Datlové řezy
Datlové řezy aneb ideální povánoční dezert. Ptáte se proč?? Pokud Vám zbyly z Vánoc sušené datle, prosím nic nevyhazovat, ale zpracovat, a přesně k tomu se hodí tyto datlové řezy.
Datle, ovesné vločky, skořice. Jednoduchá dobrota, která Vám pomůže zlikvidovat přebytek datlí :)
Příprava | Pečení | Porcí |
25 min | 30 - 40 min | 16 ks |
Ingredience:
- 400 g sušených datlí
- 240 ml vody
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 200 g ovesných vloček
- 130 g mouky
- 50 g třtinového cukru
- 1/2 lžičky jedlé sody
- špetka skořice nebo podle chuti
- špetka soli
- 225 g studeného másla
Postup:
- Troubu předehřejeme na 180 st. Celsia a čtvercovou formu o velikosti 23 cm vymažeme máslem a dno vyložíme pečícím papírem.
- Datle vypeckujeme a vložíme do menšího hrnce spolu s vodou. Přivedeme k varu a na mírném plameni vaříme cca 10 minut, než datle změknou a vysajou všechnu vodu. Sundáme z plotýnky a vmícháme vanilkový extrakt.
- Datlové pyré necháme trochu vychladnout a rozmixujeme. (viz "Poznámky")
- V míse smícháme ovesné vločky, mouku, třtinový cukr, jedlou sodu, skořici a sůl.
- Studené máslo z lednice nakrájíme na malé kostičky, přidáme k ovesné směsi a vidličkou máslo zapracujeme. Pracujeme do doby, než začne směs držet trochu pohromadě.
- Zhruba 2/3 těsta přendáme do připravené formy a pomocí lžíce nebo prstů upěchujeme rovnoměrně na dně. Na tuto vrstvu rovnoměrně rozprostřeme datlové pyré a povrch posypeme zbylým ovesným těstem. Povrch opatrně upěchujeme a uhladíme.
- Pečeme cca 30 - 40 minut do doby, než bude povrch řezů zlatavě hnědý.
- Necháme vychladnout ve formě a poté přendáme do lednice a necháme ztuhnout. Řezy se nám tak budou lépe krájet.
Poznámky:
- Pokud nemáme mixér, můžeme datle vypeckovat a nakrájet na menší kousky, které se během vaření krásně rozvaří a již není potřeba pyré mixovat.
Ať Vám chutná!