Neuvěřitelný Čokoflan
Tradiční mexický dezert Flan jsme tu již jednou měli. Pudink pečený v troubě - velká dobrota. Mexičani však ve svém kulinářském umění zašli ještě mnohem, mnohem dál.. Vymysleli totiž Čokoflan - čokoládový koláč s klasickým flanem na vrchu! Jedná se o úžasné spojení, které ještě k tomu báječně vypadá. Posuďte sami :)
A ještě malá poznámka.. Proč vlastně zázračný? Při pečení se totiž dvě vrsty Čokoflanu převrátí - do formy lijeme nejdříve čokoládové těsto a poté pudink, ale výsledek je úplně opačný - čokoládové těsto je dole a flan nahoře :) Tak si pojďme tu vědu vyzkoušet v praxi, je to super jednoduché!
Příprava | Pečení | Porcí |
30 min | 45 - 50 min | cca 15 |
Ingredience:
- cca 80 ml karamelové omáčky (návod na výrobu viz Monkey Bread)
Na čokoládový koláč:
- 110 g hladké mouky
- 35 g kakaa holandského typu
- 65 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 1 vejce
- 130 g zakysané smetany (nebo bílého jogurtu)
- 3 lžíce oleje
Na flan:
- 1 plechovka kondenzovaného mléka
- 340 ml mléka
- 3 vejce
- 110 g smetanového sýra (např. gervais)
Postup:
- Troubu předehřejeme na 180 st. Celsia a formu na bábovku dobře vymažeme máslem.
- Nejdříve připravíme těsto na koláč. V misce smícháme mouku, kakao, oba cukry, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl.
- V jiné misce prošleháme vejce se zakysanou smetanou a olejem.
- Sypké ingredience přidáme k tekutým a dobře promícháme. Těsto bude hutné.
- Připravíme si flan. Do mixéru dáme kondenzované mléko, mléko, vejce a smetanový sýr. Dobře rozmixujeme do hladka.
- Na dno formy nalijeme karamel, na karamel rovnoměrně rozprostřeme čokoládové těsto a na těsto nalijeme flan.
- Naplněnou formu dáme do většího pekáče s vyšším okrajem, který naplníme horkou vodou tak, aby voda sahala do cca 4-5 cm formy.
- Pečeme cca 45 - 50 minut do doby, než bude těsto pevné a špejle nebo párátko vyjde z těsta čisté. Při pečení se totiž těsto dostane nahoru a flan do spod formy.
- Necháme ve formě úplně vychladnout a poté vyklopíme na servírovací talíř. Uchováváme v lednici.
Ať Vám chutná!