Čokoládový Cheesecake

 
 
Cheesecake a čokoláda v jednom. Co více si přát? Tento luxusní třívrstvý dort je čokoládou doslova nabitý. Vlastně všechny jeho tři vrstvy čokoládu obsahují. Milovníci čokolády pozor!! Právě vstupujete do ráje :)
 
Jednoduchá záležitost, která z Vás udělá hvězdu večera!
 
 
Příprava Pečení Porcí
30 min 50 - 55 min až 16
Ingredience:
  • 150 g kakaových sušenek, které máte rádi
  • 85 g másla, rozpuštěného
  • 340 g čokolády (takové, která Vám chutná samotná)
  • 680 g smetanového sýru (originál je Philadelphia, lze použít Gervais, Lučinu, tvaroh, nebo kombinaci uvedených)
  • 180 g krupicového cukru
  • 3 vejce, v pokojové teplotě
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 220 g zakysané smetany, v pokojové teplotě
Na čokoládovou polevu (čokoládový ganache):
  • 120 g kvalitní čokolády
  • 85 ml smetany 
  • 6 g másla
Postup:
  • Troubu předehřejeme na 180 st. Celsia a dortovou rozevírací formu o průměru 23 cm vymažeme máslem. 
  • Sušenky rozdrtíme v sáčku válečkem na jemné drobečky až prach a smícháme v misce s rozpuštěným máslem. (viz poznámky)
  • Sušenkovou směs nasypeme do připravené formy a upěchujeme na dno. Zakryjeme potravinovou fólií a dáme do lednice odpočívat.
  • Rozpustíme si čokoládu. Do hrnce dáme trochu vody kterou přivedeme k varu. Stahneme plamen na minimum tak, aby nám voda jen lehce bublala a na hrnec umístíme tepluvzdornou misku s nasekanou čokoládou. Mícháme až se čokoláda rozpustí. Dáme stranou zchladnout na pokojovou teplotu.
  • Do čisté mísy dáme smetanový sýr, který utřeme s cukrem. Po jednom vmícháme vejce a vanilkový extrakt. Na závěr vmícháme zakysanou smetanu.
  • Náplň nalijeme do formy na sušenkovou směs a uhladíme povrch. Pečeme cca 50 - 55 min do doby, než budou okraje pevné, ale střed při jemném zatřesení ještě trochu "třaslavý".
  • Cheesecake vyndáme z trouby a ihned nožem projedeme kolem okraje formy abychom uvolnili cheesecake od stran. Tím, jak cheesecake chladne, má tendenci se zcvrknout a když není uvolněný od stran, může popraskat. Necháme zchladnout na pokojovou teplotu a poté přendáme do lednice na cca hodinu.
  • Připravíme si polevu. Čokoládu nasekáme na drobné kousky (čím menší, tím lépe se čokoláda rozpustí) a přendáme do misky. Smetanu spolu s máslem přivedeme v hrnci téměr k varu. Horkou smetanou přelijeme čokoládu, přikryjeme potravinovou fólií a necháme pár minut stát. Potom promícháme tak, aby se všechny ingredience spojili a vznikla nám krásná čokoládová poleva. Tu nalijeme na cheesecake a uhladíme povrch.
  • Dáme chladit zpět do lednice na minimálně 3 hodiny, ideálně přes noc.
Poznámky:
  • V Americe se na Cheesecake používají tzv. Graham Crackers, kterým se nejvíce blíží české BeBe sušenky, v tomto případě kakaové.
  • Pokud po promíchání rozdrcených sušenek a másla nebude směs dostatečně mokrá, rozpustíme ještě trochu másla navíc.
  • Čokoládu, kterou použijeme při pečení vždy zásadně ovlivní chuť výsledného dortu, koláče, sušenek.. Je tedy důležité používat kvalitní čokoládu, ideálně takovou, která Vám chutná samotná. To je dobrý test kvality :)
  • Na smetanovou náplň můžeme použít stolní nebo ruční mixér, ale jde to velmi dobře i vařečkou. Těsto na cheesecake by nemělo obsahovat moc vzduchu - nejedná se o nadýchaný dezert. Spíše naopak. Cheesecake se vyznačuje svojí hutností. 
 
Ať Vám chutná!