Jablečno-karamelový Cheesecake
Cheesecake je cheesecake. Jeden z nejlepších kulinářských výtvorů.. Jestli je jeho opravdový původ v Americe je otázka, ovšem Americká verze je opravdu skvělá, takže se jí budu zatím držet :)
Existuje nepřeberné množství variant a příchutí, dnes se blíže podíváme na výborné spojení karamelu, ořechů, jablek, skořice, krémového sýra a šlehačky. Jablečno-karamelový cheesecake se tak může zdát trochu "přeplácaný", ale kdepak! Všechny ingredience spolu krásně ladí a výsledná chuť je báječná, věřte mi!
Příprava tohoto dezertu je trošku časově náročnější, ale určitě ne složitá. Tak jdeme na to!
Příprava | Pečení | Porcí |
1 hod | 30 min | 12 a více |
Ingredience:
Na korpus:
- 200 g sušenek, které máte rádi (originálním, které se používají na cheesecake v USA, se nejvíce blíží české BeBe sušenky)
- 115 g másla
- 1 plechovka karamelového kondenzovaného mléka
- 120 g nasekaných vlašských či pekanových ořechů
Na jablečnou vrstvu:
- 70 g másla
- 40 g třtinového cukru
- 1 lžička skořice
- špetka soli
- 5 středně velkých jablek nakrájených na tenké plátky
Na cheesecake:
- 230 g smetanového sýra (Philadephia, Gervais, ev. pomazánkové máslo, tvaroh, ...)
- 2 lžíce krupicového cukru
- 1 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžíce citrónové šťávy
- šlehačka na ozdobu
Postup:
- Troubu předehřejeme na 180 st. Celsia a rozevírací dortovou formu o průměru 23 cm vymažeme důkladně máslem.
- Sušenky dáme do sáčku a rozdrtíme je válečkem na malé drobečky až prach. Přidáme rozpuštěné máslo a promícháme.
- Sušenkovou směs nasypeme do připravené formy a upěchujeme na dno a strany formy (stačí tak do 2/3 strany).
- Korpus vložíme do trouby a pečeme cca 6 - 8 minut do zezlátnutí. Vyndáme z trouby a necháme trochu vychladnout.
- Na dno korpusu nalijeme karamelové kondenzované mléko a rozlijeme po celém dnu.
- Na karamel nasypeme rovnoměrně nasekané ořechy.
- Připravíme si jablečnou vrstvu. Ve velké pánvi rozpustíme máslo, přidáme třtinový cukr, skořici a sůl a asi minutu necháme probublávat (mícháme).
- Potom přidáme nakrájené plátky jablek, promícháme aby se nám všechna jablka obalila v máslové směsi a na mírném plameni vaříme asi 20 minut do doby, než budou plátky jablek měkké (ne rozvařené). Délka varu bude záviset na tloušťce plátků.
- Jakmile je hotovo, necháme jablečnou směs asi 10 minut chladnout.
- Připravíme si cheesecakovou vrstvu. Smetanový sýr dáme do mísy a utřeme s krupicovým cukrem, přidáme vejce, vanilkový extrakt a citrónovou šťávu a promícháme. Nalijeme na jablečnou vrstvu a uhladíme.
- Pečeme cca 30 minut do doby, než bude cheesecake na povrchu "usazený" - nebude se při zatřesení třást.
- Cheesecake necháme kompletně vychladnout ve formě před ozdobením šlehačkou. Chladíme minimálně 4 hodiny před podáváním, ideálně přes noc.
Ať Vám chutná!