Jahodová Šarlota (Charlotte)
Jahodová Šarlota (Charlotte) je krásný lehký letní dort plný, jak jinak, jahod :) Měkký piškotový korpus obložený čerstvými jahodami a jahodovou šlehačkou.
Piškot je možné si připravit den předem, stejně jako jahodové pyré a tím pádem nám zbývá jen ušlehat šlehačku a dort je hotový.
Tak jdeme na to, už na něj mám totiž veeelkou chuť!!! :)
Příprava | Pečení | Porcí |
1 hod | cca 15 min | 12 |
Ingredience:
Piškotový korpus:
- 80 g hladké mouky
- špetka soli
- 3 vejce v pokojové teplotě
- 60 g krupicového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 25 g rozpuštěného másla
Jahodová náplň:
- 600 g mražených jahod, rozmražených (viz poznámky)
- 2 lžíce krupicového cukru (nebo podle chuti a kyselosti jahod)
- 10 g práškové želatiny (neochucené)
- 360 ml smetany ke šlehání
- cca 10 - 15 větších čerstvých jahod
Postup:
Korpus:
- Troubu předehřejeme na 180 st. Celsia a rozevírací dortovou formu o průměru cca 25 cm vymažeme máslem, vysypeme moukou a dno vyložíme pečícím papírem.
- V misce promícháme mouku se solí.
- Do jiné větší mísy dáme vejce spolu s krupicovým cukrem a šleháme ručním šlehačem cca 5-10 minut do velmi světlé žluté barvy - směs zhoustne, zvětší svůj objem a zesvětlá. Lze šlehat metlou ručně, ale tato forma je dost náročná na výdrž (šlehala jsem tímto způsobema a trvalo mi to cca 20 minut.. už nikdy víc!!! :) ).
- Poté přišleháme vanilkový extrakt.
- Následně na 3x prosijeme mouku se solí k vaječné směsi a po každé části opatrně a jemně promícháme (viz poznámky).
- Do mističky odebereme trochu těsta a to promícháme s rozpuštěným máslem. Máslo tím rozředíme s těstem a bude se nám lépe promíchávat se zbytkem těsta. Tuto máslovou směs přidáme ke zbylému těstu a opět opatrně promícháme.
- Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme cca 15 minut do doby, než špejle nebo párátko vyjde z těsta čisté. Korpus bude stále krásně žlutý.
- Necháme chvíli chladnout ve formě (cca 10 minut), poté přemístíme na mřížku kde necháme úplně dochladnout.
Jahodová náplň:
- Zatímco nám chladne korpus, připravíme si jahodové pyré. V míse rozmixujeme nebo propasírujeme rozmražené jahody a následně pyré promícháme s cukrem podle chuti. Přendáme chladit do lednice.
- Jakmile nám vychladne korpus i pyré, nalijeme 90 ml jahodového pyré do mističky, přisypeme želatinu a promícháme. Necháme stát cca 10 minut do doby, než se želatina zaktivuje a pyré zhoustne a "zhoubovatí". Poté misku dáme do mikrovlné trouby nebo do malého hrnce a pomalu rozpustíme - směs musí být opět tekutá.
- Následně tekuté pyré se želatinou přilijeme k 180 ml připraveného jahodového pyré a promícháme. Dáme na chvíli stranou.
- Vychladlý korpus vrátíme zpět do rozevírací formy a částí zbylého pyré pomažeme celý porvch, který tím nasákne jahodovou příchuť a zvláční.
- Následně ušleháme šlehačku do tuha a poté do ní opatrně vmícháme připravené pyré s želatinou (cca 270 ml=90 ml + 180 ml).
- Čerstvé jahody omyjeme, osušíme a rozpůlíme a řezem ven je naaranžujeme po celém obvodu formy.
- Na závěr na korpus navrstvíme jahodovou šlehačku a uhladíme povrch.
- Podáváme vychlazené z lednice a uležené nejméně 4 hodiny, ideálně přes noc (želatina potřebuje čas na zatuhnutí). Můžeme přelít zbylým pyré (určitě nám část zbyde).
Poznámky:
- Na jahodové pyré lze použít i čerstvé jahody místo mražených, ale ty mražené obsahujtí více vody a tudíž šťávy a jsou proto možná vhodnější než čerstvé.
- Těsto neobsahuje žádný kypřící prášek ani jinou kypřící složku, takže je důležité při jeho promíchávání nerozbít moc vzduchových bublinek, které jsme vytvořili šleháním vajec s cukrem.
Ať Vám chutná!