Mrkvový dort
Mrkvový dort, jak již název napovídá, obsahuje mrkev. Hodně mrkve. A taky spoustu rozinek a ořechů. V této variantě se jedná o na přípravu jednoduchý, neuvěřitelně vláčný a přirozeně sladký dort díky obsahu sladké mrkve a ananasového kompotu, který se běžně do variant známých v České republice nepřidává. Díky tomu není nutné doslazovat velkým množstvím cukru.
No a krém ze smetanového sýru úžasnou chuť mrkvového dortu jen doplní a podtrhne. Dobrou chuť!
Příprava | Pečení | Porcí |
45 min | 40 min | 12 |
Ingredience:
- 330g nastrouhané mrkve (na jemném vzorku struhadla)
- 100 g třtinového cukru
- 80 g rozinek
- 190 g hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžičky skořice
- 60 g nasekaných vlašských ořechů
- 2 vejce
- 50 g cukru krystal
- 1 vanilkový cukr
- 120 ml oleje
- 125 g ananasového kompotu (kousky, bez šťávy)
Na krém:
- 115 g změklého másla
- 450 g smetanového sýru (Philadelphia, Gervais, Lučina, pomazánkové másla, ev. měkký tvaroh)
- 170 g moučkového cukru
- 2 lžičky vanilkového extraktu
Postup:
- Nastrouhanou mrkev dáme do mísy, promícháme s třtinovým cukrem a rozinkami a dáme stranou.
- Troubu předehřejeme na 180 st. Celsia a dortovou (koláčovou) formu o průměru 23 cm vymažeme máslem a vysypeme moukou.
- V míse smícháme mouku s jedlou sodou, solí a skořicí.
- V jiné míse utřeme vejce s cukrem a vanilkovým cukrem, přidáme olej a ananasový kompot (viz poznámky) a promícháme.
- K vaječné směsi přidáme mouku a promícháme. Nakonec vmícháme směs z mrkve a ořechy.
- Těsto přendáme do připravené formy, uhladíme povrch a pečeme cca 40 - 45 min do doby než špejle či párátko vyjde z těsta čisté.
- Necháme chladnout cca 10 minut ve formě, poté přendáme na servírovací talíř a necháme úplně vychladnout.
- Připravíme si krém ze smetanového sýru. Změklé máslo utřeme se smetanovým sýrem a moučkovým cukrem. Na závěr vmícháme vanilkový extrakt. Úplně vychladlý dort rozkrojíme podélně v polovině a polovinu krému rozetřeme na spodní polovinu dortu. Přiklopíme horní polovinou dortu kterou ozdobíme zbylým krémem.
- Dort uchováváme díky krému v lednici. Vláčný vydrží několik dní.
Poznámky:
- V Americe je možné koupit tzv. "crashed pineapple" kompot, v kterém jsou obsaženy drobné kousky ananasu. Pokud jej v Čechách neseženete, pokrájejte kousky z kompotu na menší.
Ať Vám chutná!