Cuketový chlebíček s kokosem a kešu ořechy
Cuketa je výborná nejen ve slané kuchyni, ale i v té sladké. Do různých buchet se začala používat jak u nás, tak i v Americe, kde je pečení s cuketou velmi oblíbené. Při strouhání ji vůbec neloupou, což je mi velmi sympatické, takže jsem to hned zařadila mezi své "techniky" :) Nastrouhaná neoloupaná cuketa totiž v těstě vytvoří krásný vzorek a svou zelenou barvou se v dezertu nezapře :)
Tento recept je ještě ozvláštněn o kokos, který dodá už tak vláčnému chlebíčku další vláhu a křupavost, a také o kešu ořechy. Původně jsou v receptu vlašské, ale ty mi došly, tak přišla na řadu improvizace. A vyplatilo se :) je to s nimi totiž moooc dobré!
Příprava | Pečení | Porcí |
30 min | 40 - 45 min | 16 plátků |
Ingredience:
- 195 g hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1/4 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 1/2 lžičky skořice
- 120 ml oleje
- 2 vejce
- 120 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 230 g na hrubo nastrouhané cukety
- 60 g kešu ořechů, nesolených, na hrubo nasekaných (možné vyměnit za vlašské či pekanové)
- 30 g strouhaného kokosu (nemusí být)
Postup:
- Troubu předehřejeme na 180 st. Celsia a formu na biskupský chlebíček vymažeme máslem a vysypeme hladkou moukou.
- Ve velké míse smícháme mouku se sodou, práškem do pečiva, solí a skořicí.
- V jiné míse smícháme olej s vejci, cukrem a vanilkovým cukrem. Až bude směs dobře promíchaná, přidáme nastrouhanou cuketu a nasekané kešu ořechy.
- Mokrou směs vlijeme k sypkým ingrediencím a promícháme než se vše spojí. Nemícháme zbytečně déle, jinak by hotový chlebíček mohl být tužší.
- Těsto přendáme do připravené formy, uhladíme povrch a pečeme cca 40 - 45 minut do doby než povrch chlebíčku zezlátne a špejle vyjde ze středu těsta čistá.
- Necháme chladnout ve formě cca 10 minut a poté přendáme na mřížku k úplnému vychladnutí.
Ať Vám chutná!