Čokoládovo-banánový pie

 
 
Tento pie je spojením lehce sladké a máslové krusty a neuvěřitelně krémové a jemné čokoládové náplně. Bánánová vrstva už je jen třešničkou na dortu (protože čokoláda a banány jdou úžasně dohromady) a zrcadlová čokoládová poleva povýší tento dezert na minimálně narozeninový :) 
 
 
Příprava Pečení Porcí
1 hod cca 35 min 12
Ingredience:
Máslová krusta:
  • 125 g změklého másla
  • 45 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
Čokoládovo-banánová náplň:
  • 240 ml smetany na šlehání
  • 3 žloutky
  • 2 zarovnané lžíce krupicového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 300 g hořké čokolády (takové, která Vám chutná jen tak samotná)
  • 15 g másla
  • 2 velké (nebo 3 střední) banány
  • 1 lžíce rumu
Čokoládová poleva:
  • 55 g hořké čokolády
  • 2 lžíce smetany na šlehání
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce vody
Postup:
Korpus:
  • V míse utřeme máslo s moučkovým cukrem, přidáme vejce a dobře promícháme. Mouku smícháme s práškem do pečiva a přidáme k těstu. Vařečkou vypracujeme měkké těsto, které vytvarujeme do placatého bochánku. Ten zabalíme do pečícího papíru nebo potravinářské fólie a uložíme do lednice minimálně na 1 hodinu.
  • Po hodině chlazení těsto vyndáme z lednice a na pomoučeném vále vyválíme na placku velikosti formy (kulatá koláčová forma o průměru 23 cm) i s krajem. Opatrně přeneseme do formy a upravíme tak, abychom přikryli celé dno i stěnu. Přebytky odřízneme nožem. Dno propícháme hustě vidličkou a vložíme zpět do lednice na cca 15 minut.
  • Troubu předehřejeme na 180 st. Celsia, korpus vyndáme z lednice a pečeme zatížený fazolemi nebo rýží cca 15 minut do zrůžovění okrajů. Poté vyndáme závaží (fazole nebo rýži) a dopečeme dalších cca 20 minut. Celý korpus musí být propečený a tedy lehce zlatavě hnědý. Upečený korpus necháme úplně vychladnout.
Čokoládovo-banánová náplň:
  • Smetanu dáme do menšího hrnce a na středním plameni zahříváme. Jakmile se smetana bude skoro vařit, sundáme z plotýnky.
  • Mezitím si vyšleháme žloutky s cukrem do běla. Za stálého míchání metlou pomalu přilijeme horkou smetanu k žloutkové směsi a poté ji celou přelijeme zpět do hrnce. Opět přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme cca 3 minuty do zhoustnutí směsi.
  • Horkou směsí přelijeme v misce připravenou nasekanou čokoládu (viz poznámky), přidáme plátky másla a misku přikryjeme potravinářskou fólií. Necháme stát pár minut a poté dobře promícháme. Čokoláda by se měla krásně rozpustit (viz poznámky). 
  • Banány nakrájíme na kolečka cca 0,5 mm silná a promícháme je v misce s alkoholem. Poklademe je na dno upečeného korpusu.
  • Na banánovou vrstvu nalijeme připravenou čokoládovou náplň a uhladíme. 
  • Pie skladujeme v lednici, ale podávát jej je lepší v pokojové teplotě. Čokoládová směs bude krásně krémová a ne moc tuhá.
Poznámky:
  • Čím menší kousky čokolády budeme mít, tím lépe se nám rozpustí.
  • Pokud se čokoláda úplně nerozpustí, přendáme mísu na hrnec s vroucí vodou a čokoládu "dorozpustíme".
 
Ať Vám chutná!