Brigadeiros
Brigadeiros jsou brazilské cukroví. A to výborné. Jedná se o kuličky se stejným základem - kondenzovaným mlékem a různými příchutěmi.
Dnes si vytvoříme dvě v Brazílii nejoblíbenější varianty, a to čokoládové a kokosové. A naše chuťové pohárky budou nadšené! :)
Příprava | Vaření | Porcí |
10 min | 2 x 10 min | cca 40 ks |
Ingredience:
Čokoládové Brigadeiros:
- 200 g slazeného kondenzovaného mléka
- 65 g kvalitní hořké čokolády
- 10 g másla
- Nastrouhaná čokoláda na obalení
Kokosové Brigadeiros:
- 200 g slazeného kondenzovaného mléka
- 20 g strouhaného kokosu
- 10 g másla
- Strouhaný kokos na obalení
Postup:
- Nejdříve připravíme čokoládové Brigadeiros. Do menšího hrnce nalijeme kondenzované mléko, přidáme nasekanou čokoládu a máslo. Promícháme a za stálého míchání na nízkém plameni!!! přivedeme k varu. Stále mícháme a cca za 3 - 4 minuty začne směs houstnout, na dně hrnce se začne tvořit tenký povlak a směs se začne "odlepovat" ode dna. To je znak toho, že je hotovo.
- Sundáme z plotýnky, čokoládovou hmotu přendáme na talíř a necháme chladnout při pokojové teplotě.
- Ruce si namažeme máslem, lžičkou odkrajujeme stejně velké kousky hmoty a tvarujeme kuličky. Směs se nebude lepit. Obalujeme v nastrouhané čokoládě.
- Příprava kokosových kuliček je úplně stejná jako příprava čokoládových. Do menšího hrnce nalijeme kondenzované mléko, přidáme strouhaný kokos a máslo. Promícháme a za stálého míchání na nízkém plameni!!! přivedeme k varu. Stále mícháme a cca za 3 - 4 minuty začne směs houstnout, na dně hrnce se začne tvořit tenký povlak a směs se začne "odlepovat" ode dna. To je znak toho, že je hotovo.
- Sundáme z plotýnky, kokosovou hmotu přendáme na talíř a necháme chladnout při pokojové teplotě.
- Ruce si namažeme máslem, lžičkou odkrajujeme stejně velké kousky hmoty a tvarujeme kuličky. Směs se nebude lepit. Obalujeme ve strouhaném kokosu.
Poznámky:
- Je velmi důležité, abychom směs z kondenzovaného mléka zahřívali pomalu na nízkém plameni. Pokud bychom plamen zvýšili, směs by správně nezhoustla a kuličky by nedržely svůj tvar.
- Směs je dobré chladit při pokojové teplotě, kdybychom ji dali do lednice, byla by moc tuhá a kuličky by se nám špatně tvarovali.
- Kuličky uchováváme v lednici.
Ať Vám chutná!