Čokoládové pralinky s potiskem

 
 
Variací čokoládových pralinek je nespočet. Kombinovat můžeme různé druhy čokolády, různé náplně, můžeme je různě zdobit. Dnes si vyzkoušíme máčené pralinky s pevným vnitřkem a zajímavou a velmi efektní ozdobou.
 
Tyto máčené čokoládové pralinky mají pevnou náplň s tzv. pevným ganache (tím se liší od pralinek plněných ve formičce, které mají měkký vnitřek - měkký ganache) a pokud si chceme vyhrát, můžeme na ně obtisknout různé vzory. Toho docílíme pomocí tzv. transfer fólií, které se dají koupit v cukrářských potřebách. Práce s nimi je velmi jednoduchá a výsledek je krásný.. Posuďte sami, u nás už pralinky putovaly ke kamarádům jako vánoční dárky :)
 
 
Příprava Chlazení Porcí
1 hodina 1 hodina cca 40 ks
Ingredience:
Pevný ganache:
  • 360 g kvalitní hořké čokolády
  • 120 g šlehačky
  • přísada dle chuti: vanilkový extrakt, rum, jiný alkohol, mleté ořechy, ... 
+
  • 200 g kvalitní hořké čokolády
  • Transfer fólie
Postup:
  • Nejdříve si připravíme ganache. Čokoládu nasekáme na malé kousky, dáme do misky, kterou můžeme dát do mikrovlnky a k čokoládě přilijeme šlehačku. Po cca 10 vteřinových intervalech necháme pomalu čokoládu rozpustit, po každém intervalu dobře promícháme, aby se nespálila. 
  • Jakmile je čokoláda rozpuštěná, přimícháme přísadu dle chuti - např. vanilkový extrakt.
  • Ganache přelijeme do formy s rovnými hranami (aby se nám dobře krájely kostky), uhladíme povrch a dáme ztuhnout do lednice. (viz poznámky)
  • Jakmile je ganache pevný, nožem ho nakrájíme na libovolně velké pralinky. Podle velikosti pralinek také nastříháme transfer fólii.
  • Obal čokoládového ganache tvoří rozpuštěná čokoláda, která ale musí být temperovaná (viz postup pro temperování Plněné čokoládové pralinky).
  • Čokoládové kostky pomocí vidličky namáčíme do temperované čokolády, necháme trochu okapat nad miskou s čokoládou a pokládáme na plech s pečícím papírem nebo alobalem. Ihned na povrch klademe nastříhanou transfer fólii a dáme opět do chladu zatuhnout. 
  • Jakmile je čokoláda ztuhlá, opatrně sloupneme transfer fólii a na pralince nám zůstane krásný obtisk dle vzoru na fólii.
Poznámky:
  • Velikost formy záleží na Vás, čím vyšší pralinky chceme mít, tím menší formu použijeme. 
 
Ať Vám chutná!