Čokoládové pralinky s potiskem
Variací čokoládových pralinek je nespočet. Kombinovat můžeme různé druhy čokolády, různé náplně, můžeme je různě zdobit. Dnes si vyzkoušíme máčené pralinky s pevným vnitřkem a zajímavou a velmi efektní ozdobou.
Tyto máčené čokoládové pralinky mají pevnou náplň s tzv. pevným ganache (tím se liší od pralinek plněných ve formičce, které mají měkký vnitřek - měkký ganache) a pokud si chceme vyhrát, můžeme na ně obtisknout různé vzory. Toho docílíme pomocí tzv. transfer fólií, které se dají koupit v cukrářských potřebách. Práce s nimi je velmi jednoduchá a výsledek je krásný.. Posuďte sami, u nás už pralinky putovaly ke kamarádům jako vánoční dárky :)
Příprava | Chlazení | Porcí |
1 hodina | 1 hodina | cca 40 ks |
Ingredience:
Pevný ganache:
- 360 g kvalitní hořké čokolády
- 120 g šlehačky
- přísada dle chuti: vanilkový extrakt, rum, jiný alkohol, mleté ořechy, ...
+
- 200 g kvalitní hořké čokolády
- Transfer fólie
Postup:
- Nejdříve si připravíme ganache. Čokoládu nasekáme na malé kousky, dáme do misky, kterou můžeme dát do mikrovlnky a k čokoládě přilijeme šlehačku. Po cca 10 vteřinových intervalech necháme pomalu čokoládu rozpustit, po každém intervalu dobře promícháme, aby se nespálila.
- Jakmile je čokoláda rozpuštěná, přimícháme přísadu dle chuti - např. vanilkový extrakt.
- Ganache přelijeme do formy s rovnými hranami (aby se nám dobře krájely kostky), uhladíme povrch a dáme ztuhnout do lednice. (viz poznámky)
- Jakmile je ganache pevný, nožem ho nakrájíme na libovolně velké pralinky. Podle velikosti pralinek také nastříháme transfer fólii.
- Obal čokoládového ganache tvoří rozpuštěná čokoláda, která ale musí být temperovaná (viz postup pro temperování Plněné čokoládové pralinky).
- Čokoládové kostky pomocí vidličky namáčíme do temperované čokolády, necháme trochu okapat nad miskou s čokoládou a pokládáme na plech s pečícím papírem nebo alobalem. Ihned na povrch klademe nastříhanou transfer fólii a dáme opět do chladu zatuhnout.
- Jakmile je čokoláda ztuhlá, opatrně sloupneme transfer fólii a na pralince nám zůstane krásný obtisk dle vzoru na fólii.
Poznámky:
- Velikost formy záleží na Vás, čím vyšší pralinky chceme mít, tím menší formu použijeme.
Ať Vám chutná!