Tiramisu
Tiramisu "originál" obsahuje syrová vejce - v podobě našlehaných žloutků a sněhu z bílků. Pokud nechcete z jakéhokoli důvodu riskovat syrová vejce, existuje vynikající varianta, která je stejně výborná (ach, možná i lepší.. posuďte sami). Žloutky šleháme nad párou, čili je trochu tepelně opracujeme, a sníh z bílků nahradíme ulšehanou šlehačkou.
Věřte mi, po tomhle Tiramisu se zapráší tak rychle, že příště bude potřeba rovnou dvojitá dávka! Je opravdu móóóc dobré..
Příprava | Chlazení | Porcí |
1 hod | min 4 hod | 8 |
Ingredience:
Káva:
- 400 ml silné kávy
- 1 lžička krupicového cukru
- 3 lžíce rumu
Krém:
- 4 žloutky (použijte domácí, nebo co nejčerstvější vejce z "prověřených" zdrojů)
- 100 g krupicového cukru
- 60 ml vína Marsala (nebo bílé portské, nebo i rum - s tím je to také výborné)
- 500 g sýra Mascarpone
- 200 ml šlehačky
- cca 34 italských cukrářských piškotů Savoiardi
Postup:
- Nejdříve si uvaříme silnou kávu, do které zamícháme krupicový cukr a rum. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
- Ve velké misce rozmícháme Mascarpone a dáme stranou.
- Do horkuvzdorné mísy dáme žloutky a mísu umístíme na hrnec s vroucí vodou. Dno misky se nesmí dotýkat vroucí vody. Plamen snížíme na minimum, aby voda jen lehce bublala a metlou vejce šleháme do pěny. Poté přidáme cukr a alkohol a opět šleháme do zhoustnutí krému - cca 5-8 minut. Krém nebude hustý třeba jako pudink, ale trochu zhoustne.
- Krém postupně zamícháme do Mascarpone.
- Na závěr ušleháme do tuha šlehačku a opatrně ji pomocí stěrky zapracujeme do krému (jako když zapracováváme sníh z bílků).
- Připravíme si formu na biskupský chlebíček. Piškoty namáčíme do připravené ochucené kávy (celý piškot rychle namočit a hned vyndat z kávy - piškot nesmí být celý rozmočený) a klademe je těsně vedle sebe do formy - piškoty můžeme dle potřeby lámat na menší kousky tak, aby vyplnili celé dno formy.
- Krém rozdělíme na třetiny a jednu třetinu rovnoměrně rozetřeme na piškoty. Opakujeme vrstvy - piškoty a opět krém, dále piškoty a končíme poslední třetinou krému. Uhladíme a povrch posypeme kvalitním kakaem (holandského typu).
- Necháme zatuhnout v lednici minimálně 4 hodiny, klidně i přes noc.
Ať Vám chutná!