Polský perník

 
 
Perník. To není jen česká tradice, ale také napřiklad polská. Jelikož v Americe žije ohromné množství Poláků (Češi ve srovnání tvoří jen zlomek), peče se v Americe tradiční polský perník. Kdyby převažovali Češi, nejspíše by se pekl český.. Otázkou je, jak velký rozdíl je mezi českým a polským :) Každopádně dle amerických blogů jsem se rozhodla vyzkoušet polskou verzi. A výsledek byl výborný!
 
Jednoduchá příprava a famózní výsledek. Pokud jste "perníkoví", určitě vyzkoušejte!
 
 
Příprava Pečení Porcí
45 min cca 35 min 12 plátků
Ingredience:
  • 2 lžíce krupicového cukru na karamel
  • 165 g medu
  • 60 g másla
  • 2 lžíce perníkového koření
  • 60 g krupicového cukru
  • 110 ml mléka
  • 2 vejce, žloutky a bílky oddělené
  • 195 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžíce kakaa holandského typu
  • 6 lžic povidel
  • 100 g hořké čokolády
Postup:
  • Do rendlíku dáme cukr na karamel a na středním plameni zahříváme, až se cukr rozpustí a zezlátne. 
  • Poté přidáme med, máslo a perníkové koření a mícháme, než se cukr rozpustí a vše se spojí. Mícháme opatrně, cukr je extrémně horký.
  • Odstavíme z plotýnky a necháme vychladnout.
  • Troubu předehřejeme na 180 st. Celsia a formu na biskupský chlebíček vymažeme máslem a vysypeme moukou.
  • Do medové směsi vmícháme mléko a žloutky a přendáme do větší mísy.
  • V jiné míse smícháme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a kakao.
  • A ještě v další míse ušleháme z bílků tuhý sníh. 
  • Do medové směsi vmícháme směs sypkou a na závěr opatrně vmícháme na 3x sníh z bílků.
  • Pečeme cca 35 minut do doby, než špejle nebo párátko vyjde z těsta čisté. 
  • Perník necháme úplně vychladnout a poté podélně rozřízneme na 3 části, z nichž spodní dvě pomažeme povidly (každou vrstvu cca 3 lžícemi). Porvch můžeme ještě seříznout tak, aby byl rovný.
  • Nad párou rozpustíme čokoládu (do hrnce dáme trochu vody, kterou přivedeme k mírnému varu, na hrnec umístíme horku-vzdornou misku s nalámanou čokoládou), kterou polijeme povrch perníku. Necháme čokoládu zatuhnout a krájíme plátky.
 
Ať Vám chutná!