Jahodovo-rebarborový Pie (koláč)

 
 
Ani nevím proč, ale fakt, že na jaře v Americe milují rebarboru, mě překvapil. Nějak jsem si představovala, že je rebarbora taková česká, ne příliš známá a oblíbená zelenina (ovoce??), se kterou nikdo moc neví co by.. Američani překvapivě vědí. 
 
Kombinace rebarbory a jahod je úžasná, navinulá rebarbora a sladké jahody ovoněné skořicí. To je jahodovo-rebarborový koláč, který rozhodně stojí za zkoušku. Tak jdeme na to!
 
 
Příprava Pečení Porcí
20 min těsto
10 minut náplň
1,5 hod chlazení
cca 45 min 6
Ingredience:
Těsto:
  • 350 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 30 g krupicového cukru
  • 225 g studeného másla (z lednice)
  • 80 - 120 ml ledové vody
Náplň:
  • 450 g rebarbory
  • 450 g jahod
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • 120 g krupicového cukru
  • 1/4 lžičky skořice
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 30 g másla
          +
  • 2 lžíce mléka
  • 1 lžíce krupicového cukru na posypání
Postup:
Těsto:
  • Připravíme si těsto. V míse smícháme mouku se solí a cukrem. Přidáme na malé kostičky nakrájené studené máslo a vidličkou máslo rozmačkáváme a zapracováváme do těsta až nám vniknou drobečky (taková drobenka). Pokud zbyde někde větší kousek másla, nevadí.
  • Po lžících přiléváme ledovou vodu (do studené vody vložíme několik kostek ledu). Že je těsto hotové poznáme tak, že nám při jeho stlačení v dlani bude držet pohromadě. V míse ale nevznikne jedna kompaktní hmota. Je těžké určit kolik přesně vody přilít, záleží na savosti mouky.
  • Sypké těsto vysypeme na vál a rukama spojíme do jedné koule. Tu rozkrojíme na půl a obě poloviny zplacatíme do tvaru placky. Obě placky zvlášť zabalíme do potravinové fólie a dáme do lednice odpočinout zhruba na 1 hodinu.
  • Poté jednu placku vyválíme na dostatečně pomoučeném válu do velikosti pasující na 23 cm kulatou formu na pie (tato forma má zkosené strany), průměr placky by po vyválení měl být zhruba o 5 cm větší než je průměr formy. Těsto narolujeme na váleček a opatrně přeneseme na formu. Těsto ve formě urovnáme, ale nenatahujeme (musí být dostatečně vyválené), jinak by se nám při pečení smrsklo. 
  • Ostrým nožem ořízneme přebytek těsta na okraji a pokud máme čas, dáme formu s těstem ještě chladit do lednice než si připravíme náplň. Těsto lze však použít i ihned bez chlazení.
  • Druhou placku vyválíme stejným způsobem a ostrým nožem ji rozkrájíme na cca 2,5 - 3 cm široké proužky. Ty přendáme na plech s pečícím papírem a uložíme do lednice chladit.
Náplň:
  • Rebarboru omyjeme, osušíme, oloupeme a nakrájíme na cca 1 cm velké kousky. Jahody omyjeme, osušíme a nakrájíme na čtvrtky. Ovoce spolu opatrně v míse promícháme.
  • V misce smícháme škrob, cukr a skořici. 
  • Vyndáme z lenici formu s připraveným těstem a dno rovnoměrně posypeme dvěmi lžícemi škrobové směsi. Zbytek škrobové směsi přisypeme k ovoci a opatrně promícháme tak, aby byl každý kousek obalený. Ovocnou směs přendáme do formy a urovnáme.
  • Ovoce pokapeme citrónovou šťávou a poklademe malými kostičkami másla. 
  • Kraj koláče (těsto) potřeme mlékem.
  • Z lednice vyndáme připravené proužky těsta, které cix-cax klademe na povch koláče tak, aby nám vznikla mřížka. Kraje proužků přitlačíme k spodní vrstvě těsta (k lepšímu "přilepení" nám pomůže natřené mléko) a přebytek opět odřízneme.
  • Mžižku pomažeme mlékem a lehce posypeme krupicovým cukrem. 
  • Připravený koláč dáme do lednice odpočinout a předehřejeme troubu na 200 st. Celsia. 
  • Koláč pečeme na spodním roštu (na rošt pod koláč položíme raději alobal, kdyby nám náplň trochu přetekla) cca 45 minut do doby, než bude povch krásně zlato hnědý a náplň bude bublat. Pokud budou kraje hnědnout rychleji než zbytek těsta, přikryjeme je proužkem alobalu.
  • Koláč necháme před krájením zchladnout na pokojovou teplotu. Jahodovo-rebarborový koláč je výborný se šlehačkou nebo kopečkem vanilkové zmrzliny.
 
Ať Vám chutná!