Brigadeiros

 
 
Brigadeiros jsou brazilské cukroví. A to výborné. Jedná se o kuličky se stejným základem - kondenzovaným mlékem a různými příchutěmi. 
 
Dnes si vytvoříme dvě v Brazílii nejoblíbenější varianty, a to čokoládové a kokosové. A naše chuťové pohárky budou nadšené! :)
 
 
Příprava Vaření Porcí
10 min 2 x 10 min cca 40 ks
Ingredience:
Čokoládové Brigadeiros:
  • 200 g slazeného kondenzovaného mléka
  • 65 g kvalitní hořké čokolády
  • 10 g másla
  • Nastrouhaná čokoláda na obalení
Kokosové Brigadeiros:
  • 200 g slazeného kondenzovaného mléka
  • 20 g strouhaného kokosu
  • 10 g másla
  • Strouhaný kokos na obalení
Postup:
  • Nejdříve připravíme čokoládové Brigadeiros. Do menšího hrnce nalijeme kondenzované mléko, přidáme nasekanou čokoládu a máslo. Promícháme a za stálého míchání na nízkém plameni!!! přivedeme k varu. Stále mícháme a cca za 3 - 4 minuty začne směs houstnout, na dně hrnce se začne tvořit tenký povlak a směs se začne "odlepovat" ode dna. To je znak toho, že je hotovo. 
  • Sundáme z plotýnky, čokoládovou hmotu přendáme na talíř a necháme chladnout při pokojové teplotě. 
  • Ruce si namažeme máslem, lžičkou odkrajujeme stejně velké kousky hmoty a tvarujeme kuličky. Směs se nebude lepit. Obalujeme v nastrouhané čokoládě.
  • Příprava kokosových kuliček je úplně stejná jako příprava čokoládových. Do menšího hrnce nalijeme kondenzované mléko, přidáme strouhaný kokos a máslo. Promícháme a za stálého míchání na nízkém plameni!!! přivedeme k varu. Stále mícháme a cca za 3 - 4 minuty začne směs houstnout, na dně hrnce se začne tvořit tenký povlak a směs se začne "odlepovat" ode dna. To je znak toho, že je hotovo. 
  • Sundáme z plotýnky, kokosovou hmotu přendáme na talíř a necháme chladnout při pokojové teplotě. 
  • Ruce si namažeme máslem, lžičkou odkrajujeme stejně velké kousky hmoty a tvarujeme kuličky. Směs se nebude lepit. Obalujeme ve strouhaném kokosu.
Poznámky:
  • Je velmi důležité, abychom směs z kondenzovaného mléka zahřívali pomalu na nízkém plameni. Pokud bychom plamen zvýšili, směs by správně nezhoustla a kuličky by nedržely svůj tvar. 
  • Směs je dobré chladit při pokojové teplotě, kdybychom ji dali do lednice, byla by moc tuhá a kuličky by se nám špatně tvarovali.
  • Kuličky uchováváme v lednici.
 
Ať Vám chutná!