Mrkvový dort

 
 
Mrkvový dort, jak již název napovídá, obsahuje mrkev. Hodně mrkve. A taky spoustu rozinek a ořechů. V této variantě se jedná o na přípravu jednoduchý, neuvěřitelně vláčný a přirozeně sladký dort díky obsahu sladké mrkve a ananasového kompotu, který se běžně do variant známých v České republice nepřidává. Díky tomu není nutné doslazovat velkým množstvím cukru.
 
No a krém ze smetanového sýru úžasnou chuť mrkvového dortu jen doplní a podtrhne. Dobrou chuť!
 
 
Příprava Pečení Porcí
45 min 40 min 12
Ingredience:
  • 330g nastrouhané mrkve (na jemném vzorku struhadla)
  • 100 g třtinového cukru
  • 80 g rozinek
  • 190 g hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky skořice
  • 60 g nasekaných vlašských ořechů
  • 2 vejce
  • 50 g cukru krystal
  • 1 vanilkový cukr
  • 120 ml oleje
  • 125 g ananasového kompotu (kousky, bez šťávy)
Na krém:
  • 115 g změklého másla
  • 450 g smetanového sýru (Philadelphia, Gervais, Lučina, pomazánkové másla, ev. měkký tvaroh)
  • 170 g moučkového cukru
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
Postup:
  • Nastrouhanou mrkev dáme do mísy, promícháme s třtinovým cukrem a rozinkami a dáme stranou.
  • Troubu předehřejeme na 180 st. Celsia a dortovou (koláčovou) formu o průměru 23 cm vymažeme máslem a vysypeme moukou.
  • V míse smícháme mouku s jedlou sodou, solí a skořicí.
  • V jiné míse utřeme vejce s cukrem a vanilkovým cukrem, přidáme olej a ananasový kompot (viz poznámky) a promícháme. 
  • K vaječné směsi přidáme mouku a promícháme. Nakonec vmícháme směs z mrkve a ořechy.
  • Těsto přendáme do připravené formy, uhladíme povrch a pečeme cca 40 - 45 min do doby než špejle či párátko vyjde z těsta čisté.
  • Necháme chladnout cca 10 minut ve formě, poté přendáme na servírovací talíř a necháme úplně vychladnout. 
  • Připravíme si krém ze smetanového sýru. Změklé máslo utřeme se smetanovým sýrem a moučkovým cukrem. Na závěr vmícháme vanilkový extrakt. Úplně vychladlý dort rozkrojíme podélně v polovině a polovinu krému rozetřeme na spodní polovinu dortu. Přiklopíme horní polovinou dortu kterou ozdobíme zbylým krémem. 
  • Dort uchováváme díky krému v lednici. Vláčný vydrží několik dní. 
Poznámky:
  • V Americe je možné koupit tzv. "crashed pineapple" kompot, v kterém jsou obsaženy drobné kousky ananasu. Pokud jej v Čechách neseženete, pokrájejte kousky z kompotu na menší.
 
Ať Vám chutná!