Čokoládová Pavlova
Dort Pavlova jsme tu už jednou měli. Dnes přichází na řadu jeho čokoládová varianta. Se šlehačkou a ovocem na vrchu je stejně výborný a obsah kakaa dodá dortu další rozměr.
Když zbydou doma bílky, čokoládová Pavlova je jasná volba :)
Příprava | Pečení | Porcí |
15 min | 55 - 75 min | 12 ks |
Ingredience:
- 4 bílky
- špetka soli
- 170 g moučkového cukru
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- 15 g kakaa holandského typu
- 1 šlehačka
- višňový kompot (nebo jakékoli ovoce podle chuti)
Postup:
- Troubu předehřejeme na 180 st. Celsia a plech vyložíme pečícím papírem, na jehož spodní stranu jsme nakreslili kolo o průměru 18 cm.
- Bílky dáme do velké mísy (mísa musí být úplně čistá, bez jakékoli mastnoty - jinak by se nám bílky neušlehaly), přidáme špetku soli a šleháme do pěny. Jakmile se utvoří pěna, za stálého šlehání po lžičkách přidáváme cukr a šleháme do tuha - sníh bude krásně lesklý a bez pohybu.
- Na závěr lehce stěrkou vmícháme prosátý škrob a prosáté kakao.
- Hmotu přendáme na pečící papír a utvoříme kruh podle připravené šablony. Uhladíme a přendáme do trouby, jejíž teplotu ihned snížíme na 120 st. Celsia. Pečeme cca 60 minut - povrch bude suchý, matný a na poklepání pevný. Pokud se vytvoří praskliny, vůbec to nevadí - nedostatky překryjeme šlehačkou. Díky prasklinám uvidíme vnitřek dortu, který bude měkký a vláčný.
- Troubu vypneme, mírně otevřeme dvířka a necháme Pavlovu v troubě vychladnout.
- Vychladlou Pavlovu ozdobíme do tuha ušlehanou šlehačkou a například kompotovanými višněmi, které jsou krásně navinulé a "ladí" se sladkým dortem. Ovoce však můžeme použít opravdu jakékoli, podle chuti.
- Ozdobenou Pavlovu uchováváme v lednici, ale má tendenci se pod tíhou šlehačky a ovoce rychle bortit.
Ať Vám chutná!