Dort Pavlova
V posledních letech velmi oblíbený dort Pavlova. Australso-novozélandský nadýchaný dezert vytvořený pro baletku jménem Pavlova.
Po jeho ochutnání je mi jasné, proč je tak oblíbený - sladký korpus z bílků je vlastně jedna velká bílková pusinka, na povrchu křupavá a uvnitř měkká, na vrchu kopec šlehačky s ovocem.
Vyzkoušejte dort Pavlova, je to opravdu pochoutka!
Příprava | Pečení | Porcí |
15 min | 60 - 70 min | 6 - 8 |
Ingredience:
- 3 bílky v pokojové teplotě
- špetka soli
- 180 g moučkového cukru
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžíce jemného octa (vinný, rýžový,...)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 300 ml šlehačky + 1 lžička vanilkového extraktu
- Ovoce na ozdobení podle chuti
Postup:
- Troubu předehřejeme na 150 st. Celsia a plech vyložíme pečícím papírem na který jsme nakreslili kolo (obkreslíme menší talířek). Pečící papír s nakreslených kolem otočíme tak, aby kresba byla na spodu (bude prosvítat).
- Bílky ušleháme se špetkou soli do tuha a za stálého šlehání postupně přidáváme cukr. Po vyšlehání opatrně přimícháme škrob, ocet a vanilkový extrakt.
- Tuhou hmotu lžící přendáme na pečící papír a trochu urovnáme do tvaru kruhu. Tvar výsledné Pavlovy není tak kritický, takže jí prostě "uplácejte" jak se Vám bude líbit :)
- Vložíme do trouby a teplotu ihned snížíme na 120 st. Celsia a pečeme cca 60 - 70 minut. Poté troubu vypneme, pootevřeme dvířka a necháme Pavlovu dosušit.
- Tím, jak bude Pavlova chladnout, může se trochu propadnout a popraskat, to je normální, takže se není čeho lekat. Na výsledné výborné chuti se nic nemění a všechny drobné nedostatky stejně zakryjeme šlehačkou.
- Pavlovu necháme úplně vychladnout a poté ozdobíme povrch šlehačkou, kterou jsem po ušlehání smíchali s vanilkovým extraktem (u nás doma v tomto případě platí čím více šlehačky, tím lépe) a pokrájeným ovocem.
Poznámky:
- Pokud se Vám nepodaří vyšlehat bílky s cukrem do tuha (osobně "zatím" nemám šlehač, takže se mi to ručně bohužel nepodařilo), nezoufejte! Z alobalu vytvarujte "misku" o průměru nakresleného kruhu a do něj tekutější sníh nalijte. Po upečení a vychladnutí dortu alobal opatrně odloupněte. Výsledek bude také výborný!
Ať Vám chutná!