Čokoládové pudinkové řezy
Extra čokoládový pudink. Tentokrát netradičně mimo misku, ale v řezu na úžasně máslovém sušenkovém základu.
Jednoduchý dezert, který rozhodně stojí za vyzkoušení..
Příprava | Pečení + Vaření | Porcí |
40 min | Pečení: 20 min Vaření: 8 min |
16 - 20 řezů |
Ingredience:
Základ řezů:
- 100 g másla, rozpuštěného
- 40 g třtinového cukru
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky soli (to je správně, i když se to zdá jako hodně)
- 130 g hladké mouky
+
- 60 g kvalitní hořké čokolády
Pudink:
- 45 g krupicového cukru
- 28 g kakaa holandského typu
- 20 g kukuřičného škrobu
- špetka soli
- 360 ml mléka
- 120 ml smetany
- 140 g kvalitní hořké čokolády, nasekané na drobno
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžíce rumu, koňaku, brandy,... (lze vynechat)
+
- kakao a moučkový cukr na ozdobení řezů
Postup:
- Připravíme si základ řezů. Troubu předehřejeme na 180 st. Celsia a čvercovou formu o hraně 20 cm vyložíme alobalem tak, aby nám na všech stranách trochu přesahoval. Hotové řezy nám tak lépe půjdou vyndat z formy a nakrájet.
- V míse metlou prošleháme rozpuštěné máslo, cukr, vanilkový extrakt a sůl. Následně zamícháme mouku. Vznikne nám mastnější těsto podobné husté jíšce. A tak to má být.
- Těsto přemístíme do formy a lžící (tou to jde velmi dobře) nebo prsty ho upěchujeme rovnoměrně na dno.
- Pečeme cca 20 minut do doby, než je koláč krásně pevný a zlatavě hnědý.
- Mezitím si na drobno nakrájíme čokoládu. Jakmile je koláč upečený, vyndáme jej z trouby a ihned povrch rovnoměrně posypeme nasekanou čokoládou. Počkáme asi 2 minuty a kulatým nožem nebo lžící rozpuštěnou čokoládu rozetřeme rovnoměrně po celém povrchu.
- Necháme vychladnout na pokojovou teplotu a poté přemístíme do lednice.
- Uvaříme si pudink. Do rendlíku dáme cukr, kakao, škrob a sůl. Promícháme a přidáme cca 5 lžic mléka. Promícháme na kaši. Poté přidáme zbytek mléka a smetany (viz poznámky).
- Na mírném plameni za stálého míchání zahříváme, a jakmile začně směs bublat (bude také houstnout) přisypeme nasekanou čokoládu, vanilkový extrakt a alkohol.
- Mícháme a pudink vaříme asi 1 až 2 minuty.
- Pudink ihned nalijeme na připravený základ řezů a uhladíme. Necháme nezakrytý chladnout na pokojovou teplotu. Poté přendáme chladit na další asi hodinu a poté zakryjeme a chladíme v lednici minimálně několik hodin, ideálně přes noc.
- Před podáváním nakrájíme na kostky či vykrájíme jiné libovolné tvary a můžeme posypat kakaem nebo moučkovým cukrem nebo obojím.
Poznámky:
- Pokud při tvorbě pudinku do sypké směsi vmícháme nejdříve jen trochu tekutin, v tomto případě mléka, vytvoříme tak kaši, do které se zbytek tekutých surovin zamíchá mnohem lépe, než kdybychom všechnu tekutinu nalili rovnou na sypkou směs.
Ať Vám chutná!