Jablečno-karamelový Cheesecake

 
 
Cheesecake je cheesecake. Jeden z nejlepších kulinářských výtvorů.. Jestli je jeho opravdový původ v Americe je otázka, ovšem Americká verze je opravdu skvělá, takže se jí budu zatím držet :)
 
Existuje nepřeberné množství variant a příchutí, dnes se blíže podíváme na výborné spojení karamelu, ořechů, jablek, skořice, krémového sýra a šlehačky. Jablečno-karamelový cheesecake se tak může zdát trochu "přeplácaný", ale kdepak! Všechny ingredience spolu krásně ladí a výsledná chuť je báječná, věřte mi!
 
Příprava tohoto dezertu je trošku časově náročnější, ale určitě ne složitá. Tak jdeme na to! 
 
 
Příprava Pečení Porcí
1 hod 30 min 12 a více
Ingredience:
Na korpus:
  • 200 g sušenek, které máte rádi (originálním, které se používají na cheesecake v USA, se nejvíce blíží české BeBe sušenky)
  • 115 g másla
  • 1 plechovka karamelového kondenzovaného mléka
  • 120 g nasekaných vlašských či pekanových ořechů
Na jablečnou vrstvu:
  • 70 g másla
  • 40 g třtinového cukru
  • 1 lžička skořice
  • špetka soli
  • 5 středně velkých jablek nakrájených na tenké plátky
Na cheesecake:
  • 230 g smetanového sýra (Philadephia, Gervais, ev. pomazánkové máslo, tvaroh, ...)
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžíce citrónové šťávy
 
  • šlehačka na ozdobu
Postup:
  • Troubu předehřejeme na 180 st. Celsia a rozevírací dortovou formu o průměru 23 cm vymažeme důkladně máslem.
  • Sušenky dáme do sáčku a rozdrtíme je válečkem na malé drobečky až prach. Přidáme rozpuštěné máslo a promícháme.
  • Sušenkovou směs nasypeme do připravené formy a upěchujeme na dno a strany formy (stačí tak do 2/3 strany).
  • Korpus vložíme do trouby a pečeme cca 6 - 8 minut do zezlátnutí. Vyndáme z trouby a necháme trochu vychladnout.
  • Na dno korpusu nalijeme karamelové kondenzované mléko a rozlijeme po celém dnu. 
  • Na karamel nasypeme rovnoměrně nasekané ořechy.
  • Připravíme si jablečnou vrstvu. Ve velké pánvi rozpustíme máslo, přidáme třtinový cukr, skořici a sůl a asi minutu necháme probublávat (mícháme).
  • Potom přidáme nakrájené plátky jablek, promícháme aby se nám všechna jablka obalila v máslové směsi a na mírném plameni vaříme asi 20 minut do doby, než budou plátky jablek měkké (ne rozvařené). Délka varu bude záviset na tloušťce plátků.
  • Jakmile je hotovo, necháme jablečnou směs asi 10 minut chladnout.
  • Připravíme si cheesecakovou vrstvu. Smetanový sýr dáme do mísy a utřeme s krupicovým cukrem, přidáme vejce, vanilkový extrakt a citrónovou šťávu a promícháme. Nalijeme na jablečnou vrstvu a uhladíme.
  • Pečeme cca 30 minut do doby, než bude cheesecake na povrchu "usazený" - nebude se při zatřesení třást.
  • Cheesecake necháme kompletně vychladnout ve formě před ozdobením šlehačkou. Chladíme minimálně 4 hodiny před podáváním, ideálně přes noc.
 
Ať Vám chutná!