Cream Puffs - kuličky z odpalovaného těsta plněné šlehačkou

 
 
Odpalované těsto. Kdyby mi někdo před rokem (možná i týdnem) řekl, ať zkusím upéct věnečky, asi bych se zasmála s tím, že tak složitý dezert si nechám na jindy, na neurčito.. Ale jaké to bylo překvapení, když jsem se důkladněji podívala na odpalované těsto a zjistila, že je to naopak těsto velmi jednoduché!
 
Základem těchto kuliček je právě odpalované těsto a potom kopec šlehačky. A to máme dva základy a tím vlastně končíme. Prostě opravdu jednoduché odpalované těsto a šlehačka - to jsou v Americe oblíbené Cream Puffs. Výborná záležitost!!!
 
 
Příprava Pečení Porcí
20 min 45 - 50 min 12 ks
Ingredience:
  • 65 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky krupicového cukru
  • Špetka soli
  • 60 g másla
  • 120 ml vody
  • 2 vejce na těsto + 1 na potření
  • Šlehačka na náplň
Postup:
  • Troubu předehřejeme na 200 st. Celsia a plech vyložíme pečícím papírem.
  • V míse smícháme mouku s krupicovým cukrem a solí.
  • Do menšího hrnce nalijeme vodu a přidáme na kostičky nakrájené máslo. Zahříváme na slabším plameni než se máslo rozpustí a voda se začne vařit.
  • Odstavíme z plotýnky a najednou vmícháme mouku. Vrátíme zpět na plotýnku a za stálého míchání vaříme (odpalujeme) cca 1-2 minutky. Vytvoří se nám jeden "spojený bochánek" těsta.
  • Těsto přendáme do mísy a chvíli ho promícháváme, abychom ho trochu ochladili. 
  • Potom vmícháme 2 prošlehaná vejce. Ze začátku to bude vypadat, že se vejce a těsto nemají šanci spojit, ale vytrvejte, za chvilku bude vše spojené a těsto připravené.
  • Dvěmi lžícemi tvarujeme na pečící papír bochánky, těsto vyjde na 12 kusů. Tvoříme dostatečné rozestupy, protože těsto při pečení vyskočí a zvětší hodně svůj objem.
  • V mističce rozšleháme zbylé jedno vajíčko a tím potřeme připravené kuličky a zároveň tím uhladíme jejich tvar. Velké výčnělky na kuličkách by se při pečení mohli spálit. 
  • Pečeme 15 minut na 200 st., potom snížíme na 180 st. a pečeme dalších 30 - 35 minut. Poté troubu vypneme, pootevřeme dvířka a kuličky necháme v troubě "dosušit" a schladnout.
  • Vychladlé podélně rozkrojíme (vnitřek bude dutý) a naplníme šlehačkou (bez příchuti či oslazenou, podle chuti).
Poznámky:
  • Důležité je, aby se máslo ve vodě rozpustilo dřív, než se voda začne vařit. Kdyby tomu bylo naopak, voda by se začla vypařovat a to by mohlo ovlivnit konzistenci těsta. 
  • Konzistence těsta po vaření před přidáním vajec by měla být taková, že když těsto nabereme na vařečku a zase ho budeme chtít vyklopit zpět do hrnce, po chvilce se od vařečky odlepí a samo spadne. 
  • Kuličky lze podávat posypané moučkovým cukrem.
 
Ať Vám chutná!