Jednoduché čokoládové lanýže
Čokoládové lanýže jsou pochoutkou, která je v obchodech běžně k dostání. Balení jsou však většinou poměrně nákladná a lanýžů obsahují pomálu. S touto těžkostí je však konec. Výborné, kvalitní a jednoduché lanýže si nyní můžeme vyrobit doma a to v jakémkoli množství!
Výsledkem tohoto receptu je poměrně velké množství čokoládových lanýžů (u nás se to tak vyžaduje), ale velkou výhodou je, že můžeme buď tvořit z poloviční dávky, nebo jednoduše vytvořit několik různých příchutí a variant a nenudit se jen s jednou. Nápady na varianty naleznete níže v poznámkách.
Příprava | Zatuhnutí | Porcí |
30 min | min 1 hod | cca 100 ks |
Ingredience:
- 220 g smetanového sýra (v pokojové teplotě)
- 300 g moučkového cukru
- 500 g kvalitní hořké čokolády
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 4 lžíce kakaa holandského typu
Postup:
- Čokoládu nalámeme nebo nakrájíme na malé kousky. Čím menší, tím lepší - čokoláda se rychleji rozpustí.
- Teplu vzdornou misku umístíme na hrnec s trochou vařící vody a do misky nasypeme nakrájenou čokoládu. Mícháme dokud se čokoláda nerozpustí. Sundáme z plotýnky a dáme stranou.
- Ve větší míse vyšleháme smetanový sýr a postupně zašleháme moučkový cukr.
- Na závěr vmícháme rozpuštěnou čokoládu a vanilkový extrakt.
- Směs přikryjeme potravinářskou fólií a dáme trochu zatuhnout do lednice. Po zatuhnutí nabíráme směs čajovou lžičkou a tvarujeme kuličky, které obalujeme v kakau.
Poznámky:
- Pro rozpuštění čokolády stačí mít v hrnci jen trochu vody (cca 2 cm), důležitá je pára, kterou vařící voda vytváří a která nám pomalu čokoládu rozpustí. Důležité je, aby se dno misky v žádném případě nedotýkalo vroucí vody, jinak bychom čokoládu mohli spálit.
- Směs je dobré nechat v lednici jen do té doby, než se z ní budou dobře tvarovat kuličky. Pokud je již moc tuhá, má tendenci se drolit a pracuje se s ní hůře. Pokud budeme mít obtíže s tvarováním kuliček, necháme směs povolit při pokojové teplotě.
Tipy na varianty čokoládových lanýžů:
- místo vanilkového extraktu je možné použít rum či jiný alkohol (např. koňak, mandlový likér), pomerančovou šťávu, kokosové mléko,...
- místo kakaa můažeme na obalování použít strouhaný kokos, mleté ořechy (vlašské, lískové, mandle, pistácie), různé cukrářské zdobení,...
Ať Vám chutná!