Neuvěřitelný Čokoflan

 
 
Tradiční mexický dezert Flan jsme tu již jednou měli. Pudink pečený v troubě - velká dobrota. Mexičani však ve svém kulinářském umění zašli ještě mnohem, mnohem dál.. Vymysleli totiž Čokoflan - čokoládový koláč s klasickým flanem na vrchu! Jedná se o úžasné spojení, které ještě k tomu báječně vypadá. Posuďte sami :)
 
A ještě malá poznámka.. Proč vlastně zázračný? Při pečení se totiž dvě vrsty Čokoflanu převrátí - do formy lijeme nejdříve čokoládové těsto a poté pudink, ale výsledek je úplně opačný - čokoládové těsto je dole a flan nahoře :) Tak si pojďme tu vědu vyzkoušet v praxi, je to super jednoduché!
 
 
Příprava Pečení Porcí
30 min 45 - 50 min cca 15
Ingredience:
  • cca 80 ml karamelové omáčky (návod na výrobu viz Monkey Bread)
Na čokoládový koláč:
  • 110 g hladké mouky
  • 35 g kakaa holandského typu
  • 65 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 130 g zakysané smetany (nebo bílého jogurtu)
  • 3 lžíce oleje
Na flan:
  • 1 plechovka kondenzovaného mléka
  • 340 ml mléka
  • 3 vejce
  • 110 g smetanového sýra (např. gervais) 
Postup:
  • Troubu předehřejeme na 180 st. Celsia a formu na bábovku dobře vymažeme máslem.
  • Nejdříve připravíme těsto na koláč. V misce smícháme mouku, kakao, oba cukry, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl.
  • V jiné misce prošleháme vejce se zakysanou smetanou a olejem.
  • Sypké ingredience přidáme k tekutým a dobře promícháme. Těsto bude hutné.
  • Připravíme si flan. Do mixéru dáme kondenzované mléko, mléko, vejce a smetanový sýr. Dobře rozmixujeme do hladka. 
  • Na dno formy nalijeme karamel, na karamel rovnoměrně rozprostřeme čokoládové těsto a na těsto nalijeme flan. 
  • Naplněnou formu dáme do většího pekáče s vyšším okrajem, který naplníme horkou vodou tak, aby voda sahala do cca 4-5 cm formy.
  • Pečeme cca 45 - 50 minut do doby, než bude těsto pevné a špejle nebo párátko vyjde z těsta čisté. Při pečení se totiž těsto dostane nahoru a flan do spod formy. 
  • Necháme ve formě úplně vychladnout a poté vyklopíme na servírovací talíř. Uchováváme v lednici.
 
Ať Vám chutná!