Lamingtons
Dnes se na chvíli přesuneme z Ameriky do Austrálie. Lamingtons jsou původně Australským receptem, který se však brzy rozšířil do dalších koutů světa. A není divu.
Lamingtons jsou kostky vláčného, měkkého a voňavého korpusu obalené v kakaové polevě a v kokosu. Koho tohle napadlo, má ode mě jedničku!! :) A teď vážně. Opravdu stojí za vyzkoušení, protože jsou výborné a den po upečení ještě lepší!
Tak jdeme na to!
Příprava | Pečení | Porcí |
25 min | 20 - 25 min | 16 kostek |
Ingredience:
- 195 g hladké mouky
- 1 + 1/2 lžičky prášku do pečiva
- Špetka soli
- 115 g změklého másla
- 110 g krystalového cukru
- 2 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 120 ml mléka
Na kakaovou polevu:
- 220 g moučkového cukru
- 35 g kakaa holandského typu
- 40 g másla
- 120 ml mléka
- Strouhaný kokos na obalení
Postup:
- Troubu předehřejeme na 180 st. Celsia a hranatou (čvercovou) formu o průměru 23 cm vymažeme důkladně máslem a dno vyložíme pečícím papírem.
- V míse prosejeme mouku s práškem do pečiva a solí.
- V jiné míse utřeme máslo s cukrem, po jednom vmícháme vejce a vanilkový extrakt.
- Do máslové směsi přidáme střídavě na 3x mouku a na 2x mléko. Začínáme a končíme s moukou.
- Těsto přendáme do připravené formy a uhladíme povrch. Pečeme cca 20 - 25 min do doby, než špejle či párátko vložené do středu korpusu vyjde čisté.
- Korpus necháme úplně vychladnout a pak jej nakrájíme na přiměřeně velké kostky. Velikost záleží čistě na Vaší preferenci.
- Připravíme si kakaovou polevu. Do hrnce dáme trochu vody (cca 3 cm) a přivedeme k varu. Stahneme plamen na minimum a na hrnec umístíme misku se všemi ingrediencemi na polevu - moučkovým cukrem, kakaem, máslem nakrájeným na kostičky a mlékem. Mícháme a pára nám bude směs zahřívat do úplného rozpuštění a spojení všech ingrediencí.
- Pomocí dvou vidliček namáčíme a obalujeme kostky z korpusu v kakaové polevě a následně v kokosu. Pokládáme na alobal a necháme odpočívat. Druhý den se vše krásně usadí, trochu zatuhne a pochoutka je na světě!
- Hotové Lamingtons uchováváme v pokojové teplotě v uzavřené nádobě několik dní.
Ať Vám chutná!