šlehačku. Ručně zpracujeme kompaktní těsto, ale opět se snažíme pracovat co nejrychleji.
- Bochánek těsta zabalíme do potravinářské fólie, trochu zploštíme a necháme v lednici odpočinout minimálně 1 hodinu, klidně i přes noc.
- Troubu předehřejeme na 180 st. Celsia a velký plech (nebo dva menší) vyložíme pečícím papírem.
- Když je těsto vychlazené, na pomoučeném vále vyválíme tenkou placku (cca jako na linecké cukroví) a vykrajujeme tvary.
- Sušenky přendáme na připravený plech, propícháme vidličkou a i s plechem přemístíme na cca 2 minuty do mrazáku. Poté pečeme cca 15 minut do lehkého zezlátnutí okrajů.
Poznámky:
- Přendání sušenek před pečením na chvíli do mrazáku nám zaručí krásnou křupavost a křehkost.
Ať Vám chutná!