Cheesecake s třešňovým mramorováním
Tento cheesecake je kombinací tradičního Newyorkského Cheesecaku s malou (přesto neodolatelnou) vychytávkou - mramorováním z třešňového pyré. Pastva pro oko i chuťové pohárky :)
Příprava | Pečení | Porcí |
45 min | cca 20 min | 12 |
Ingredience:
Na sušenkový korpus:
- 170 g čokoládových máslových sušenek (BeBe kakaové, apod. Použijte ty, které Vám chutnají.)
- 70 g másla, rozpuštěného
Na třešňové pyré:
- 170 g třešní (čerstvé nebo mražené, já použila mražené)
- 3 lžíce třešňové marmelády
- 1 lžíce třešňového likéru, rumu, koňaku.. (jakéhokoli alkoholu dle chuti)
Na Cheesecake:
- 450 g smetanového sýra (Philadelphia, Gervais, Lučina,...)
- 50 g krupicového cukru
- 120 g zakysané smetany
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžička vanilkového extraktu
- špetka soli
- 2 vejce
Postup:
- Troubu předehřejeme na 170 st. Celsia a rozevírací dortovou formu vymažeme máslem.
- Nejdříve si připravíme korpus. Sušenky vložíme do uzavíratelného sáčku a pomocí válečku je rozdrtíme na malé drobečky až prach. Přemístíme je do misky a spojíme s rozpuštěným máslem tak, aby byly všechny drobečky nasáklé. Vše přendáme do připravené formy a pomocí prstů nebo lžíce sušenky upěchujeme na dno formy a cca 3 cm do boků. Dáme do lednice uležet.
- Čerstvé nebo mražené třešně přendáme do menšího hrnce a přivedeme k varu. Přidáme marmeládu a alkohol a za stálého míchání vaříme cca 5 minut do doby, než nám pyré trochu zhoustne. Hotové pyré propasírujeme přes sítko na hladkou tekutinu a necháme vychladnout.
- Ve větší míse utřeme smetanový sýr s cukrem, přidáme zakysanou smetanu, mouku, sůl a vanilkový extrakt a dobře promícháme. Na závěr po jednom vmícháme vejce.
- Cheesecake nalijeme na sušenkový základ a na vrch klademe lžičkou připravené pyré. Pomocí párátka pak vytvoříme mramorování podle fantazie. Trochu pyré nám ještě zbyde, a to můžeme skladovat v lednici a použít jako omáčku na Cheesecake při podávání.
- Cheesecake pečeme v předehřáté troubě cca 20 minut do doby, než bude smetanová náplň "usazená" a ve středu se bude Cheesecake při jemném zatřesení ještě trochu třást.
- Cheesecake necháme kompletně vychladnout ve formě a pak přemístíme chladit do lednice na minimálně 4 hodiny, ideálně přes noc.
Ať Vám chutná!