Cream Puffs - kuličky z odpalovaného těsta plněné šlehačkou
Odpalované těsto. Kdyby mi někdo před rokem (možná i týdnem) řekl, ať zkusím upéct věnečky, asi bych se zasmála s tím, že tak složitý dezert si nechám na jindy, na neurčito.. Ale jaké to bylo překvapení, když jsem se důkladněji podívala na odpalované těsto a zjistila, že je to naopak těsto velmi jednoduché!
Základem těchto kuliček je právě odpalované těsto a potom kopec šlehačky. A to máme dva základy a tím vlastně končíme. Prostě opravdu jednoduché odpalované těsto a šlehačka - to jsou v Americe oblíbené Cream Puffs. Výborná záležitost!!!
Příprava | Pečení | Porcí |
20 min | 45 - 50 min | 12 ks |
Ingredience:
- 65 g hladké mouky
- 1/2 lžičky krupicového cukru
- Špetka soli
- 60 g másla
- 120 ml vody
- 2 vejce na těsto + 1 na potření
- Šlehačka na náplň
Postup:
- Troubu předehřejeme na 200 st. Celsia a plech vyložíme pečícím papírem.
- V míse smícháme mouku s krupicovým cukrem a solí.
- Do menšího hrnce nalijeme vodu a přidáme na kostičky nakrájené máslo. Zahříváme na slabším plameni než se máslo rozpustí a voda se začne vařit.
- Odstavíme z plotýnky a najednou vmícháme mouku. Vrátíme zpět na plotýnku a za stálého míchání vaříme (odpalujeme) cca 1-2 minutky. Vytvoří se nám jeden "spojený bochánek" těsta.
- Těsto přendáme do mísy a chvíli ho promícháváme, abychom ho trochu ochladili.
- Potom vmícháme 2 prošlehaná vejce. Ze začátku to bude vypadat, že se vejce a těsto nemají šanci spojit, ale vytrvejte, za chvilku bude vše spojené a těsto připravené.
- Dvěmi lžícemi tvarujeme na pečící papír bochánky, těsto vyjde na 12 kusů. Tvoříme dostatečné rozestupy, protože těsto při pečení vyskočí a zvětší hodně svůj objem.
- V mističce rozšleháme zbylé jedno vajíčko a tím potřeme připravené kuličky a zároveň tím uhladíme jejich tvar. Velké výčnělky na kuličkách by se při pečení mohli spálit.
- Pečeme 15 minut na 200 st., potom snížíme na 180 st. a pečeme dalších 30 - 35 minut. Poté troubu vypneme, pootevřeme dvířka a kuličky necháme v troubě "dosušit" a schladnout.
- Vychladlé podélně rozkrojíme (vnitřek bude dutý) a naplníme šlehačkou (bez příchuti či oslazenou, podle chuti).
Poznámky:
- Důležité je, aby se máslo ve vodě rozpustilo dřív, než se voda začne vařit. Kdyby tomu bylo naopak, voda by se začla vypařovat a to by mohlo ovlivnit konzistenci těsta.
- Konzistence těsta po vaření před přidáním vajec by měla být taková, že když těsto nabereme na vařečku a zase ho budeme chtít vyklopit zpět do hrnce, po chvilce se od vařečky odlepí a samo spadne.
- Kuličky lze podávat posypané moučkovým cukrem.
Ať Vám chutná!