Dulce de Leche

 

 

 

Dulce de Leche. Jihoamerická pochoutka podobná karamelu, ale karamel to není.. Vyrábí se z mléka a cukru a lze ji nahradit karamelovým kondenzovaným mlékem. To je ale sladčí a kupované.. Výhody domácí výroby jsou nesporné - víme přesně, jaké suroviny používáme a na závěr můžeme být patřičně pyšní, že jsme to zvádli sami :) A to je pocit, který za to stojí :)

 

Domácí výroba je jednoduchá, i když časově trochu náročnější. Výsledek však rozhodně stojí za to! Úžasně karamelová, sladká a táhnoucí se pochoutka, kterou můžeme použít do krémů, dortů a těst, nebo jen tak přelít přes zmrzlinu či pudink. 

 

Mňam mňam!!!

 

 

Příprava Vaření Porcí
3 min 2 hod cca 600 ml

Ingredience:

  • 2 l mléka (plnotučného)
  • 650 g krystalového cukru
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky vanilkového extraktu (lze vynechat)

Postup:

  • Do velkého hrnce (největšího co doma máme – minimální obsah 5 l) nalijeme mléko a přidáme cukr. Za stálého míchání na středním plameni zahříváme a jakmile se cukr rozpustí přidáme jedlou sodu.
  • Stále mícháme a jakmile mléko začne tvořit pěnu, stahneme plamen na minimum a za stálého míchání vaříme cca 2 hodiny do doby, než bude mléko tmavě hnědé (karamelové) a zredukované na cca 1/3 svého původního objemu. Jakmile při míchání uvidíme dno hrnce, je hotovo.
  • Chladnutím Dulce de Leche více zhoustne.
  • Pokud budeme chtít přidat vanilkový extrakt, vmícháme jej do Dulce de Leche po odstavení z plotýnky.
  • Dulce de Leche necháme úplně vychladnout, přendáme do uzavíratelných skleniček a skladujeme v lednici. Takto vydrží minimálně měsíc.
  • Když budeme chtít Dulce de Leche použít a bude hodně husté, přendáme požadovahé množství do hrnce a na mírném plameni jej ohříváme. Tím zhoustne.

Poznámky:

  • Dulce de Leche lze nahradit karamelovým kondenzovaným mlékem, které je ale sladčí.
  • Také můžeme uvařit plechovku klasického kondenzovaného mléka. V takém případě doporučiji udělat 3 otvory do horní strany plechovky, zalít vodou do 2/3 3/4 plechovky a na mírném plameni vařit cca 2 hodiny.

 

  • Koluje mnoho receptů, kdy není potřeba dělat do plechovky otvory, ale tento postup nedoporučuji. Kamarádka takto postupovala, konzerva vybouchla a nejen, že kuchyň byla zničená, ale kamarádka si i ošklivě popálila obličej. Pravděpodobně se to nestává často, ale případné následky za riskování nestojí.

 

Ať Vám chutná!