Ovocný Tart

 
 

Ovocný Tart rozzáří každou večeři, párty a vůbec cokoli, kde ho budete servírovat. Lehký letní koláč plný ovoce, domácího pudinkového krému s křupavým korpusem. 

 

Dle počtu ingrediencí se tento ovocný tart může zdát jako složitý dezert, ale rozhodně není. Korpus i náplň si můžeme připravit i několik dní dopředu a sestavení všech částí dohromady už je hračka a skvělá příležitost pro popuštění uzdy fantazii :)

 

Letní pohádka začíná...

 

 

Příprava Pečení Porcí
15 min korpus
20 min pudinkový krém
20 min sestavení koláče
20 min 6 - 8
Ingredience:
Korpus:
  • 195 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 115 g másla, změklého
  • 40 g krupicového cukru
  • 1 vejce, lehce prošlehané
Pudinkový krém:
  • 150 ml smetany
  • 300 ml mléka
  • 3 žloutky
  • 35 g krupicového cukru
  • 20 g hladké mouky
  • 20 g kukuřičného škrobu
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžíce rumu, koňaku, brandy...

+ 2 lžíce navinulé marmelády a 1 lžíce vody

+ cca 600 g ovoce podle chuti (jahody, maliny, borůvky, ostružiny, mango, kiwi, ananas...)

 

Postup:
Korpus:
  • V míse smícháme mouku se solí.
  • V jiné míse utřeme máslo s cukrem a následně zašleháme vejce. Do máslové směsi přidáme všechnu mouku a mícháme do doby, než se vše spojí a z těsta se nám vytvoří jedna koule. 
  • Z těsta zformujeme placku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice odpočinout na cca 20 minut.
  • Mezitím si vymažeme kulatou formu o průměru 23 cm máslem a vysypeme hladkou moukou (viz poznámky). Těsto vyndáme z lednice, vložíme do formy a prsty namačkáme a roztahneme po celém dnu a okrajích. Vložíme do mrazáku na 15 minut (viz poznámky).
  • Mezitím si předehřejeme troubu na 200 st. Celsia. 
  • Formu vyndáme z mrazáku, propícháme dno vydličkou a pečeme 5 minut, poté teplotu snížíme na 180 st. Celsia a dopékáme zhruba 15 minut. Těsto je hotové pokud je všude pevné a okraje lehce zlatavé. 
  • Korpus necháme kompletně vychladnout před plněním náplní. Po vychladnutí můžeme korpus přikrýt potravinářskou fólií a skladovat při pokojové teplotě několik dní.  
Pudinkový krém:
  • Do středně velkého hrnce vlijeme smetanu a mléko a promícháme. Na mírném plameni přivedeme k varu.
  • Mezitím, než se mléko se smetanou začne vařit, promícháme v míse žloutky s cukrem. 
  • Do jiné menší misky prosejeme mouku se škrobem a směs promícháme se žloutky a cukrem až nám vznikne hladké těstíčko. 
  • Jakmile se mléko se smetanou začne vařit, sundáme z plotýnky a po malých dávkách za stálého míchání!!! (viz poznámky) přilijeme k vaječnému těstíčku. 
  • Směs vrátíme zpět do hrnce a na mírném plameni zahříváme a za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme cca 1 minutu. Směs bude houstnout (pokud bude moc hustá, přilijeme trochu mléka). 
  • Odstavíme z plotýnky a vmícháme vanilkový extrakt a alkohol. Přikryjeme potravinářskou fólií tak, aby se fólie dotýkala pudinku a necháme kompletně vychladnout.

 

  • Jakmile je korpus i pudinkový krém vychladlý, sestavíme tart. V misce si rozmícháme marmeládu (použila jsem špendlíkovou) s vodou na tekutou hmotu, kterou potřeme dno a boky korpusu. Zabráníme tím "rozmočení" korpusu po nanesení krému.
  • Naneseme krém a uhladíme povrch. 
  • Tart ozdobíme ovocem podle naší chuti a fantazie.
  • Skladujeme v lednici.
Poznámky:
  • Na tento tart je vhodné použít kulatou formu na tart s odnímatelným dnem (po upečení korpus snadněji vyjmeme z formy), ale klasická kulatá koláčová forma lze použít také (v tomto případě jsem ji použila) - pokud bude dobře vymazaná a vysypaná, korpus z ní opatrně lehce sejmeme. 
  • Po vtlačení těsta do formy jej můžeme dát chladit do lednice a poté péct zatížené fazolemi nebo rýží. Pokud jej ale vložíme do mrazáku, žádnou zátěž použít nemusíme. Pokud by se přeci jen těsto na dnu při pečení trochu nafouklo, opatrně ho propíchneme vydličkou a dopečeme. 
  • Pokud bychom horké mléko se smetanou vlili k vaječné směsi rychle a bez míchání, vejce bychom "uvařili" a vznikli by nám hrudky.

 

Ať Vám chutná!