Jednoduché čokoládové lanýže

   
 
 
Čokoládové lanýže jsou pochoutkou, která je v obchodech běžně k dostání. Balení jsou však většinou poměrně nákladná a lanýžů obsahují pomálu. S touto těžkostí je však konec. Výborné, kvalitní a jednoduché lanýže si nyní můžeme vyrobit doma a to v jakémkoli množství!
 
Výsledkem tohoto receptu je poměrně velké množství čokoládových lanýžů (u nás se to tak vyžaduje), ale velkou výhodou je, že můžeme buď tvořit z poloviční dávky, nebo jednoduše vytvořit několik různých příchutí a variant a nenudit se jen s jednou. Nápady na varianty naleznete níže v poznámkách.
 
Příprava Zatuhnutí Porcí
30 min min 1 hod cca 100 ks
 
 
Ingredience:
  • 220 g smetanového sýra (v pokojové teplotě)
  • 300 g moučkového cukru
  • 500 g kvalitní hořké čokolády 
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 4 lžíce kakaa holandského typu
Postup:
  • Čokoládu nalámeme nebo nakrájíme na malé kousky. Čím menší, tím lepší - čokoláda se rychleji rozpustí.
  • Teplu vzdornou misku umístíme na hrnec s trochou vařící vody a do misky nasypeme nakrájenou čokoládu. Mícháme dokud se čokoláda nerozpustí. Sundáme z plotýnky a dáme stranou.
  • Ve větší míse vyšleháme smetanový sýr a postupně zašleháme moučkový cukr.
  • Na závěr vmícháme rozpuštěnou čokoládu a vanilkový extrakt. 
  • Směs přikryjeme potravinářskou fólií a dáme trochu zatuhnout do lednice. Po zatuhnutí nabíráme směs čajovou lžičkou a tvarujeme kuličky, které obalujeme v kakau.
Poznámky:
  • Pro rozpuštění čokolády stačí mít v hrnci jen trochu vody (cca 2 cm), důležitá je pára, kterou vařící voda vytváří a která nám pomalu čokoládu rozpustí. Důležité je, aby se dno misky v žádném případě nedotýkalo vroucí vody, jinak bychom čokoládu mohli spálit.
  • Směs je dobré nechat v lednici jen do té doby, než se z ní budou dobře tvarovat kuličky. Pokud je již moc tuhá, má tendenci se drolit a pracuje se s ní hůře. Pokud budeme mít obtíže s tvarováním kuliček, necháme směs povolit při pokojové teplotě.

 

Tipy na varianty čokoládových lanýžů:

  1. místo vanilkového extraktu je možné použít rum či jiný alkohol (např. koňak, mandlový likér), pomerančovou šťávu, kokosové mléko,...
  2. místo kakaa můažeme na obalování použít strouhaný kokos, mleté ořechy (vlašské, lískové, mandle, pistácie), různé cukrářské zdobení,...

 

Ať Vám chutná!