Jahodová Šarlota (Charlotte)

 
 
Jahodová Šarlota (Charlotte) je krásný lehký letní dort plný, jak jinak, jahod :) Měkký piškotový korpus obložený čerstvými jahodami a jahodovou šlehačkou. 
 
Piškot je možné si připravit den předem, stejně jako jahodové pyré a tím pádem nám zbývá jen ušlehat šlehačku a dort je hotový. 
 
Tak jdeme na to, už na něj mám totiž veeelkou chuť!!! :)
 
 
Příprava Pečení Porcí
1 hod cca 15 min 12
Ingredience:
Piškotový korpus:
  • 80 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 3 vejce v pokojové teplotě
  • 60 g krupicového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 25 g rozpuštěného másla
Jahodová náplň:
  • 600 g mražených jahod, rozmražených (viz poznámky)
  • 2 lžíce krupicového cukru (nebo podle chuti a kyselosti jahod)
  • 10 g práškové želatiny (neochucené)
  • 360 ml smetany ke šlehání
  • cca 10 - 15 větších čerstvých jahod
Postup:
Korpus:
  • Troubu předehřejeme na 180 st. Celsia a rozevírací dortovou formu o průměru cca 25 cm vymažeme máslem, vysypeme moukou a dno vyložíme pečícím papírem.
  • V misce promícháme mouku se solí.
  • Do jiné větší mísy dáme vejce spolu s krupicovým cukrem a šleháme ručním šlehačem cca 5-10 minut do velmi světlé žluté barvy - směs zhoustne, zvětší svůj objem a zesvětlá. Lze šlehat metlou ručně, ale tato forma je dost náročná na výdrž (šlehala jsem tímto způsobema a trvalo mi to cca 20 minut.. už nikdy víc!!! :) ).
  • Poté přišleháme vanilkový extrakt.
  • Následně na 3x prosijeme mouku se solí k vaječné směsi a po každé části opatrně a jemně promícháme (viz poznámky).
  • Do mističky odebereme trochu těsta a to promícháme s rozpuštěným máslem. Máslo tím rozředíme s těstem a bude se nám lépe promíchávat se zbytkem těsta. Tuto máslovou směs přidáme ke zbylému těstu a opět opatrně promícháme.
  • Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme cca 15 minut do doby, než špejle nebo párátko vyjde z těsta čisté. Korpus bude stále krásně žlutý. 
  • Necháme chvíli chladnout ve formě (cca 10 minut), poté přemístíme na mřížku kde necháme úplně dochladnout.
Jahodová náplň:
  • Zatímco nám chladne korpus, připravíme si jahodové pyré. V míse rozmixujeme nebo propasírujeme rozmražené jahody a následně pyré promícháme s cukrem podle chuti. Přendáme chladit do lednice.
  • Jakmile nám vychladne korpus i pyré, nalijeme 90 ml jahodového pyré do mističky, přisypeme želatinu a promícháme. Necháme stát cca 10 minut do doby, než se želatina zaktivuje a pyré zhoustne a "zhoubovatí". Poté misku dáme do mikrovlné trouby nebo do malého hrnce a pomalu rozpustíme - směs musí být opět tekutá.
  • Následně tekuté pyré se želatinou přilijeme k 180 ml připraveného jahodového pyré a promícháme. Dáme na chvíli stranou.
  • Vychladlý korpus vrátíme zpět do rozevírací formy a částí zbylého pyré pomažeme celý porvch, který tím nasákne jahodovou příchuť a zvláční. 
  • Následně ušleháme šlehačku do tuha a poté do ní opatrně vmícháme připravené pyré s želatinou (cca 270 ml=90 ml + 180 ml).
  • Čerstvé jahody omyjeme, osušíme a rozpůlíme a řezem ven je naaranžujeme po celém obvodu formy. 
  • Na závěr na korpus navrstvíme jahodovou šlehačku a uhladíme povrch.
  • Podáváme vychlazené z lednice a uležené nejméně 4 hodiny, ideálně přes noc (želatina potřebuje čas na zatuhnutí). Můžeme přelít zbylým pyré (určitě nám část zbyde).
Poznámky:
  • Na jahodové pyré lze použít i čerstvé jahody místo mražených, ale ty mražené obsahujtí více vody a tudíž šťávy a jsou proto možná vhodnější než čerstvé. 
  • Těsto neobsahuje žádný kypřící prášek ani jinou kypřící složku, takže je důležité při jeho promíchávání nerozbít moc vzduchových bublinek, které jsme vytvořili šleháním vajec s cukrem.
 
Ať Vám chutná!