Datlové řezy

 
 
Datlové řezy aneb ideální povánoční dezert. Ptáte se proč?? Pokud Vám zbyly z Vánoc sušené datle, prosím nic nevyhazovat, ale zpracovat, a přesně k tomu se hodí tyto datlové řezy. 
 
Datle, ovesné vločky, skořice. Jednoduchá dobrota, která Vám pomůže zlikvidovat přebytek datlí :)
 
 
Příprava Pečení Porcí
25 min 30 - 40 min 16 ks
 
Ingredience:
  • 400 g sušených datlí
  • 240 ml vody
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 200 g ovesných vloček
  • 130 g mouky
  • 50 g třtinového cukru
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • špetka skořice nebo podle chuti
  • špetka soli
  • 225 g studeného másla
Postup:
  • Troubu předehřejeme na 180 st. Celsia a čtvercovou formu o velikosti 23 cm vymažeme máslem a dno vyložíme pečícím papírem.
  • Datle vypeckujeme a vložíme do menšího hrnce spolu s vodou. Přivedeme k varu a na mírném plameni vaříme cca 10 minut, než datle změknou a vysajou všechnu vodu. Sundáme z plotýnky a vmícháme vanilkový extrakt.
  • Datlové pyré necháme trochu vychladnout a rozmixujeme. (viz "Poznámky")
  • V míse smícháme ovesné vločky, mouku, třtinový cukr, jedlou sodu, skořici a sůl. 
  • Studené máslo z lednice nakrájíme na malé kostičky, přidáme k ovesné směsi a vidličkou máslo zapracujeme. Pracujeme do doby, než začne směs držet trochu pohromadě.
  • Zhruba 2/3 těsta přendáme do připravené formy a pomocí lžíce nebo prstů upěchujeme rovnoměrně na dně. Na tuto vrstvu rovnoměrně rozprostřeme datlové pyré a povrch posypeme zbylým ovesným těstem. Povrch opatrně upěchujeme a uhladíme.
  • Pečeme cca 30 - 40 minut do doby, než bude povrch řezů zlatavě hnědý.
  • Necháme vychladnout ve formě a poté přendáme do lednice a necháme ztuhnout. Řezy se nám tak budou lépe krájet.
Poznámky:
  • Pokud nemáme mixér, můžeme datle vypeckovat a nakrájet na menší kousky, které se během vaření krásně rozvaří a již není potřeba pyré mixovat.
 
Ať Vám chutná!