Cuketový chlebíček s kokosem a kešu ořechy

 
 
Cuketa je výborná nejen ve slané kuchyni, ale i v té sladké. Do různých buchet se začala používat jak u nás, tak i v Americe, kde je pečení s cuketou velmi oblíbené. Při strouhání ji vůbec neloupou, což je mi velmi sympatické, takže jsem to hned zařadila mezi své "techniky" :) Nastrouhaná neoloupaná cuketa totiž v těstě vytvoří krásný vzorek a svou zelenou barvou se v dezertu nezapře :)
 
Tento recept je ještě ozvláštněn o kokos, který dodá už tak vláčnému chlebíčku další vláhu a křupavost, a také o kešu ořechy. Původně jsou v receptu vlašské, ale ty mi došly, tak přišla na řadu improvizace. A vyplatilo se :) je to s nimi totiž moooc dobré!
 
 
Příprava Pečení Porcí
30 min 40 - 45 min 16 plátků
Ingredience:
  • 195 g hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/4 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky skořice
  • 120 ml oleje
  • 2 vejce
  • 120 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 230 g na hrubo nastrouhané cukety
  • 60 g kešu ořechů, nesolených, na hrubo nasekaných (možné vyměnit za vlašské či pekanové)
  • 30 g strouhaného kokosu (nemusí být)
Postup:
  • Troubu předehřejeme na 180 st. Celsia a formu na biskupský chlebíček vymažeme máslem a vysypeme hladkou moukou. 
  • Ve velké míse smícháme mouku se sodou, práškem do pečiva, solí a skořicí.
  • V jiné míse smícháme olej s vejci, cukrem a vanilkovým cukrem. Až bude směs dobře promíchaná, přidáme nastrouhanou cuketu a nasekané kešu ořechy. 
  • Mokrou směs vlijeme k sypkým ingrediencím a promícháme než se vše spojí. Nemícháme zbytečně déle, jinak by hotový chlebíček mohl být tužší.
  • Těsto přendáme do připravené formy, uhladíme povrch a pečeme cca 40 - 45 minut do doby než povrch chlebíčku zezlátne a špejle vyjde ze středu těsta čistá.
  • Necháme chladnout ve formě cca 10 minut a poté přendáme na mřížku k úplnému vychladnutí.
 
Ať Vám chutná!