New York Cheesecake

 
 
Oblíbené sušenky s máslem, smetanový sýr a zakysaná smetana. To je New York Cheesecake - základní typ cheesecaku, který celou cheesecakovou mánii odstartoval. A není divu. Je to opravdu úžasná pochoutka! 
 
Modifikací receptu lze vytvořit cheesecake čokoládový, citrónový, karamelový, dýňový, nepečený a zhruba 1000 dalších variant..  
 
Dnes se ale pustíme do tohoto základního a další obměny pak už budou hračka.
 
Cheesecake, ač se to možná nezdá, je velmi jednoduchý dezert. Originální recept předepisuje pečení ve vodní lázni, ale tyto stránky kladou důraz na jednoduchost, takže vodní lázeň vynecháme, a výsledek bude perfektní i tak.
 
A jdeme na to!!!
 
 
Příprava Pečení Porcí
30 min cca 100 min 12
Ingredience:
  • 200 g sušenek (máslových, Bebe vanilkových, prostě takových, které máte rádi)
  • 115 g rozpuštěného másla
  • 900 g smetanového sýra (originál je sýr Philadelphia)
  • 180 g cukru krystal
  • 30 g hladké mouky
  • 5 vajec (v pokojové teplotě)
  • 80 ml šlehačky
  • kůra z jednoho citrónu
  • 1 lžička vanilkového extraktu (nebo 1 vanilkový cukr)
Poleva:
  • 220 g zakysané smetany
  • 2 lžíce cukru krystal
  • 1 lžička vanilkového extraktu (nebo 1 vanilkový cukr)
Postup:
  • Troubu předehřejeme na 180 st. Celsia a dortovou rozevírací formu důkladně vymažeme máslem. Dno i strany.
  • Sušenky vložíme do sáčku a válečkem nadrtíme na drobečky. Přendáme je do misky a zalijeme rozpuštěným máslem. Promícháme tak, aby byly všechny drobečky mokré a směs přendáme do vymazané formy.
  • Prsty (nebo lžící) směs upěchujeme na dno a také trochu do stran. Půjde to dobře. Uložíme do lednice.
  • Ve velké míse utřeme smetanový sýr s krystalovým cukrem a hladkou moukou. 
  • Po jednom vmícháme do směsi vejce, přidáme šlehačku, citrónovou kůru a vanilkový extrakt.
  • Připravený korpus vyndáme z lednice, nalijeme na něj smetanovou směs a vložíme do trouby buď na velký plech (tak, aby se do něj dortová forma vešla), nebo na větší kus alobalu. Plech či alobal nám "odchytí" případnou vyteklou náplň.
  • Pečeme 15 minut a poté snížíme teplotu v troubě na 120 st. Celsia a pečeme dalších cca 70-80 minut do doby, kdy bude povrch cheesecaku usazený a prostředek se bude při jemném zatřesení jen trošku chvět.
  • Cheesecake vyndáme z trouby, kterou ale nevypínáme a připravíme si polevu. V misce smícháme zakysanou smetanu, cukr krystal a vanilkový extrakt (případně vanilkový cukr).
  • Polevu nalijeme na teplý cheesecake, rozetřeme po povrchu a vrátíme do trouby na dalších 15 minut.
  • Hotový cheesecake oddělíme opatrně nožem od stran formy, necháme vychladnout na mřížce a poté dokončíme chlazení v lednici, kde by měl odpočívat minimálně několik hodin před podáváním, ideálně přes noc do druhého dne.
Poznámky:
  • Sušenky na korpus můžete použít opravdu jakékoli, Bebe vanilkové se asi nejvíce podobají americkým "Graham Crackers", které se na tento cheesecake používají v Americe.
  • Smetanový sýr můžeme opět použít takový, jaký máme rádi. Originálně se používá sýr Philadelphia, ale je možné použít žervé nebo lučinu, případně kombinaci výše uvedených. Část směsi lze nahradit pomazánkovým máslem nebo tvarohem.
  • Formu le lepší umístit na plech či alobal, protože v případě, že by trochu smetanové směsi vyteklo, zůstane na plechu či alobalu a ne na dně trouby, kde by následné čištění nebylo příjemnou záležitostí. Z osobní zkušenosti ale musím říct, že mi směs zatím nikdy nevytekla. 
 
Ať Vám chutná!