Čokoládové pudinkové řezy

 
 
Extra čokoládový pudink. Tentokrát netradičně mimo misku, ale v řezu na úžasně máslovém sušenkovém základu. 
 
Jednoduchý dezert, který rozhodně stojí za vyzkoušení..
 
 
Příprava Pečení + Vaření Porcí
40 min Pečení: 20 min
Vaření: 8 min
16 - 20 řezů
Ingredience:
Základ řezů:
  • 100 g másla, rozpuštěného
  • 40 g třtinového cukru
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky soli (to je správně, i když se to zdá jako hodně)
  • 130 g hladké mouky
+
  • 60 g kvalitní hořké čokolády
Pudink:
  • 45 g krupicového cukru
  • 28 g kakaa holandského typu
  • 20 g kukuřičného škrobu
  • špetka soli
  • 360 ml mléka
  • 120 ml smetany
  • 140 g kvalitní hořké čokolády, nasekané na drobno
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžíce rumu, koňaku, brandy,... (lze vynechat)
+
  • kakao a moučkový cukr na ozdobení řezů
Postup:
  • Připravíme si základ řezů. Troubu předehřejeme na 180 st. Celsia a čvercovou formu o hraně 20 cm vyložíme alobalem tak, aby nám na všech stranách trochu přesahoval. Hotové řezy nám tak lépe půjdou vyndat z formy a nakrájet.
  • V míse metlou prošleháme rozpuštěné máslo, cukr, vanilkový extrakt a sůl. Následně zamícháme mouku. Vznikne nám mastnější těsto podobné husté jíšce. A tak to má být.
  • Těsto přemístíme do formy a lžící (tou to jde velmi dobře) nebo prsty ho upěchujeme rovnoměrně na dno. 
  • Pečeme cca 20 minut do doby, než je koláč krásně pevný a zlatavě hnědý. 
  • Mezitím si na drobno nakrájíme čokoládu. Jakmile je koláč upečený, vyndáme jej z trouby a ihned povrch rovnoměrně posypeme nasekanou čokoládou. Počkáme asi 2 minuty a kulatým nožem nebo lžící rozpuštěnou čokoládu rozetřeme rovnoměrně po celém povrchu. 
  • Necháme vychladnout na pokojovou teplotu a poté přemístíme do lednice.
 
  • Uvaříme si pudink. Do rendlíku dáme cukr, kakao, škrob a sůl. Promícháme a přidáme cca 5 lžic mléka. Promícháme na kaši. Poté přidáme zbytek mléka a smetany (viz poznámky).
  • Na mírném plameni za stálého míchání zahříváme, a jakmile začně směs bublat (bude také houstnout) přisypeme nasekanou čokoládu, vanilkový extrakt a alkohol.
  • Mícháme a pudink vaříme asi 1 až 2 minuty. 
  • Pudink ihned nalijeme na připravený základ řezů a uhladíme. Necháme nezakrytý chladnout na pokojovou teplotu. Poté přendáme chladit na další asi hodinu a poté zakryjeme a chladíme v lednici minimálně několik hodin, ideálně přes noc. 
  • Před podáváním nakrájíme na kostky či vykrájíme jiné libovolné tvary a můžeme posypat kakaem nebo moučkovým cukrem nebo obojím. 
Poznámky:
  • Pokud při tvorbě pudinku do sypké směsi vmícháme nejdříve jen trochu tekutin, v tomto případě mléka, vytvoříme tak kaši, do které se zbytek tekutých surovin zamíchá mnohem lépe, než kdybychom všechnu tekutinu nalili rovnou na sypkou směs.
 
Ať Vám chutná!