Extra čokoládové cookies
Čokoládové cookies s dvojitou dávkou čokolády. Připomínají trochu brownies, protože jsou čokoládou opravdu nabité.. Rozpuštěná čokoláda přidaná do těsta a také celé čokoládové kousky. Opět tedy dobrota pro milovníky čokolády :)
Příprava | Pečení | Porcí |
30 min | 14 - 16 min | 20 ks (velkých) |
Ingredience:
- 400 g kvalitní čokolády (240 + 160), nasekané na kousky
- 260 g hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 230 g změklého másla
- 110 g třtinového cukru
- 2 vejce
- 2 lžičky vanilkového extraktu
Postup:
- Troubu předehřejeme na 180 st. Celsia a plech vyložíme pečícím papírem.
- 240 g čokolády přendáme do misky, kterou položíme na hrnec s vařící vodou. Miska se nesmí dotýkat vody. Čokoládu mícháme a vodní pára nám čokoládu rozpustí. Rozpuštěnou čokoládu necháme zchladnout na pokojovou teplotu.
- Mezitím v míse smícháme mouku s jedlou sodou a solí.
- V jiné míse utřeme máslo s cukrem do pěny a slabého zesvětlání směsi. Přidáme rozpuštěnou čokoládu a promícháme.
- Do čokoládovo-máslové směsi vmícháme po jednom vejce a vanilkový extrakt a následně přidáme mouku a zbylou (160 g) nasekanou čokoládu. Promícháme a pokud chceme mít velké cookies, dvěmi polévkovými lžícemi tvarujeme bochánky, které klademe na pečící papír s dostatečně velkými odstupy.
- Navlhčenými prsty bochánky trochu uhladíme a pečeme cca 14 - 16 minut do doby, než budou okraje cookies pevné a vnitřek na dotek měkký.
Poznámky:
- Pokud chceme mít malé cookies, tvarujeme bochánky dvěmi čajovými lžičkami. Doba pečení se zkrátí na cca 8 - 10 minut.
- Čím déle cookies pečeme, tím křupavější budou.
Ať Vám chutná!