Ovesno-ovocné cookies
Tyto ovesno-ovocné cookies jsou po upečení na povrchu křupavé a uvnitř krásně žvýkací. Jsou plné ovesných vloček, sušeného ovoce a oříšků. A co je na nich nejlepší? Ingredience lze měnit podle aktuální chuti! Něčeho přidat, něčeho ubrat, něco vynechat a cokoli vyměnit.
Níže uvedený recept je z kombinace ingrediencí, na které jsem měla při posledním pečení chuť já a rozhodně mě nezklamala.
Příprava | Pečení | Porcí |
30 min | 10 min | 60 mini ks |
Ingredience:
- 225 g změklého másla
- 80 g cukru krystal
- 120 g nerafinovaného třtinového cukru
- 2 vejce
- 1 vanilkový cukr (nebo 2 lžičky vanilkového extraktu)
- 260 g hladké mouky
- 1 + 1/4 lžičky jedlé sody (nebo 1/2 balíčku prášku do pečiva)
- 1/2 lžičky soli
- 200 g ovesných vloček
- 120 g nasekaných vlašských ořechů
- 40 g sušeného kokosu (trochu nasekaného)
- 70 g rozinek
- 70 g odpeckovaných nasekaných datlí
Tipy na obměnu ingrediencí: sušené brusinky, sušené třešně, sušené švestky, sušené meruňky, pekanové ořechy, mandle...
Postup:
- Troubu předehřejeme na 180 st. C a připravíme si dva plechy vyložené pečícím papírem.
- Změklé máslo utřeme s oběma cukry (buď v misce vařečkou, nebo pomocí přístroje) a po jednom vmícháme vejce.
- Přimícháme vanilkový cukr nebo extrakt.
- V jiné míse smícháme mouku, jedlou sodu nebo prášek do pečiva a sůl.
- Sypkou směs postupně vmícháme do mokré a přidáme ovesné vločky, sušené ovoce a ořechy. Mícháme do spojení všech ingrediencí, ne zbytečně déle.
- Z těsta tvoříme pomocí dvou lžiček bochánky, které klademe na plech s pečícím papírem s dostatečnými odstupy (těsto se trochu rozteče ale méně než u cookies bez ovesných vloček).
- Prsty bochánky trošku zploštíme a takto velké cookies pečeme cca 10 minut. Je potřeba je hlídat, aby nebyly zbytečně vysušené. Po vyndání z trouby by měly být při poklepání stále měkké.
Poznámky:
- Doba pečení závisí na velikosti cookies. Dělala jsem hodně malé, větší se pečou déle. Je však potřeba je hlídat aby nebyly moc vysušené.
- Nejlepší jsou v den pečení, ideálně ještě trošku teplé z trouby.
- V uzavřené nádobě vydrží v pokojové teplotě i dva týdny (tak dlouho u nás však většinou nevydrží..).
- Z uvedených ingrediencí je poměrně hodně těsta, které je možné rozdělit třeba na dvě poloviny. Z jedné upéct cookies a druhou uchovat v lednici do doby, než bude chuť na další várku.
Ať Vám chutná!