Tiramisu

 
Tiramisu "originál" obsahuje syrová vejce - v podobě našlehaných žloutků a sněhu z bílků. Pokud nechcete z jakéhokoli důvodu riskovat syrová vejce, existuje vynikající varianta, která je stejně výborná (ach, možná i lepší.. posuďte sami). Žloutky šleháme nad párou, čili je trochu tepelně opracujeme, a sníh z bílků nahradíme ulšehanou šlehačkou.
 
Věřte mi, po tomhle Tiramisu se zapráší tak rychle, že příště bude potřeba rovnou dvojitá dávka! Je opravdu móóóc dobré..
 
 
Příprava Chlazení Porcí
1 hod min 4 hod 8
Ingredience:
Káva:
  • 400 ml silné kávy
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 3 lžíce rumu
Krém:
  • 4 žloutky (použijte domácí, nebo co nejčerstvější vejce z "prověřených" zdrojů)
  • 100 g krupicového cukru
  • 60 ml vína Marsala (nebo bílé portské, nebo i rum - s tím je to také výborné)
  • 500 g sýra Mascarpone
  • 200 ml šlehačky
  • cca 34 italských cukrářských piškotů Savoiardi
Postup:
  • Nejdříve si uvaříme silnou kávu, do které zamícháme krupicový cukr a rum. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
  • Ve velké misce rozmícháme Mascarpone a dáme stranou. 
  • Do horkuvzdorné mísy dáme žloutky a mísu umístíme na hrnec s vroucí vodou. Dno misky se nesmí dotýkat vroucí vody. Plamen snížíme na minimum, aby voda jen lehce bublala a metlou vejce šleháme do pěny. Poté přidáme cukr a alkohol a opět šleháme do zhoustnutí krému - cca 5-8 minut. Krém nebude hustý třeba jako pudink, ale trochu zhoustne. 
  • Krém postupně zamícháme do Mascarpone.
  • Na závěr ušleháme do tuha šlehačku a opatrně ji pomocí stěrky zapracujeme do krému (jako když zapracováváme sníh z bílků).
  • Připravíme si formu na biskupský chlebíček. Piškoty namáčíme do připravené ochucené kávy (celý piškot rychle namočit a hned vyndat z kávy - piškot nesmí být celý rozmočený) a klademe je těsně vedle sebe do formy - piškoty můžeme dle potřeby lámat na menší kousky tak, aby vyplnili celé dno formy.
  • Krém rozdělíme na třetiny a jednu třetinu rovnoměrně rozetřeme na piškoty. Opakujeme vrstvy - piškoty a opět krém, dále piškoty a končíme poslední třetinou krému. Uhladíme a povrch posypeme kvalitním kakaem (holandského typu).
  • Necháme zatuhnout v lednici minimálně 4 hodiny, klidně i přes noc. 
 
Ať Vám chutná!