Třešňovo-citrónové řezy

 
 
Tyto třívrstvé Třešňovo-citrónové řezy jsou podobné českému mřížkovému koláči, protože prostřední vrstva obsahuje marmeládu. V tomto případě třešňovou. 
 
Dolní "patro" tvoří těsto podobné lineckému (tzv. shortbread), upřestřed je již zmíněná marmeláda a vše dokončuje vrstva ze smetanového sýra s citrónovou příchutí. 
 
Jedná se o vynikající kombinaci, které nelze odolat.. Já neodolala, a tady je výsledek i s receptem!
 
 
Příprava Pečení Porcí
20 min 20 + 25 min 16 ks
Ingredience:
  • 130 g hladké mouky
  • 25 g moučkového cukru
  • kůra z jednoho citrónu
  • 75 g studeného másla
  • 230 g smetanového sýra
  • 60 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • šťáva z jednoho citrónu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • třešňová marmeláda (cca 1 malá sklenička)
Postup:
  • Troubu předehřejeme na 180 st. Celsia a čtvercovou formu o velikosti 23 cm vymažeme důkladně máslem. 
  • V míse smícháme hladkou mouku, moučkový cukr a citrónovou kůru a přidáme na kostičky nakrájené studené máslo z lednice.
  • Vidličkou máslo zapracováváme do těsta do doby, než nám vzniknou menší drobečky. Směs bude hodně sypká a tak to má být. 
  • Směs přendáme do připravené formy a prsty a dlaní upěchujeme na dno. V této fázi se již těsto spojí a vytvoří celistvou vrstvu na dně. 
  • Pečeme ve vyhřáté troubě 20-25 minut, než začnou kraje těsta růžovět. Těsto bude v této fázi poloupečené. Troubu nevypínáme.
  • Mezitím, co se bude péci spodní vrstva řezů, připravíme vrstvu ze smetanového sýra.
  • V míse vyšleháme smetanový sýr s krupicovým cukrem, přidáme vejce, citrónovou šťávu a vanilkový extrakt. Vše promícháme, ale nepřešleháme. 
  • Upečený teplý korpus potřeme marmeládou a na marmeládu nalijeme smetanovou směs.
  • Řezy vrátíme zpět do trouby a pečeme dalších cca 25 minut, než bude povrch krásně "usazený".
  • Řezy necháme ve formě vychladnout a potom dáme chladit do lednice na minimálně několik hodin, ideálně přes noc do druhého dne.
Poznámky:
  • Z tohoto množství ingrediencí vznikne poměrně malá dávka dezertu, takže pokud čekáte větší návštěvu nebo máte hladové strávníky, dávku zdvojnásobte a použijte větší formu. 
 
 
Ať Vám chutná!