Tradiční jablečný pie

 
 
Američané milují pie. Jedná se o typ plněného koláče s typickým křehkým těstem, které se vzdáleně podobá listovému a trochu lineckému. Je to takový mix těchto dvou těst. Každý správný pie se tedy může pochlubit křehkým, nadýchaným a křupavým máslovým těstem. To je základ. No a dále přichází na řadu náplně. Je jich nespočet, tou nejzákladnější a nejtradičnější je však jablečná. 
 
A právě takový pravý americký "Apple Pie", čili jablečný koláč, si dnes spolu upečeme. 
 
 
Příprava Pečení Porcí
1,5 hod cca 50 min 8 - 10
Ingredience:
Těsto:
  • 350 g hladké mouky
  • 25 g krupicového cukru
  • 1 lžička soli
  • 230 g studeného másla
  • cca 80 - 100 ml ledové vody
Náplň:
  • 1,1 kg jablek
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 50 g + 15 g krupicového cukru
  • 1/2 lžičky melasy
  • 1 lžička skořice
  • špetka muškátového oříšku
  • špetka soli
  • 30 g másla
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
+
  • 1 vejce
  • 1 lžíce mléka
  • trochu krupicového cukru
Postup:
Těsto:
  • Nejdříve si připravíme těsto. Hladkou mouku smícháme v misce s krupicovým cukrem a solí. Studené máslo z lednice nakrájíme na malé kostky, které pomocí vidličky do mouky zapracujeme tak, aby vznikla směs podobná žmolence. Pokud nám někde zůstane větší kousek másla, nevadí. Pracujeme rychle, aby máslo zůstalo co nejvíce studené a neměklo. Následně do žmolenky postupně přiléváme ledovou vodu a vařečnou mícháme, dokud se těsto nezačne spojovat. Stále ale na pohled zůstane spíše sypké, ale po zmáčknutí v dlani bude držet při sobě.
  • Těsto přendáme na vál, kde z něj rychle vytvoříme kouli (bez zbytečného hnětení), kterou rozdělíme na dvě stejně velké části. Obě zabalíme do potravinářské fólie a zploštíme na placku (budou se nám poté lépe rozvalovat). Těsto přendáme do lednice chladit na minimálně jednu hodinu.
Náplň:
  • Mezitím, co se těsto chladí, si připravíme jablečnou náplň. Jablka oloupeme, rozčvrtíme a zbavíme jádřince. Čtvrtky nakrájíme na cca 0,5 cm široké plátky, které můžeme ještě rozpůlit (podle velikosti jablek). Nakrájená jablka pokapeme citrónovou šťávou a promícháme. 
  • 50 g cukru smícháme s melasou, dokud nevznikce konzistence "mokrého písku". Vzniklý hnědý cukr přidáme k jablkům spolu se zbytkem krupicového cukru, dále přidáme skořici, muškátový oříšek a sůl a vše dobře promícháme. Takto necháme v misce stát cca 30 minut až 1 hodinu (viz poznámky).
  • Vzniklou šťávu, kterou nám jablka pustila, přelijeme do hrnečku, který můžeme dát do mikrovlnné trouby a přidáme na kostičky nakrájené máslo. V mikrovlnné troubě šťávu s máslem vaříme cca 4 minuty do doby, než se zredukuje a zhoustne. Bude připomínat karamel. Tento karamel vrátíme zpět k jablkům a promícháme.
  • Dále jablka promícháme se škrobem a tím jsou připravená do koláče.
 
  • Troubu předehřejeme na 200 st. Celsia a připravíme si kulatou koláčovou formu o průměru 23 cm.
  • Z lednice vyndáme jednu placku těsta a na pomoučeném vále ji rozválíme na placku o průměru cca 30 cm. Opatrně ji pomocí válečku přeneseme na formu a upravíme tak, aby těsto trochu přesahovalo přes okraje formy (viz poznámky). Přebytek těsta opatrně pomocí nože odřízneme.
  • Jablečnou náplň přeneseme do formy a rovnoměrně urovnáme. 
  • Druhou placku opět vyválíme na průměr cca 26 cm a opatrně přeneseme na jablka. Okraj horní placky opatrně zahneme pod okraj spodní placky po celém obvodu koláče. Tím se nám obě placky po obvodu spojí a těsto na okraji bude tlusčí a pevnější. 
  • Pomocí vidličky nebo prstů kraje po obvodu ještě spojíme (přimáčkneme vidličkou, nebo pomocí prstů vytvoříme ozdobnou vlnovku) a na horní vrstvě těsta uděláme nožem 5 zářezů, díky kterým bude při pečení vycházet pára ven.
  • V mističce rozkvedláme vejce, které smícháme s mlékem. Směsí potřeme celý povrch koláče, který následně lehce posypeme krupicovým cukrem.
  • Pečeme cca 45 - 50 minut, pokud by okraje koláče tmavly příliš rychle, přikryjeme je alobalem, který hnědnutí zpomalí.
  • Koláč po upečení necháme úplně vychladnout a až poté krájíme.  
 
Poznámky:
  • Díky tomu, že necháme jablka v misce nějakou dobu stát, se nám jablka "vypotí" a pustí šťávu, která by nám jinak těsto při pečení rozmočila.
  • Když těsto rovnáme ve formě, nikdy jej nenatahujeme (je potřeba jej dostatečně vyválet). Kdybychom jej natahovali, při pečení by se smrsklo. 
 
Ať Vám chutná!