Ovesno-ovocné cookies

 

 

Tyto ovesno-ovocné cookies jsou po upečení na povrchu křupavé a uvnitř krásně žvýkací. Jsou plné ovesných vloček, sušeného ovoce a oříšků. A co je na nich nejlepší? Ingredience lze měnit podle aktuální chuti! Něčeho přidat, něčeho ubrat, něco vynechat a cokoli vyměnit. 

Níže uvedený recept je z kombinace ingrediencí, na které jsem měla při posledním pečení chuť já a rozhodně mě nezklamala.

 

Příprava Pečení Porcí
30 min 10 min 60 mini ks

Ingredience:

  • 225 g změklého másla
  • 80 g cukru krystal
  • 120 g nerafinovaného třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr (nebo 2 lžičky vanilkového extraktu)
  • 260 g hladké mouky
  • 1 + 1/4 lžičky jedlé sody (nebo 1/2 balíčku prášku do pečiva)
  • 1/2 lžičky soli
  • 200 g ovesných vloček
  • 120 g nasekaných vlašských ořechů
  • 40 g sušeného kokosu (trochu nasekaného)
  • 70 g rozinek
  • 70 g odpeckovaných nasekaných datlí

Tipy na obměnu ingrediencí: sušené brusinky, sušené třešně, sušené švestky, sušené meruňky, pekanové ořechy, mandle...

Postup:

  • Troubu předehřejeme na 180 st. C a připravíme si dva plechy vyložené pečícím papírem.
  • Změklé máslo utřeme s oběma cukry (buď v misce vařečkou, nebo pomocí přístroje) a po jednom vmícháme vejce. 
  • Přimícháme vanilkový cukr nebo extrakt.
  • V jiné míse smícháme mouku, jedlou sodu nebo prášek do pečiva a sůl.
  • Sypkou směs postupně vmícháme do mokré a přidáme ovesné vločky, sušené ovoce a ořechy. Mícháme do spojení všech ingrediencí, ne zbytečně déle. 
  • Z těsta tvoříme pomocí dvou lžiček bochánky, které klademe na plech s pečícím papírem s dostatečnými odstupy (těsto se trochu rozteče ale méně než u cookies bez ovesných vloček).
  • Prsty bochánky trošku zploštíme a takto velké cookies pečeme cca 10 minut. Je potřeba je hlídat, aby nebyly zbytečně vysušené. Po vyndání z trouby by měly být při poklepání stále měkké.

Poznámky:

  • Doba pečení závisí na velikosti cookies. Dělala jsem hodně malé, větší se pečou déle. Je však potřeba je hlídat aby nebyly moc vysušené.
  • Nejlepší jsou v den pečení, ideálně ještě trošku teplé z trouby.
  • V uzavřené nádobě vydrží v pokojové teplotě i dva týdny (tak dlouho u nás však většinou nevydrží..).
  • Z uvedených ingrediencí je poměrně hodně těsta, které je možné rozdělit třeba na dvě poloviny. Z jedné upéct cookies a druhou uchovat v lednici do doby, než bude chuť na další várku.
 
Ať Vám chutná!